ovo je potpis

15.09.2009., utorak

Ode ljeto


Ah, mrzim kad to moram izgovoriti, svake godine. Ode ljeto. Jedva čekam kad će drugo sretan

Ove godine nisam vidjela bog zna koliko ljeta u Parizu, pogotovo jer sedmi mjesec nisam bila tu. Tako sam propustila i nacionalni praznik. Doduše, jednom davno sam imala priliku biti na 14. srpnja u Francuskoj, u Strausbourgu, i moram priznati da to pamtim kao jedan od najljepših praznika što sam doživjela.

Izgledalo je ovako:



Isto tako sam propustila finiš Tour de France, što mi je posebno žao, naravno, radi onog dočeka na Champs Elysee. Gledala sam na televiziji, i izgledalo je nekako ovako:



Al zato sam gledala skokove (na preskok, doduše, i preko televizije, jer preko TV-a se ipak bolje vidi):



i nemalo sam se iznenadila kad su najavili i jednu Parižanku da će skakati. Otkud ona tu, otkud joj hrabrosti ne znam, ali svaka joj čast.

Ona je skakala sa Starog I vidjela Mona Lisu, tako da moram priznati da je u većoj prednosti od mene. zubo

Svi su me upozoravali da ljeto u Parizu ne postoji, bar što se temperatura tiče. Nakon što sam se vratila s juga, gdje je oko glava fijukalo 42 stupnja u prosjeku, došla sam na ugodnih 28 stupnjeva, a par dana je temperatura i premašila 30. To je, navodno, pravo čudo za Pariz.

Doduše, meni je to bilo taman da mogu disati, ali Parižani, kad već nemaju more, dovukli su plaže k sebi i napravili dojam mora.
Lijepo su si postavili suncobrane i ležaljke duž Seine, i izležavali se. Uz sokiće i limuniće, privremene tuševe i teratanu. Ne mogu shvatiti kako se netko može pržiti cijeli dan bez da osjeti dodir vode, ali njima je to očito odgovaralo.

Uz plaže je bila postavljena i privremena teretana, tako da je svaki slučajni prolaznik, ako je bilo slobodno, mogao stati na orbitrek i rulati svojih 40 minuta dnevno. (kao što možete i pretpostaviti, meni to nije ni palo na pamet) zubo

Međutim, ta privremena teretana je bila i više nego dobrodošla (da mi je bilo bliže, išla bih.... vjerojatno), jer je mjesečna članarina za teretanu oko 150€. Hvala lijepo, znam ja i hodati. smokin

Osim što sam bila na jugu, bila sam i u Milanu. Prvi put u životu i potpuno nespremna. Moram priznati da sam očekivala puno glamurozniji grad, obzirom na priče i na vokaciju, ali isto tako sam bila samo par sati, pa ne mogu reći ništa o njemu. Ali to ću nadoknaditi, jer sve su prilike da ću u Milano ići još koji put, a tada ćete dobiti puno izvješće.

Međutim, Romantales me je u jednom komentaru podsjetila na taj talijanski karakter i temperament kojeg sam osjetila na svojoj koži.

Naime, slikam ja tako slavnu milansku Katedralu, stavljam aparat između dva stuba, a za svu tu akrobaciju trebala sam se, da prostite, malo i nagnuti (da ne kažem naguziti). I namještam ja tako aparat, gledam koji je najbolji kadar, svojim nevještim okom pokušavam napraviti najbolju sliku i kad je napokon bilo gotovo (slika je ispala ok, ništa loše ni ništa posebno), uzmem ti ja svoj fotoaparat i ustanem da idem kadli skužim da su iza mene cijelo to vrijeme stajala dva Talijana i pozorno mi motrili dupe.
Kad sam ih pogledala, nasmiješili su se najzadovoljnijim osmijehom na svijetu i jedan od njih je rekao, klimajući glavom: "Grazie". U onih pola sekunde što mi je trebalo da shvatim na što misle, nasmijala sam se, rekla "Prego" i nastavila dalje svojim putem.

Ne može se čovjek pravo ni naljutiti na njih. zubo

A što se tiče gore navedene, moje pozadine, moram vam nešto priznati. Možda se neki od vas sjećaju da sam prije par mjeseci krenula vježbati i trčati, ne bih li skinula koju kilu. Nakon tri tjedna moje upornosti, rezultat je bio poražavajući - naime, dobila sam jednu kilu. Jedna, kao nije ništa, ali voljela bih da je išla dole a ne gore, kad je već ta kila u pitanju. I ne, nisam dobila ni mišiće ni mišićnu masu, ako ste pomislili da je to to.

Međutim, kad se već hvalim, nakon povratka iz rodnog mi grada i nakon još malo bivanja ovdje, vaga je pokazala ukupno 5 kila manje. Ne znam kako, nisam se ni trudila niti sam pokušavala nešto napraviti s tim. Mada slutim da je sezonsko povrće iz roditeljske bašte dosta kumovalo tome. U svakom slučaju, jipi kai je!!

I tako....

kolovoz u Parizu je Pariz bez Parižana, jer svi odoše na godišnji, promet je slab, trgovine rade neko čudno vrijeme, a većina trgovina i restorana uopće ne radi. Ali, turista ima, uvijek ih ima.

Međutim, rujan je nastupio, parking nije više besplatan, ulice su krcate automobilima, Parižani se vraćaju, sve radi normalno. I turista još uvijek ima.

Sad je na meni red da vidim kakve su boje jeseni u Parizu. thumbup




- 18:09 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>


dodaj rss

Komentari On/Off

dan po dan

donazuli@gmail.com

donazuli@gmail.com


page counter