J1A završio sezonu



Juniorski 1A sastav više nema treninge. Sada, do 8.7. još treninge ima samo S1A.






Treninzi S1A na Maksimirskom stadionu, od 19:30 do 22:30:
ponedjeljak 5.7.
srijeda 7.7.
četvrtak 8.7.






- petak 16.7. u 16:45 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Slaven Belupo), o/o Šef





MATEA PAVIĆ SE SLIKALA UZ AUTO

Naša bivša predvodnica Matea Pavić se slikala uz naš auto u Restoranu Grašo u Zaboku, gdje je naš Šef kartao belu sa vlasnikom restorana i pukovnikom Barićem. Potom se javila Šefu i naletila na prvi kat te smo se, nakon sto godina, izgrlili, izljubili i ispričali.







BIPSEVI

Zagrebačke mažoretkinje u svom skladištu imaju dvije vrste bipseva. Žutih bipseva „press“ imamo 20 komeada, a narančastih „redar“ imamo 15 komada.

Tim još ima i kape „Support“, te akreditacije za tehničke službe tima na natjecanjima.






LJETNA STANKA

Zagrebačke mažoretkinje imaju redovne treninge većinu godine, tj. svo vrijeme osim tijekom praznika i državnih blagdana. 1A sastavi imaju i intenzivne treninge tijekom svih praznika (zimskih, ljetnih i jesenskih).

Stanke u sezoni za 1A timove:
- od Nove Godine do kraja zimskih praznika (obično 14.1.) + 24. i 25.12.
- od Uskrsne subote do Uskrsnog ponedjeljka
- obično od 7.7. do 15.8. za S1A i od 26.6. do 15.8. za J1A, no moguće je da se isto pomakne tjedan ili čak dva ako je prvenstvo ranije ili kasnije

Ove godine, iznimno, S1A ima ljetnu stanku od 9.7. do 22.8, skoro dva mjeseca radi Covida-19 (prvenstvo je kasnije, a nemamo nastupa), što se desilo samo ove i prošle godine (uvijek su praznici oko 5-6 tjedana).





ELEKRTOKOMUNIKACIJA

U Zagrebu u 2019:
287.789 priključaka fiksne mreže
296.797 priključaka širokopojasnog pristupa internetu
37,6% broj priključaka interneta u odnosu na broj stanovnika





TRG BANA JELAČIĆA

Glavni je trg grada Zagreba. Današnje ime nosi od 1848. godine. Zagrepčanci ga skraćeno zovu još i Jelačićev trg, Jelačić plac, Trg ili Trgač ("jel ovaj tramvaj vozi na trg"). Tijekom povijesti zvao se Trg Republike (od 1947. do 1990.) i Harmica, od mađarskog harmincz jer se tu ubirala tridesetina, tj. postojala je mitnica na kojoj se ubirala daća. Po njoj se prolaz na sredini sjevernog dijela Trga odmah iza spomenika bana Jelačića koji vodi prema Dolcu zove se Harmica.

Trg se nije oduvijek nalazio u krugu grada, već je bio prazna poljana ispod zidina Gradeca i Kaptola, na kojoj su obitavali došljaci kojima je pristup gradu bio zabranjen. Širenjem grada na Ilicu i Staru Vlašku i Trg bana Jelačića je postao najužim dijelom grada.

Gradske vlasti su 1641. godine odredile da će se na mjestu Jelačić placa održavati sajmovi, a i danas se na Trgu više puta godišnje održavaju specijalizirani sajmovi (Kupujmo hrvatsko, Dani Zagorja na Trgu, Sajam zimnice, Markov Sajam...).

Današnje zgrade su nastajale od početka 19. stoljeća. Na njihovim fasadama su vidljivi različiti graditeljski stilovi od neostilova 19. stoljeća, bidermajera i secesije do moderne i postmoderne.

Jelačićevim trgom dominira kip bana Josipa Jelačića kipara Dominika Fernkorna, danas okrenut prema jugu. Kada je kip 1866. prvi put postavljen na trg, gledao je prema sjeveru. 1947. godine komunistički režim kip je uklonio, a 1990. kip je ceremonijalno vraćen na trg.

Na istočnoj strani trga nalazi se fontana koja je suvremena verzija Manduševca, iliti Mandušinog zdenca. Prema legendi, Zagreb je dobio ime od lijepe Manduši koja je, ZAGRABila vode iz tog zdenca, napojila vojsku koja je tuda prolazila, te se u nju zaljubio drevni ban koji je tu vojsku vodio i koji se zbog nje ovdje nastanio i ustanovio Zagreb. Danas živi predaja o Manduševcu kao zdencu sreće koji ispunjava želju za novčić.

Osim što se na Trgu bana Josipa Jelačića održavaju središnja društvena događanja, stanovnici se svakodnevno sastaju na za to najpoznatijim mjestima u gradu – “pod vurom” (kod javnog sata na zapadnoj strani Trga) ili “pod repom“ (kod spomenika banu Jalačiću).







ŠKATULJA

Škatulja, škatula = kutija
Kištra = sanduk, drvena kutija
Hamper = kanta
Traktur, tratur = ljevak
Tabletić = vezeni minijaturni stolnjačić koji se stavljao pod budilicu, vazu, kutiju za šibice ali i na televizor, radio kako bi se zaštitile površine stola ili drugih predmeta
Heklati = vesti

„Otpri štakulju i zemi se z nje sve van“ = otvori kutiju i uzmi iz nje sve
„Imam staru kištru na tavanu“ = imam stari sanduk na tavanu





GRAFITI
A je je, i danas klici pišu grafite. Ali najčešće ili „Mamiću lopove“ ili neke umjetničke mazarije. U naše vrijeme grafiti su bili izraz bunta, bili su vrlo duhoviti i inteligentni.

Jedan od glavnih grafita za stare Jugoslavije je bio „Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži“. I da, vlasti to nisu smjele prebrisati jer ispada da „usprkos lažima iz inozemstva mi sve više volimo Tita“, ali zapravo grafit je rekao da nas tjeraj klevetama i lažima da Tita moramo voljeti. Iz tog vremena je i „Druže Tito gdje je moje sa tavana žito“. Bio je i jedan „Poslije Tita dopala nas kit*“

Franji Tuđmanu ekipa je poručila nekoliko stvari grafitima. Prva je „Mijenjaj ime Dejanu, a ne Dinamu“, a drugi „Čak i Pančevo ima gradonačelnika“ (jer je Tuđman stalno spominjao da je Dinamo u Pančevu, a ne u Zagrebu, a 1997. nije htio potvrditi opozicijskog gradonačelnika).

Legendarni grafiti su bili:
• „Đabe si bojal“ na friškoj fazadi,
• „Lucija volim te Ivan“ ispod kojeg je pisalo „Ivane potrošil sam ti Luciju“,
• „Mirta volim te, vrati mi se“, a pokraj „Ništa, Mirta je na godišnjem“
• „Črnomerec“, a ispod „Na kojim si ti drogama, ovo je Trešnjevka“
• „Dlačice kako to stidno zvuči“,
• „Johhny vrati se, Huljić nas je*e“,
• „Svakih pet godina nam odgađaju budućnost za pet godina“,
• „Bolje izdat ploču nego prijatelja“
• „Pendrek lomi kosti, ali srca ne“
• „Ne idu visoke štikle uz najniži nivo inteligencije“
• „Miki Maus je štakor“
• „1+1 je 3 ako ga ne izvadiš na vrijeme“
• „Uvijek me uhvate kad pišem zadnje slov“
• „Jaco, ne bih šaro po zidu, al nemam drugog posla“,
• „Zašto ljudi pišu po zgradama?“

Ipak najpoznatiji zagrebački grafit je „Hendrix“ koji je desetljećima stajao na zagrebačkom željezničkom mostu. Kada se nedavno most obojao, grafit se vratio, ali su ga gradske vlasti ponovo pobojale.





SA UTAKMICE DINAMO-ŠIBENIK - 2. dio
fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja



























Kraj!

(objavljeno: ponedjeljak, 05.07.2021. u 13:09) komentiraj (0)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.