Don Blog

27.01.2008., nedjelja


KAKO LIJEČITI "MEDIJSKU GUBU"?
U Novom zavjetu na mnogo se mjesta spominje kako je Isus izliječio gubavce. U kakvu su užasnom stanju bili ti bolesnici i kako je izgledala ta strašna bolest, koja je u prijašnjim stoljećima bila vrlo česta, sjajno je prikazano npr. u filmu BEN HUR. Zato se uopće ne može reći da je "guba" imati gubu! U civiliziranim sredinama današnjega svijeta GUBA (lepra, šuga) vrlo je rijetka zarazna bolest (u kojoj se koža i periferni živci pretvaraju u čirove i čvorove, a tkivo u trulež...). Ipak u svijetu u siromašnim sredinama i nehigijenskim uvjetima i danas ima mnogo takvih bolesnika.

Zato se danas obilježava Svjetski dan pogođenih gubom, što je prije 55 godina započeo Raoul Follereau. Svima njima, kao i onima koji bolesnicima na razne načine pomažu, papa Benedikt je danas na kraju molitve Angelus uputio najsrdačniji pozdrav i obećao svoju molitvu.

U svojemu nagovoru Papa je protumačio značenje izraza "kraljevstvo Božje, ili kraljevstvo nebesko", čiji je dolazak Isus najavio kao "dobru vijest" (evanđelje). Zanimljivo je da su upravo tu riječ, "evanđelje", u Isusovo doba rabili rimski carevi za svoje proglase. Bez obzira na sadržaj, ti su proglasi opisani kao "dobre vijesti", tj. kao navještaji spasenja, jer je car bio doživljavan kao gospodar svijeta, a svaka njegova uredba kao nositeljica dobra.

Primjena te riječi na Isusovo propovijedanje imala je, dakle, snažan kritički smisao, kao da kaže: Bog, a ne car, jest Gospodar svijeta, a pravo evanđelje jest Evanđelje Isusa Krista!
U tom smislu je pojam Kraljevstva nebeskog značio veliku novost. Ona se posebno očitovala po Isusovu ljekovitom djelovanju.

"Kamo stigne Isus, Duh stvoritelj donosi život, a ljudi su izliječeni od svojih bolesti tijela i duha. Božje gospodstvo očituje se dakle u cjelovitom ozdravljenju čovjeka. Isus na taj način objavljuje lik pravoga Boga, Boga bliskoga, punog milosrđa za svako ljudsko biće; Boga koji nam je darovao život u izobilju, od samoga svoga života. Kraljevstvo je Božje stoga život koji nadvladava smrt, svjetlo istine koje raspršuje tmine neznanja i laži."

Za razliku od bolesti tjelesne gube, epidemije i pandemije neznanja i laži haraju (i) danas cijelim svijetom! Globalizacijom medija te su se "bolesti", zajedno sa strašnom zarazom manipulacije, po cijelom globusu proširile zastrašujućom brzinom. Zato je Papa u svojoj poruci za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije (slavi se ove godine 4. svibnja), koja je u Vatikanu predstavljena 24. siječnja, naglasio da mediji ne bi smjeli biti glasonoše ekonomskog materijalizma i etičkog relativizma, tih dviju rana našega društva.

Papa ističe da je u svijetu, u kojem su mediji postali nerazdvojni dio interpersonalnih odnosa i društvenih, gospodarskih, političkih i religijskih procesa, nužna jedna "infoetika", kao što na polju medicine i znanstvenog istraživanja imamo bioetiku. Mediji, piše Benedikt XVI. u svojoj poruci, "nisu samo sredstvo za širenje ideja, već mogu i moraju postati također oruđa u službi pravednijeg i solidarnijeg svijeta".

Svjedoci smo, međutim, opasnosti da se mediji pretvore u sisteme kojima je cilj podvrgnuti čovjeka logikama što ih nameću prevladavajući trenutačni interesi, upozorava Papa te dodaje kako je to slučaj s komunikacijom koja se koristi u ideološke svrhe i s nametanjem potrošačima proizvoda za široku potrošnju nasrtljivom promidžbom. Štoviše, pod izlikom da predstavljaju stvarnost teži se opravdati i nametati iskrivljene obrasce osobnog, obiteljskog i društvenog života, ističe pritom Papa prema kojem su neki spremni pribjeći i grijehu, vulgarnosti i nasilju ne bi li se za njih čulo u javnosti. (Dakle, Severina nije ništa "izvorno hrvatsko").

Papa također ističe da je nužno da društvene komunikacije ljubomorno brane osobu i potpuno poštuju njezino dostojanstvo. Čovjek žudi za istinom i traži istinu. Da je tomu tako pokazuju također pozornost i uspjeh što su ga imale tolike uspješnice, televizijski programi ili kvalitetni filmski uradci u kojima su istina, ljepota i veličina osobe, uključujući njezinu religijsku dimenziju, prepoznate i lijepo predstavljene. Zato Papa na kraju izražava želju da uvijek bude odvažnih djelatnika u komunikaciji koji će biti istinski svjedoci istine i koji će znati u svjetlu vjere tumačiti pitanja s kojima je društvo danas suočeno.

Dakle, cijeli svijet, a tako i naša sredina odnosno hrvatsko medijsko okruženje, vapije za medijskim djelatnicima i općenito karakternim ljudima zdravog opredjeljenja, koji će ne samo liječiti medijsku (i) "duhovnu gubu" nego još više kreirati programe za izgradnju osobnosti te u javnost i život unositi istinu, dobrotu i ljepotu.


- 21:50 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.