SRETNA NOVA



Sretna Nova 2022, puno uspjeha, sreće, zdravlja i blagostanja. Neka nam u 2022. više ne bude Covida-19 i neka nam bude daleko uspješnija nego 2021. i 2020. koje moramo što prije zaboraviti!




Jučer su vam uplačeni svi honorari i stipendije. Novac vam je danas na računu!






Obzirom da idemo u Ljetni kamp jer ima dovoljno prijavljenih, možete se I DALJE PRIJAVLJIVATI!

Poslali smo Vam i podatke za plaćanje osiguranja:

UKOLIKO SE ŽELITE OSIGURATI ZA LJETNI KAMP MOLIMO DA DO 20.12. UPLATITE OSIGURANJE. Ponuđene su Vam dvije vrste osiguranja, Vi možete platiti obije, jedno ili nijedno osiguranje, odluka je Vaša.

1. OSIGURANJE OD OTKAZA PUTOVANJA
- uključen je i Covid-19 i samoizolacija uz potvrdu epidemiologoa
Iznos uplate: 70 kn
Primatelj: Croatia Osiguranje
IBAN na koji uplaćujete: HR9123400091400555110
Model: HR01
Poziv na broj: 62426-382629411073-010
Opis plaćanja: Premija po polici broj 382620411073, ime i prezime mažoretkinje

2. OSIGURANJE OD NEZGODE
Iznos uplate: 20 kn
Primatelj: Croatia Osiguranje
IBAN na koji uplaćujete: HR9123400091400555110
Model: HR01
Poziv na broj: 62427-216620013168-012
Opis plaćanja: Premija po polici broj 216620013168, ime i prezime mažoretkinje

Jednako tako vas molimo da nam pošaljete na mail: Zagreb_majorettes@yahoo.com ime i prezime, OIB, adresu i datum rođenja jednog od roditelja (ili bake, djeda, nekog tko je punoljetan i brine o djetetu jer ugovaratelj ne može biti maloljetna osoba).







- ponedjeljak 3.1. u 8:30 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Trenerska škola), o/o Šef





HONORARI

Najveće honorare jučer dobili su:
1. Martina Šćuric**** 3.913,00 kn
2. Monika Uđbinac 2.786,00 kn
3. Ariana Kovačić*** 1.541,00 kn
4. Kristina Koledić** 1348,00 kn
4. Klara Budić* 1.320,00 kn

Ukupno je uplaćeno 32.611,00 kn





KOLIKO LIJEKOVA I ZAVOJA

Zagrebačke mažoretkinje tijekom svojih aktivnosti, posebno natjecanja koriste velik broj medicinske opreme. Za to imamo i veliku mobilnu apoteku u posebnoj zdravstvenoj kutiji koja sadrži: elastični zavoji, sterilne gaze, zavoji 3 veličine, sanitetska vata, sanitetska ljepljiva traka u kolutu, flasteri različitih veličina, kopče za elastične zavoje, Ibuprofen 600 mg Ibuprofen 400 mg, Lupocet 300 mg, Voltaren retard, Dramina, Drveni ugljen, Deep Relief, Voltaren Emulgel 1%, Hepan gel (alternativa: Heparin), Hydrogen Peroxyd (H2O2), Bivacin sprej, škare, toplomjer.

Uz to u autu imamo malu apoteku koja ima: Ibuprofen 400 mg, dramine, zavoj, elastični zavoj, 6 kopči, flasteri raznih veličina, Deep Relif, ulošci 2 komada, škare

Na skladištu imamo nekoliko desetaka elastičnih zavoja, zavoja svih veličina, ortoza za ruke i noge, te niz lijekova.

Kada idemo na dalje turneje (izvan Europe) opskrbimo se sa svim lijekovima, poglavito antibioticima i lijekovima za upale, te probavu kako ako se nešto desi ne bi koristili lokalne lijekove, nego hrvatske, naravno pod potpunom zaštitom liječnika koji su ili sa nama ili je sa nama magistra sestrinstva, a naputke dobiva od liječnika iz Zagreba telefonom.





KAKO SE DAJU INTERVJUI

Zagrebačke mažoretkinje bar 50 puta godišnje daju intervjue raznim televizijskim, radijskim i novinskim kućama. Intervjue najčešće daju predvodnica, zamjenica predvodnice, neka razvodnica, Viktorija Čeh i Šef. Davanje intervjua nije jednostavna stvar i djevojke, posebno kod prvih iskustava, imaju veliku tremu ispred mikrofona, posebno ako je intervju uživo.

Za medije u inozemstvu intervjue daju djevojke koje dobro govore engleski.

Koji puta novinari traže specifične reportaže i intervjue (npr. o prvoj predvodnici) ili nekoj temi o timu. Tada naš ured daje logističku i organizacijsku potporu takvim reportažama. Nemalo puta medijima osiguravamo profesionalne video materijale, fotografije, audio materijale ili podatke iz arhive. Koji puta organiziramo i logistiku za snimanje (kamere, audio snimke, statiste, kostime…).

Do sada smo napravili i nekoliko TV emisija, snimali nekoliko televizijski reklamnih spotova visoke produkcije (Diners, Henkel, Podravka…).







RADIO I TV

Zagreb ima:
• 13 radio postaja
• 377 odašiljača
• 135.528 sati radio programa
• 275.370 radijskih pretplatnika
• 4 nacionalna i 2 lokalne TV kuće, te niz manjih specijaliziranih TV kuća
• 222.275 TV pretplatnika





MAMUTICA

Mamutica je najveća stambena zgrada (neboder) u Zagrebu i Hrvatskoj, a ubraja se među najveće stambene zgrade u Europi. Nalazi se u novozagrebačkom naselju Travno.

Izgradila ju je Industrogradnja 1974. godine prema projektu prof. Đure Mirkovića i Nevenke Postružnik. Zgrada je dugačka 240 metara, visine 60 metara sa 19 katova. U Mamutici stanuje 5000 ljudi u 1169 stanova. Zgrada ima ukupno 9 ulaza. U sklopu zgrade je 256 garaža, 30 lokala. Ukupna vrijednost zgrade je 135,7 milijuna EUR. Predsjednik vijeća stanara ima više stanovnika nego niz gradonačelnika gradova diljem Hrvatske.

Unutar zgrade nalaze se četiri banke, pošta, ispostava FINA-e, ured mjesnog odbora, kulturni centar, knjižnica, te velik broj ugostiteljskih objekata i trgovina. Neposredno uz mamuticu nalazi se osnovna škola, dječji vrtić, crkva i teniski tereni. Mamutica ima svoje taxi stajalište, te dvije stanice autobusa.






GRAJZERICA

grajzerica = ohola žena
grajzer, grajzerinje = oholi muškarac
alkić = alkoholičar
gizdav = dotjeran, nakićen, ukrašen, ali može biti i bahat i ohol

„Koja si ti grajzerica“ = kako si ti ohola žena
„Vrag ti alkića daj, taj već vidi bele miševe“ = ma pusti alkoholičara, on već vidi bijele miševe
„Bemti kak si se nagizdal“ = svarno si se lijepo dotjerao






ESPADRILE, BOROSANE, STARTASICE I ZEPE

Socrealistička obuća koju je više-manje proizvodilo vukovarsko Borovo.

Espadrile su bile lagana jednostavna platnena obuća koja je imala umjesto đona namotanu špagu. Nosile su se ljeti, a ako bi padala kiša morali ste ih sakriti pod majcu jer i malo vode je značilo da se špaga razmoči što se nije moglo popraviti nego ste ih morali baciti. No, kako su bile vrlo jeftine nitko nije previše patio radi toga. Espadrile su bile izuzetno udobne, brzo i lagano ste ih navukli ili skinuli, noga se u njima nije znojila i bile su savršene za ljeto. Proizvodile su se u baš svim bojama uključujući bijele i crne. Kratko vrijeme prije par godina ponovo su se proizvodile, pa je naš Šef kupio nekoliko pari koje i danas nosi uz „podsmjeh“ ostalih.

Borosane su bile anatomske šljakerske cipele koje su nosile konobarice, prodavačice i radnice u tvornicama. Bile su vrlo udobne i nisu umarale noge i nakon višesatnih stajanja. Proizvodile su se u dvije boje tamno plavoj (šljakerskoj) i bijeloj (za medicinske sestre i sl.). Iako su bile izuzetno udobne i praktične bile su statusni simbol „šljakera“ ili niže radničke klase, uz podsmjeh ostalih.

Zepe su bile preružne crne jednostavne platnene šlape koje su više izgledale kao cipele za mrtvace ili bar prastare babe, ali začuđujuće su ih voljeli nositi mladi, poglavito djevojke.

Borotanke ili baletanke su bile jednostavne crne šlapice koje je 99% klinaca nosilo u školi (nismo smjeli nositi tenisice ili cipele nego papuče), i svi su ih organski mrzili

Startasice su bile jednostavne i jeftine platnene tenisice u bijeloj boji (95% proizvedenih), iako ih se povremeno moglo kupiti i u drugim bojama (a onda ste bili faca). Početkom milenija počele su se ponovo proizvoditi u raznim bojama i dezenima (ima ih više desetaka dezena) i koštaju od 199 do 229 kn, dok one originalne bijele koštaju 159 kn. Puno previše za ovu nisku kvalitetu i svakako više nisu statusni simbol koji su bili osamdesetih.

Šangajke su bile kineski jeftini odgovor na Conversove starke (All Star). Starke su nosili samo oni najbogatiji, a ostatak raje je nosio ili šangajke ili startasice.





ZAGREB MAŽORET FEST - 3. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja






































...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: petak, 31.12.2021. u 14:54) komentiraj (0)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.