IDEMO U ZADAR



Sutra, u subotu 11.12. idemo na mini-turnejicu u Zadar. Tamo ćemo plesati na Adventu zajedno sa još desetak sastava iz Hrvatske i BiH.

U Zadar idemo sa busom u kojem će biti i Karlovačke mažoretkinje.






Treninzi tima:
J1 od 8:30 do 11:30 u 1. gimnaziji
J2 od 10:30 do 13:00 u Hercegovačkoj 111
J3 od 9:00 do 11:00 u Hercegovačkoj 111
D1 od 9:30 do 10:30 u Palmotićevoj 30
D2 od 10:45 do 11:45 u Palmotićevoj 30
S1A pon. 19:45-22:30 u 1. gimnaziji i sri. 19:30-22:30 u OŠ Filipović
S2 uto. 20:00-22:00 u Palmotićevoj 30 i pet 20:00-22:00 u Hercegovačkoj 111






- subota 11.12. u 10:00 stadion Maksimir, organizirani autobus (Zadar, smotra mažoretknja), o/o Šef

- nedjelja 12.12. u 15:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Slaven Belupo), o/o Šef





OKITILI SMO URED

Zagrebačke mažoretkinje su okitile urede. Za to smo potrošili 1100 metara lampica, te tri projektora. Ured je istinski vrh, daleko najljepši u ulici!





KOLIKO SMO NOVACA POTROŠILI DO SADA

Zagrebačke mažoretkinje godišnje su potrošile i do dva milijuna kuna. Naravno u prvim godinama snalazili smo se sa manje od 50.000,00 kn, a i danas u Covidu-19 trošimo daleko manje, negdje oko 1,1 milijun kuna.

U 28 godina postojanja tima potrošili smo sveukupno 30,2 milijuna kuna.






KAKO RADIMO GRAFIKU

Svu grafičku pripremu (plakati, baneri, transparent, naljepnice, knjige, publikacije, akreditacije…) radimo sami. Zaisto imamo na raspolaganju

- grafički program Corel Draw X6 na tri kompjutera
- niz drugih grafičkih programa i podprograma
- kolorski printer na kojem možemo ispisivati na foto papiru fotografskom kvalitetom
- dva laserska printera
- rezače, bušilice, plastifikatore idr.

Zavšni grafički mastering radi jedna od naše dvije tiskare. Plakate i slične tikovine radimo u Tiskari Kurevija, a veće formate (pingvine, video zidove, jumbo plakate, bilborde...) radimo u Varius grafici.





DOKTORI ZNANOSTI

Na zagrebačkim sveučilištima i visokim školama ima ukupno 469 doktora znanosti.

Najviše doktora znanosti ima na:
1. 52 Filozofskom fakultetu
2. 50 Medicinskom fakultetu
3. 45 Prirodoslovno-matematičkom fakultetu
4. 15 Stomatološkom fakultetu
5. 12 Pravnom fakultetu

Ukupno na postiplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu ima 2287 studenata.

Do sada je u Zagrebu od 1669. do 2017. promovirano 23.467 doktora znanosti.

Zagreb je do sada imao i 100 počasnih doktora znanosti.






POVIJESNI MUZEJ

Palača Vojković je barokna palača u Gornjem Gradu na adresi Matoševa 9. Sagrađena je 1764. godine prema projektu zasad nepoznatog arhitekta za grofa Sigizmund Vojković (Vojkffy). U 19. stoljeću palača je došla u ruke prvo obitelji Oršić, a potom i Rauch, po kojima se ponekad naziva i palača Oršić-Rauch. U palači je danas smješten Hrvatski povijesni muzej.

Hrvatski povijesni muzej ima 17 muzejskih zbirki sa preko 300.000 predmeta, koji obuhvaćaju razdoblje od ranog srednjeg vijeka do suvremenosti. Muzej je nastao 1846. kao „historički razdjel“ Narodnog muzeja. Kao Povijesni muzej Hrvatske djeluje od 1951.






DELATI

delati = raditi
zdelali = napravili
otprti = otvoriti
kiuzo, zaprto = zatvoreno
fertig = gotov
zemi = uzmi
deti, metnuti = staviti
truden = umoran

„Kaj ste to zdelali, norci jedni“ = Što ste to napravili, divljaci
„Daj otpri štacun“ = Otvori trgovinu
„To je tak i fertik“ = Tako je to i gotovo
„Bum ti to metnul v čube“ = Stavit ću ti to u usta
„Fejst sam si truden“ = Jako sam umoran






DISKAČI

Osamdesetih je noćni život Zagreba bio neusporedivo bolji nego danas. Definitivno jači nego igdje drugdje u bivšoj državi, ali i šire. Nije bilo cajkaroških klubova, a broj diskača je bio istinski na zavidnom nivou. U jednoj večeri ste mogli obići i više klubova (ako ste imali love), ali nema šanse da ste ih obišli sve ili većinu. Za upad ste obično imali, za cugu bitno rijeđe.

Najpoznatiji je bio Saloon. Tamo su odlazili šminkeri, ekipa koja nije htjela problema kod izlaska, željela je ugodan i miran izlazak. U Saloonu se trebalo pokazat, biti viđen i pokazati sa kime se došlo. Tamo se nije opijalo (hitili bi vas van), tamo se nije tuklo, tamo nije bilo problema. Redovna garderoba za Salun su bile svijetle traperice, bijela majca preko koje je bila raskopčana traper košulja ili jakna i Puma visoke bijele tenisice (ili neka slična kombinacija). U Saloonu je bila tolika gužvetina u petak i subotu, da niste mogli čagati (plesati), nego ste samo hodali u krug po prostorijama kluba, pozdravljali ekipu, i eventulano se dočepati šanka. U godinama izlaska u Saloon nikada nisam uspio ulovit stol. Život se događao i ispred Saloona gdje se dobacivalo curama, ispijalo pive i družilo se sa ekipom na zidićima obližnjih košarkaških igrališta.

Od Saloona je postojao i elitniji klub, Tropicana, koja je bila dio hotela Interkontinental. No, tamo su išli samo probrani, obična raja nije imala love za otić u Tropicanu, uključujući i mene.

Malo žešća raja išla je u Jabuku, na Tuškancu. Tamo je bila i nešto žešća mjuza. Ekipa iz Salona povremeno je otišla u Jabuku. Jabuka je imala zidom zatvoreno dvorište gdje ste mogli udahnuti malo svježeg zraka nakon čaganja u prepunom i cigaretnom dimu ispunjenog zatvorenog dijela kluba.

Još žešća raja skupljala se i u Lapu (Lapidarij), klubu gornjogradskom podrumu. Cuga je tamo bila bitno jeftinija, provod zakon, ali je mogla i lakše dočekat šaka.

Najžešća ekipa je išla u Ben u Bogovićevoj ulici. Pričalo se da su tamo tučnjave konstanta, da se povlače noževi, da je vrlo prljavo i ružno. Šminkersku ekipu plašilo se sa Benom, koji je za njih bio 9. krug pakla, koji se izbjegavao u širkom luku. Ekipa koja je tamo išla su bili štemeri, čista suprotnost šminkerima, te dvije ekipe nisu imale doticajnih točaka, niti se nisu družili. Jedni druge su vrijeđali i ogovarali.

Jedan od boljih klubova je bio Kulušić (kod VII. gimnazije) koji je imao tematske večeri, pa je tako petkom bio Blue night, starija muzika, na koju se obično dolazilo, uključujući i pisca ovih redova.

Uz ove klubove bili su još i ITD (prilično velik klub gdje nije bilo gužve ko u ostalim klubovima u Studentskom centru), Studentski centar, Kset (Elektrotehnički fakultet), KEFA (Ekonomski fakultet), Neboder (na Trgu, gdje je sada vidikovac), Cab Club (Ilica blizu Britanca), Moša (Narodno ušilište Moša Pijade), Dom JNA (živa glazba, današnji Časnički Dom HVU-a, gdje S1A i J1A Zagrebačkih mažoretkinja imaju treninge) i Đuro II (ugao Grškovićeve i Ribnjaka).

Kasnije je otvoren Best (Jarun ispod bazena Mladosti), najveći klub, koji je bio na tri etaže: najniža je bila plesni podij, srednja za sjedenje sa šankovima, a najviša je bila za VIP, za što vam je trebala posebna kartica (koja je opako koštala) ili pak društvo nekog VIP-ovca koji je imao tu karticu. Mi sa donjih etaža smo ih ljubomorno gledali odozdola. Zaštitari u Bestu su bili opaki. Klub je bio istinski velik i imao je vrhunske DJ-eve, kao i odličnu audio opremu i svjetlosne efekte. Zagrebačke mažoretkinje su svoj prvi koncert imale upravo u Bestu 1996. godine.

Na kraju je otvoren Sokol (ispod Glumačke akademije i Baleta HNK), manji klub, ali sa odličnim ambijentom i dobrim koncertnim programom.

Danas svi ovi klubovi ne postoje, osim Besta i Sokola koji su cajkaroški klubovi (užas!!!!). Ne postoji čak više ni Green Gold koji se otvorio prije par godina. Postoji incijativa da se Saloon ponovo otvori.





DRŽAVNO PRVENSTVO GLINA - 7. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja








































...nastvak u idućem postu...

(objavljeno: petak, 10.12.2021. u 09:50) komentiraj (2)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.