ovo je potpis

13.12.2009., nedjelja

Osmi arrondisment

Trokut koji tvori avenija Champs-Elysees, Avenue Montaigne i Avennue Georges V je poznat pod nazivom i Zlatni trokut, a sve je to dio 8eme arr.

Avenue Montaigne je ulica duga 615 m, ali je poznata po tome da su na tako malom prostoru smješteni deluxe butici. Louis Vuitton, D&G, Jimmy Choo, Chanel i mnogi drugi, jedan do drugoga, kočopere se iza pozlaćene ograde.

Malo prema istoku nalazi se Grand Palais, a odmah preko puta nje i Petit Palais. Grand Palais je velika, impozantna zgrada staklenog krova koja je namijenjena za razne izložbe, a Petit Palais, iako manja, ne gubi ništa od svoje ljepote. U njoj su smještene stalne izložbe, dok se u Grand Palais neprestano mijenjaju.

Na krajnjem istoku 8eme arr. je Luxor - obeliks koji se nalazi na sredini najvećeg trga u Parizu - Place de la Concorde. Taj je trg originalno bio nazvan Place Louis XV, ali je tijekom revolucije preimenovan u Place de la Revolution. Na tom trgu je vršeno giljotiniranje tijekom Revolucije, tako da su, među ostalima, tu pogubljeni i Louis XVI i njegova supruga Marie Antoinette.

Prema sjeveru Place de la Concorde je i crkva La Madeleine - posvećena Mariji Magdaleni i izrađena u stilu rimskih hramova. Impozantna i izvana i iznutra ta je crkva bila središte mnogih mondenih vjenčanja. U ulici u produžetku nalazi se i središte L'Oreal Paris, kao i restoran Maxim's - interijer mnogih filmova.

U 8eme arr. nalazi se i Elysee Palace - sjedište francuskog predsjednika, tu je i Parc Monceau (jedan od najotmjenijih parkova Pariza), ali i Arc de Triomph.

Osmi arondisman je, sve u svemu, pomodno, poslovno i turističko sjedište, uvijek živopisan u svome centru. U renomiranim restoranima hrana je jako dobra, ali je za one malo dubljeg džepa, ili za one koje se žele počastiti.





Povratak na: Arrondissements de Paris


- 11:21 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter