Don Blog

27.07.2009., ponedjeljak


ANTIFAŠISTIČKO-ČETNIČKI "DAN USTANDHA"

Opet se dogodila velika podvala! Nakon što je i ove godine čelnik srpske zajednice u RH na razne adrese poslao pozive za "njegovanje antifašističkih tradicija" u Srbu 27. srpnja jučer je tamo održan pravi pravcati "dernek"! Vijest kaže da je "veličanjem tekovina antifašizma i Josipa Broza Tita, narodnim okupljanjem - najvećim od devedesetih godina uz pjevanje partizanskih pjesama i kola u Srbu je kod porušenog spomenika obilježeno je 68 godina od ustanka kada je 27.srpnja 1941. godine u tom malom ličkom mjestu opalila prva ustanička puška".

Taj dan se u propaloj bivšoj državi slavio kao Dan antifašističke borbe, ali je nastankom samostalne hrvatske države taj praznik pomaknut. Valjda ni danas za srpske i hrvatske političare tzv. antifašizam nema isto značenje? Znakovito? No kao i lani tako su i ove godine na tome "derneku" sudjelovali hrvatski političari i opet prosipali floskule... Lani je bio glavni Milanović, a sada Pusićka-prosinačke-žrtve!

Međutim, istina o tome danu nije nepoznata. Riječ je zapravo o danu četničkog ustanka protiv tada proglašene NDH. To se može i razumjeti kao nekakav njihov antifašizam. Ali taj dan označava sustavni progon i genocid nad hrvatskim narodom na tom području Like i graničnom području BiH! Kakav je to "antifašizam" ako nije anticroatizam?

Dakle, hrvatski političari i lani i ove godine proslavljali su četnički ustanak koji se odigrao 1941. godine, a u kojem su lički četnici - dakle antifašisti, je li?! - započeli svoj krvavi pir ter u okolnim selima poubijali hrvatsko stanovništvo, bez obzira na godine i spol. Četnici su (ističe komentar u tjedniku Hrvatski list, istina o tome objavljena je ponovno i u Hrvatskom slovu) u svojim pohodima bili toliko nemilosrdni da su u nekim selima znali u jednom danu smaknuti sve seljake. Tipično antifašistički, je li?!

Pa što nam onda ostaje nego čestitati danas svima koji taj "praznik slave", a posebno Milanoviću i Pusićki-prosinačkim-žrtvama! Neka nam se svima smiluje milosrdni i pravedni Gospodin!


PS&NB: Idem sada na mali odmor. Pa ako se ne "vidimo" strpite se malo bez mene (jer mi je laptop u servisu)!
Svima pozdrav i blagoslov & mir i dobro!


- 11:55 - Komentari (74) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.