LJETNI KAMP



Prijave za Ljetni kamp su do 20.12. Prijavite se što prije da možemo planirati hoćemo li u Ljetni kamp ili ne!







Treninzi tima:
J1 od 8:30 do 11:30 u 1. gimnaziji
J2 od 10:30 do 13:00 u Hercegovačkoj 111
J3 od 9:00 do 11:00 u Hercegovačkoj 111
D1 od 9:30 do 10:30 u Palmotićevoj 30
D2 od 10:45 do 11:45 u Palmotićevoj 30
S1A pon. 19:45-22:30 u 1. gimnaziji i sri. 19:30-22:30 u OŠ Filipović
S2 uto. 20:00-22:00 u Palmotićevoj 30 i pet 20:00-22:00 u Hercegovačkoj 111






- subota 18.12. u 8:30 hotel Westin (Jastreb open), o/o Šef

- sutota 18.12. u 12:00 hotel Westin (Jastreb open), o/o Šef





SREDILI SMO DVORIŠTE ZA ZIMU

Zredili smo dvorište za zimu:
- zadnji puta pokosili
- prikupili svo palo lišće
- sredili svo cvijeće i korov
- pokupili sve jastuke i spremili ih
- skupili i spremili sve stolice na hrpu
- zatvorili vodu na dvorištu





KOLIKO TISKAMO

Zagrebačke mažoretkinje svake godine otisnu:
- 3000 plakata veličine B2 u boji
- 10.000 letaka veličine A5
- 15-20 jumbo plakata
- niz posebnih tiskovina poput naljepnica za automobile, magneta, pingvina, banera…
- 1000 ocjenjivačkih listića za HMS
- 100 priznanja za HMS
- 100 formi za natjecanja za HMS





RAČUNOVODSTVO

Osnovno knjigovodstvo: Suzana Proroković
- izrada ponuda i računa
- uvođenje ulaznih i izlaznih računa u knjige
- priprema svih računa za knjiženje
- prirema svih knjiga za računovodstvo
- briga o rokovima i računovodstvenim prijavama
- evidencije članarina, trenerskih izvještaja
- evidencija radnog vremena, službenih automobila, spiskova idr.
- ugovori sa studentskim servisima
- uplate i isplate po računima

Plaće, blagajna i putni nalozi: Gordana Šćuric
- izračunavanje plaća i honorara, te pripadajućih poreza i prireza
- vođenje JOPPD i drugih obrazaca za plaće, honorare, stipendije i putne naloge
- vođenje blagajne
- vođenje putnih naloga
- ugovori o radu i drugi ugovori iz domene radnog prava
- godišnji odmori

Izvještaji Viktorija Žugaj
- svi izvještaji prema gradu, Turističkoj zajednici i GNK Dinamo
- izvještaji prema Poreznoj upravi i državnoj reviziji

Računovodstvo: Biro Kvaka i Finsport
- vođenje računovodstva
- PDV i drugi porezi
- mjesečni, kvartalni, polugodišnji i godišnji izvještaji
- komunikacija sa poreznim i financijskim organima





DOMOVI

- 13 učeničkih domova
- 2 vjerska učenička doma (katolički i islamski)
- 4 studentska doma (S.Radić, Cvjetno, Dr.A.Starčević, Laščina)

Popratni sadržaji studentskih domova:
• fitness centar,
• kino dvorana,
• učionice,
• škola stranih jezika,
• liječnička i stomatološka ordniacija,
• plesna dvorana,
• pastoralni ured
• polivalentna dvorana
• dva restorana studentske prehrane i pizzeria,
• caffe Slastičarna.





STROSSMAYEROVA GALERIJA I AKADEMIJA

- biskup Josip Juraj Strossmayer bio je velik kolekcionar starih majstora
- 1868. zbirku od 256 vrhunskih dijela od XIV do XIX stoljeća. predao je hrvatskom narodu i smjestio je u Akademiji znanosti i umjetnosti
- danas Galerija ima preko 4.000 umjetnina

- Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (tada Jugoslavenska) inicirana je 1836, no akte osnivanja, carsku potvrdu i prvih 14 akademika dobila je 1866. godine.
- osnovao ju je Josip Juraj Strossmayer
- prvi predsjednik bio je povjesničar i kanonik Franjo Rački
- Akademija ima 9 razreda, te velik broj znanostvenoistraživačkih i drugih jedinica
- Knjižnica HAZU je osnovana 1867. i danas je jedna od najvećih institucija Hrvatske

- Zgrada Akademije i galerije otvorena je 1884. godine
- projektirao ju je bečki arhitekt Friedrich Schmidt

>




FALA
fala – hvala
prosim = molim
serbus, servus, bok = zdravo
'm ruke, kizdihant = ljubim ruke
gezunhajt = nazdravlje

„Joj baš ti fala“ = puno ti hvala
„Prosim lepo“ = molim





HOD DOG U NEBODERU

Početkom osamdesetih još nije bilo hamburgera u Zagrebu, a pizzerije su bile velika rijetkost, bilo ih je tek 4-5. Stoga je glavni fast food bio hod dog ispod nebodera. Lokal je gledao na sam Trg bana Jelačića uz prolaz ispod nebodera (na zapadnoj strani prolaza). Danas je na tom mjestu poslovnica Erste banke. Prostor je bio vrlo malen, hod dogove su pripremale dvije djelatnice (jedna je pekla, druga naplaćivala i isporučivala), a u sam lokal je moglo stati tek desetak ljudi u jednom redu.

Hod dog se radio tako da su djelatnice uzimale kuhane hrenovke iz posebne grijane prozirne zdijele, i stavljale ih na kružni valjkasti gril (koji je okretao hrenovke dok ih je pekao), istovremeno su nabole pecivo dugo oko 20 cm koje je na jednoj strani bilo okruglo, a na drugoj odrezano na grijač (otprilike pola talijana), čime bi izdubile prostor za hod dog. Izbor je hod dog sa senfom ili bez njega, jer kečapa u to vrijeme još nije bilo. No, okus je bio stvarno izvanredan, a hod dog uvijek svjež.

Ovo je bio i jedini fast food u Zagrebu u to vrijeme (ako ne računamo Ribice kod Mimice), osim nekih zdravljaka u srednjim školama koji su imali hod dogove i druge brze klope (o tome u nekom drugom postu). Stoga je red za hod dog ispod nebodera uvijek bio ogroman, a u njemu je znalo biti i po nekoliko desetaka ljudi koji su stajali u podhodniku, no sve je išlo vrlo brzo pa se nije pretjerano čekalo.

Sredinom osamdesetih krenuli su prvi hamburgeri koji su skoro ubili hod dog ispod nebodera, no preživio je sve do otvaranja McDonald'sa. O starim zagrebačkim hamburgerima u nekom drugom postu vrlo skoro.





DRŽAVNO PRVENSTVO GLINA - 8. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja








































...nastvak u idućem postu...

(objavljeno: utorak, 14.12.2021. u 21:53) komentiraj (2)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.