ovo je potpis

04.12.2009., petak

Četvrti arrondissement

Poznatiji kao Marais (marais = močvara), 4eme arr. je područje koje je počelo cvasti tek šezdesetih godina XX. stoljeća. Na njegovom području nema puno metro stanica (zbog močvarnog područja ispod), a i aristokracija koja se tu naselila nije htjela da im gužva metroa ometa mir.

Ovaj je arr. pravo uživanje za šetnju i boravak u njemu. Prepun barova (uvijek je IN otići u Marais), dizajnerskih i art butika (većinom unikati), uvijek živ i uvijek u pokretu.

Marais je poznat i kao kvart u kojem su smješteni homoseksualci, odnosno gdje se gay populacija osjeća kao doma. Iako ima puno gay barova, oni su prilično popunjeni i heteroseksualcima, tako da se ne prave razlike.

Isto tako, to je i židovski kvart. Ortodoksni Židovi su bili tu smješteni još u XII. stoljeću, a u Maraisu ima puno njihovih trgovina, sa originalnim dizajnom. Tamo je, također, i sinagoga (u koju nije dopušten ulaz).

U Maraisu se može dobro jesti, pekarnice su jedne od najboljih u gradu.

4eme arr. je prilično pravilno oblikovan i sav je u simetrijama, a najbolji primjer za to je Place des Vosges - najstariji trg u gradu, neki kažu da je i najljepši na svijetu - okružen sa po devet kuća sa visokim krovovima na svakoj strani. Upravo jedna od tih kuća bila je i posljednja adresa velikog pisca Victora Hugoa.

Na granici sa trećim arr. je i već spomenuti Centar Georges Pompidou, poznatija kao Beaubourg, zgrada kojoj su sve instalacije, umjesto prema unutra, okrenute prema van. Zgrada je napravljena 1979. godine, po odobrenju tadašnjeg predsjednika G. Pompidoua, a mnogi Parižani ne mogu ni dan danas prežaliti ono što je nekad bilo tamo - velika tržnica, tzv. trbuh grada, koja je tu obitavala preko četiri stoljeća. Predsjednik je odlučio maknuti tržnicu radi olakšavanja prometa i gužvi u gradu, i iako su turisti manje-više oduševljeni (ne mogu se odlučiti je li zgrada ružna ili lijepa), stariji Parižani i dan danas pričaju o danima prije Beaubourga.
Sad su u Centru postavljene stalne i privremene izložbe, uglavnom samostalnih dizajnera, a na njegovom vrhu se nalazi restoran sa prekrasnim pogledom na grad. A ispred njega su ulični artisti, jedini koji imaju dozvolu za takav način rada.

U četvrtom se arr. nalazi i crkva Notre - Dame, nezaobilazno mjesto svakog turista, a vjerujem i domaćih ljudi.




Povratak na: Arrondissements de Paris


- 11:39 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter