Don Blog

12.05.2008., ponedjeljak


MEDIJSKI SPROVOD MAJČINSTVA

IN MEMORIAM "MAJČINA DANA"

Budući da je ove godine proslava Majčina dana "obilježena" u našim medijima tako kao da se uopće nigdje nije ni dogodila, presretan sam što sam našao pristojan i kvalitetan prilog koji može poslužiti kao nadomjestak totalnoj medijskoj ignoranciji dana zahvalnosti našim majkama. To je komentar Silvane Oruč Ivoš objavljen u Vjesniku 10.-11. svibnja 2008. u rubrici VRHUNAC TJEDNA - POD NAPONOM. Čestitam autorici na jasnoći i hrabrosti što je oštar vrh svoga pera uperila i protiv diskriminacije vrednota i protiv reklamiranja zabluda!

Menadžerice i(li) majke

Diskriminacija

Već dugo nisam čula nešto ne samo tako besmisleno već i beskrajno drsko i nešto što ulazi u anale političkih "bisera", kao što je to nedavna izjava Željke Antunović na zagrebačkoj konferenciji "Žene i politika" kako Vladino povećavanje visine rodiljne naknade ženu stavlja u obiteljsko okružje, umjesto da je gura u poziciju menadžerice. Štoviše, bivša potpredsjednica Vlade Antunović, koja je ženama smanjila naknade, sada se pravda time da valjda nitko ne vjeruje da se smanjenjem rodiljnih naknada SDP želio zamjeriti ženama. Jer oni, kao, nisu htjeli da žene sjede kod kuće, već da se vrate u biznis. K tome, SDP je ukinuo trogodišnji rodiljni dopust jer to ženu udaljava od njene profesionalne karijere?!

Iako to nije prvi put da netko iz SDP-a majke rodilje doživljava kao besposličarke koje dobro žive na teret države pa im treba dobro zapapriti - jer je i tadašnji drugi potpredsjednik Vlade Slavko Linić i javno poručivao kako nije u redu da mlade majke, zdrave žene, sjede kod kuće i primaju naknadu od države, a poznat je i po izjavi kad je nakon velikog poskupljenja struje poručio majkama, koje ionako preko dana valjda nemaju pametnijeg posla, da glačaju u noćnim satima kad je jeftinija tarifa - stravično je i nezamislivo da se u 21. stoljeću, u vremenima kad svi pozivaju na iznimni senzibilitet prema ženama, majkama i djeci može tako razmišljati. I tako ih tretirati.

Posljedice SDP-ovog grubog udara na majke i djecu (bez obzira na to što Željka Antunović to pokušava tumačiti kao mjeru za poticanje biznisa) bile su tragične. Ionako niski natalitet još je više pao i trebalo je nekoliko godina uvjeravanja, i to nakon što je Sanaderova vlada vratila naknade, da je klima promijenjena i da se majke i djecu neće tretirati kao građane drugog reda da se on počne polako dizati. No posljedice tog poteza, prvog nakon SDP-ova dolaska na vlast, koji se dogodio praktički preko noći, mnoge su obitelji s djecom dovele na rub egzistencije ili, ukidanjem trogodišnjeg dopusta, ostavile nigdje. Te majke, a nakade su smanjenje i nezaposlenim ženama (valjda da i njima, po Antunovićki, ne bi trpjela karijera?!) zapravo su bile diskriminirane. Majkama blizanaca i troje i više djece također je preko noći ukinuto pravo na trogodišnji dopust, što je konkretno značilo da se moraju odmah snaći (a nije bilo vrijeme za upis u vrtiće) za čuvanje djece.

Iskoristit ću priliku i za jedno osobno svjedočenje. I sama sam baš u to vrijeme, po tumačenju Željke Antunović, pokušavala postati "menadžerica". Nakon što sam u Vjesniku, u kojem je, baš u to vrijeme, kakve li slučajnosti, upravo Željka Antunović bila na čelu Nadzornog odbora, postala politički nepodobna i kao takva izložena stravičnom mobingu u svakom pogledu, od plaće do statusa (a ovih dana esdepeovci, a na tome sam im, unatoč osobnoj ironiji, itekako zahvalna, u Sabor šalju zakonski tekst koji bi trebao pomoći da se mobing više ne događa), sa smanjenom rodiljnom naknadom nisam uspjela postati menadžerica. Nisam došla ni blizu tome. Dapače, onog trenutka kad se ona vratila na staro, odnosno kad je zadnja dva mjeseca povećana, bilo mi je puno, puno lakše. Ne za poslovnu karijeru, nego za život!

Još nešto, ne znam zašto bi Antunović ili bilo koga drugog užasavalo "obiteljsko okružje" i zašto bi ono trebalo biti negativno? Kao što mi nije jasno zbog čega bi sve žene trebale biti menadžerice da budu uspješne? Ali moram otvoreno napisati da mi je takav model razmišljanja po kojem si super ako si menadžer, odnosno loš ako se baviš djecom - primitivan!

I na kraju, zanima me zašto Željka Antunović ovako eksplicitno nije rekla što misli o majčinstvu i djeci uoči parlamentarnih izbora. Odnosno, zbog čega u SDP-u nisu jasno rekli, a nakon što je Sanaderova vlada donijela odluku da će zaposlene majke i prvih šest mjeseci primati naknadu u visini pune plaće, da će kao mjeru za poticanje biznisa sve to ukinuti i majke i djecu opet dovesti na prosjački štap. Kako bi im, kao, pomogli da postanu menadžerice.


- 22:44 - Komentari (30) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.