INICIJACIJA ZA PRVU PREDVODNICUInicijacija za nove predvodnice i razvodnice održati će se u ponedjeljak 8.11. u 19:00 sati u Starogradskoj vijećnici.

Naravno, prije incijacije je Cafnšrajt, tradicionalni obilazak grada bakljama, koji je tradicija zagrebačkih garniczona iz 18. i 19. stoljeća kada su vojnici bakljama prolazili gradom kada je na poziciju dolazio novi zapovjednik.

Nakon incijacije je tradicionalni ceh, kojim nove razvodnice i predvodnice časte sve okupljene.

Nakon svega je svečana večera za bivše predvodnice u restoranu Stari Fijaker.

Nažalost ove godine radi epidemioloških mjera na smijemo imati u Starogradskoj viječnici gledatelje (limitiran broj ljudi u viječnici), pa bivše mažoretkinje ne mogu doći na incijaciju.
Spisak djevojaka koje su prošle na posljednjim audicijama

DJEČJI SASTAV (3 do 7 godina) - koje SU PROŠLE
1. proba – subota 13.11. 10:45, Palmotićeva 30

064. M. Margetić
065. K. Ivanišević
067. F. Stipanović
068. K. Horvat


JUNIORKE (8 do 13 godina) koje SU PROŠLE
1. proba – subota 13.11. 9:00, Hercegovačka 111

066. P. Kapural
072. A. Ćurin BilićSENIORKE (14 do 25 godina) koje SU PROŠLE
1. proba – utorak 9.11. 19:45, Palmotićeva 30

069. V. Mikek
070. L. Mikek
071. A. M. JantolekUkupno se u Zagrebačke mažoretkinje ove godine upisalo 72 djevojaka i djevojčica.


- ponedjeljak 8.11. u 17:30, Palmotićeva 30 (cafnštajt i incijsacija u Starogradskoj viječnici), o/o Šef

VOKIĆ IMA DEČKA

Mažorekinja S1A Petra Vokić nam ima dečka. Ime mu je Tin i ima 18 godina.

SPONZORI TIMA

Zagrebačke mažoretkinje u ovom momentu imaju slijedeće sponzore:
- Suzuki
- Gradska uprava Zagreb, Gradski ured za mlade
- Gradska uprava Zagreba, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
- Turistička zajednica Zagreb
- GNK Dinamo
- Sokol Security
- Hell
- Cameo
- Antena Zagreb
- Narodni radio
- Radio Enter
- Večernji list
- Pivovara Medvedgrad
- Maxmar Sport
- Pompea
- Galileo
- Javna vatrogasna postrojba Zagreb
- Naturel

KAKO SE UGOVARAJU NASTUPI

Zagrebačke mažoretkinje razlikuju nekoliko vrsta nastupa:

1. Maleni nastupi
Ovo su nastupi za osnovne škole, lokalne sportske klubove, odbore mjesnih četvrti i druge malene naručioce. Zahtjevi za ove nastupe dolaze doslovce svakodnevno, a mi im se odazivamo prema mogućnostima. Daleko je lakše odraditi ovakve nastupe izvan top sezone, a menje vremena za iste imamo u svibnju, lipnju, rujnu i listopadu.

2. Nastupi za veće naručioce
Ovo su važniji nastupi za medijske kuće, velike firme, velike sportske klubove, najvažnije koncerte, kongrese i druge velike događaje u Zagrebu. Ovi nastupi ili su komercijalni ili se rade besplatno temeljem naloga Gradske uprave ili Turističke zajednice grada Zagreba. U ove nastupa spadaju i nastupi za naše sponzore, kao i humanitarni nastupi kakvih imamo velik broj kroz godinu.

3. Veliki projekti
Ovo su nastupi za najvažnije naručioce, najviše institucije (predsjednika Republike, najvažnija ministarstva, ured Gradonačelnika, UEFA-u, HNS), najveće sponzore, te medijski vrlo veliki projekti (emisije velike gledanosti, snimanje važnih spotova...).

4. Stalni godišnji ugovori
Ovo su projekti koji se rade temeljem godišnjih ugovora i ima ih velik broj kroz godinu. Takav je ugovor sa NK Dinamom (oko 40 nastupa godišnje), nekim agencijama, sponzorima, te nekim medijskim kućama.

5. Turneje
Inozemne turneje rade se nekoliko puta godišnje kako preko naših managera, ali i direktnim dogovaranjem. Inozmene turneje se dogovaraju obično tijekom jeseni za iduću godinu, a ugovor je finaliziran 6-8 mjeseci prije turneje, koji puta i više godina unaprijed. Turneje iziskuju velik organizacijski napor poput organizacije puta, autobusa i logistike, organizaciju orkestra, financijsku konstrukciju... Na svaku turneju nosimo preko 3.000 kg opreme.

6. Raod
Roadovi su turneje gdje za sponzora obilazimo sve gradove diljem Hrvatske (radimo i preko 4.000 km) i promoviramo sponzorove proizvode. Takvi veliki roadovi su ogromna organizacija obveza i pripremaju se više od mjesec dana. Potrebno je ugovoriti više desetaka (koji puta i preko 100) lokacija, dozvola, lokalnog suporta, smještaj, prehranu, pranje vozila, punjenje gorivom... Sve je u roadu ogromno u brojkama. Tako smo na prošlom Suzuki roadu potrošili 4.300 litara goriva, platli smo 16.000,00 kn cestarina, imali 120 noćenja, 1.400 obroka...

7. Mega projekti
Mega projekti su najveći sportski događaji, kongresi isl. u kojima sudjeluju Zagrebačke mažoretkinje. Mega projekti traju 7 do 15 dana i mi imamo nastupe, protokole i ceremonijale na jednoj ili paralelno na više lokacija. U prosjeku jednom godišnje odradimo takav mega projekt. Mega projekti se ugovaraju nekoliko mjeseci prije i rade ih velik broj mažoretkinja kao i niz naših koordinatora pojedinih sektora. Najveći mega projekti do sada su bile 2. svjetske vojne igre, nekoliko europskih i svjetskih prvenstava, velikih kongresa, projekt 100. godišnjice Hrvatskog nogometog saveza i 100. godišnjice GNK Dinamo, Putovanje u Vlaku Slobode.

Drugi najveći mega projekt je bilo Europsko prvenstvo u rukometu kada smo paralelno radili u Splitu, Poreču, Zagrebu, Varaždinu i Zračnoj luci Zagreb, ukupno 5 ekipa, a u Split i Poreču cure su bile cijelo vrijeme i boravile u hotelu sa 4****. Svaka grupa je radila neovisno i imala je svog koordinatora .

Najveći projket do sada bio je doček Hrvatske nogometne reprezentacije kada je osvojila srebro na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Ukupno je projekt radilo 50 osoba, na tri različite lokacije. Naš Šef je bio glavni i odgovorni za Zračnu luku i put do Trga bana Jelačića, te sve službe koje su u tome sudjelovale.

Svi projekti osim onih najmanjih, se dogovaraju prema preciznim ponudama, nakon kojih se potpisuju ugovori koji definiraju međusobne odnose. Ukoliko je projekt komercijalan uspostavlja se faktura, a po potrebi se radi i precizno izvješče (poglavito kod roadova i mega projekata). Većina projekata je podložna stalnim kontrolama tijekom izvođenja, te konstantnim revizijama. Za sve velike projekte imamo osnovni manual, te manuale za svaku posebnu službu. Osnovni princip Zagrebačkih mažoretkinja je visok profesionalizam, te davanje naručiocima bitno više nego što je predviđeno ugovorom.

CESTE KOJE RJEŠAVA LOKALNA ZAJEDNICA

Ukupno prometnica koje rješava lokalna zajednica: 2.534,4 km
Iznos novaca koji se troši: 153,7 milijuna kuna

Najviše takvih prometnica ima:
414 km Sesvete
238 km Novi Zagreb Zapad
113 km Gornja Dubrava
213 km Brezovica
201 km Peščenica

ZGRADA REKTORATA

Zgrada Rektorata je građena od 1856. do 1859. i u to vrijeme je bila na samom rubu grada. Zgrada je projektirana (arhitekt Ludwig Zettl) kao južno krilo Bolnice samostana Sestara milosrdnica koje je trebalo primiti 200 bolesnika zbog tadašnje zaraze kolere i Školu za primalje. Iako je zgrada rađena kao bolnica ista se u nju nije uselila.

Zagrepčani su (kao i danas) smatrali da je ta novotarija preružna i nitko nije htio useliti u nju. 1863. tu je privremeno useljena Zagrebačka realna gimnazija, a 1964. je u njoj održan prvi Zagrebački Zbor (Velesajam). 1866. privremeno je u njoj bila vojna bolnica. 1869. u nju se useljava Tvornica duhana Zagreb koja dobiva pravo korištenja na 10 godina.

Na koncu se 1882. odlukom Vlade zgrada dodjeljuje Sveučilištu koje seli sa Katarininog trga (današnje Gornjogradske gimnazije). Prva predavanja su bila 6.11.1882. Danas je u zgradi Rektorat Sveučilišta i Pravni fakultet.

Ispred zgrade se nalazi poznata skulptura Ivana Meštrovića „Povijest Hrvata“ koja je originalno izrađena 1932. za zgradu Starohrvatskog muzeja u Kninu. 1970. na 300. godišnjicu Sveučilišta brončani odljev Povijesti Hrvata se postavlja ispred Rektorata.


JAMBRANJE

Jamrat, jambrat, kvocat, kundrat = kukat, zanovijetat, žaliti se
Jurgat = prigovarati
Pikat = provocirat, podbadat
Klafrati = brbljati, pričati
Kriči = viče
Mučit = šutjeti (mučiš = šutiš, muči = šuti)
Fletno = lako, brzo
Brijat, u svom filmu = biti u svom svijetu, izvan realnosti
Prostačit = psovati
Srat = pričat gluposti (vrlo grubo)
Ne sračkaj klanfe = ne lupaj gluposti
Svaditi = svađati
Ponoriti = izluditi se,
Vucarat = povlačiti se okolo, lutati
Drajši = draži
Nonstop = stalno, konstantno

„Kaj nonstop jambraš“ = što stalno zanovijetaš
„Žena mi nonstop kvoca“ = supruga mi stalno zanovijeta
„Prekini me pikat“ = prestani me provocirat
„Kaj taj more klafrat“ = što taj može pričati
„Daj ne kriči“ = nemoj vikati
„Daj ne brij“ = što ti to pričaš
„Kaj ti briješ, čovječe“ = nisi realan
„Lik je u svom filmu“ = on je u svom svijetu
„Daj ne seri“ = nemoj pričat gluposti
„Kaj se svadiš“ = zašto se svađaš
„To je za ponorit“ = izludio sam se
„Kaj se vucaraš“ = zašto se povlačiš okolo, ne lutaj


KRAST TREŠNJE

A stalno smo nekaj krali. Kad su bile trešnje ljudima smo pobrali bar pol stabla. Znali smo na trešnji i pol sata bit. Ko skakavci bi je pozobali. A onda bi nas gazde natjeravali s trešnje, dobili bi korbačom po leđima ili čak sol iz puške u guzicu. Isto tako krali smo i šljive, jabuke, kruške… Posebno je bilo slatko ukrast pecake pa ih speći na vatri.
Lovili smo i golubove iako bi ih kasnije pustili, jer sigurno ih ne bi ubili i spekli nakon toga (koliko god smo bili uvjereni da budemo). Oni veči frajeri su žabama stavljali petarde u guzicu pa bi pukle ko… Mrcvarili su i mačke, pračkama nateravali golube i vrapce…

HANŽEK - 2. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: petak, 05.11.2021. u 10:05) komentiraj (3)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.