PRVI I VIŠI KORAK OVU NEDJELJU



Konačno, nakon godine i tri mjeseca imamo i prvu aktivnost za članove. Prvi i Viši korak.

Na Prvom i Višem koraku za Središnju Hrvatsku imamo 203 sudionika, od čega je iz Zagreba njih 40. Na ovom natjecanju sudjeluju mažoretkinje iz Zagreba, Gline, Kotoribe, Karlovca, Jastrebarskog, Stupnika, Lekenika, Varaždina, Klinča Sela, Pisarovine, Daruvara i Slunja.

Uz to HMS organizira u nedjelju Prvi i Viši korak u Đakovu za Istočnu Hrvatsku (165 sudionika), te iduće subote u Biogradu za Južnu Hrvatsku (102 sudionika). Ukupno će na Prvim i Višim koracima biti skoro 500 sudionika.


Pravila kojih se morate pridržavati:

1. Sve mažoretkinje, neovisno o uzrastu (čak i one od 4 godine) moraju nositi masku.

2. Mažoretkinja koja se natječe mora nositi masku prije i nakon izlaska s borilišta, no plesati može sa ili bez maske, ovisno o svom nahođenju. Mažoretkinja će biti udaljena od suca minimalno 3 metra.

3. Sve mažoretkinje prije izlaska na borilište moraju dezinficirati ruke, mažoret štapove i obuću.

4. Neće biti kontakta između sudaca i mažoretkinje, a mažoretkinja će medalju dobiti u ruke.

5. Natjecanje Prvog i Višeg koraka će biti fizički odvojeno pri čemu će mažoretkinje Višeg koraka čekati natjecanje izvan borilišta, a prije nego uđu na borilište sa istoga će izaći mažoretkinje Prvog koraka.

6. Zahtjevamo da svi gledatelji budu na razmaku od minimalno 2 metra, kako na sjedećoj tribini tako i ako stoje oko borilišta.

7. Najstrože je zabranjena bilo kakva komunikacija navijača i mažoretkinja te ulazak navijača u borilište.

8. Pridržavajte se mjera koje će provoditi povjerenik za Covid HMS-a

9. Zabranjen dolazak na natjecanje osobama koje imaju temperaturu 37,5 ili druge simptome Covid-19, koje su u samoizolaciji ili imaju Covid-19. HMS će provjeravati status svake mažoretkinje glede samoizolacije.





Od ponedjeljka treninzi su opet na Maksimirskom stadionu i to prema slijedećem rasporedu

- Seniorski 1A ponedjeljak i srijeda od 19:30 od 22:30 (srijedom u OŠ I.Filipovića)
- Seniorski 1B utorak i četvrtak od 20:00 do 22:00
- Juniorski 1A subotom od 8:30 do 11:30
- Juniorski 1B subotom od 11:00 do 13:00
- Juniorski 2. subotom od 10:15 do 12:15
- Juniorski 3. subotom od 9:00 do 11:30
- Dječji 1. subotom od 12:00 do 13:00
- Dječji 2. subotom od 13:15 do 14:!5






- subota 5.6. u 10:00 Pisarovina (Prvi i Viši korak), o/o Leris
# kada dođete u Pisarovinu javite se Larisi Pintar

- subota 12.6. u 10:00 Bundek (Večernjakova biciklijada), o/o Viki

- nedjelja 13.6. u 17:30 I. gimnazija, Avenija Dubrovnik 36 (Koncert za kraj školske godine), o/o Šef

- četvrtak 17.6. u ??? ured (doček prvog leta Ryanaira iz Milana)





VOKIĆ POSTALA MAJSTOR ZA PLOČICE

Naša mažoretkinja Petra Vokić (S1A) je naučila postavljati pločice. Pravi mali šegrt.





TURISTIČKI MATERIJALI

U skladištu Zagrebačkih mažoretkinje ima velik broj turističkih materijala. U prosjeku u skladištu imamo:
- bar 3000 brošura, DVD-ova i kataloga o Zagrebu na 20 svjetskih jezika različitih kvaliteta
- bar 500 licitara Zagreba i Hrvatske
- niz suvenira Turističke zajednice Zagreba i Hrvatske
- drugih suvenira (nogomet, rukomet, Hell…)





PREDAVANJE DJECE

Na treninzima Zagrebačkih mažoretkinja djeca starija od 10 godina mogu ići kući sama. No, ona stara 10 godina i mlađi predaju se isključivo u ruke roditelja.

Trener ne smije ostaviti mažoretkinju mlađu od 10 godina samu, te mora sa njom čekati roditelje, bez obzira koliko to trajalo. Bilo je slučajeva gdje su treneri sa mažoretkinjom čekali i više od jednog sata.

Jednako tako na svim koncertima i drugim aktivnostima djeca stara 10 godina i mlađi se predaju isključivo roditeljima u ruke i to po načelu jedno po jedno. Bez obzira koliko ovaj postupak trajao i ljutili se roditelji na dužinu trajanja postupka, isto se mora provoditi isključivo na ovaj način radi sigurnosti naših članova.





AUTOBUSNI KOLODVOR

1.167.662 prodanih karata
176.734 autobusa u odlasku
44 perona

Autobusni kolodvor ima poštu, 8 bankomata, 8 trgovina i trafika, 2 kockarnice, niz ugostiteljskih objekata, ured Turističke zajednice Zagreba, parkiralište za automobile i za autobuse, taxi stajalište, garderobu, prodaju karata, te terminal Pleso prijevoza za liniju prema Zračnoj luci Zagreb.





STARA VOZILA

Niz je starih povijesnih vozila u Zagrebu.

ZET ima dva stara povijesna tramvaja. Najstariji je M-24 iz 1924. godine, no ZET ima još jedan stari tramvaj nešto malo mlađi. Tehnički muzej u Zagrebu ima isti takav M-24. Sva tri tramvaja su u voznom stanju.

Zagrebom često kada možete vidjeti i Zijin londonski svjetlo plavi doubledecker. Autobus je iz 1960. godine (star 61 godinu). Zijo sa njim vozi i turiste u turistički obilazak.

Oldimer club Zagreb ima 67 vozila, a najstariji automobili su mu Amilcar CG (1924.), Ford A Phaeton (1927.), Nash Standard Six (1928.), Ford A (1929.), Fiat 508 Ballila (1935.), Fiat 1100 (1939.) i Fiat 500B (1949.). Klub ima i 36 starih motocikala.

Fundus Tehničkog muzeja Zagreb ima velik broj starih automobila, aviona, tramvaja, željezničkih vozila, kamiona, vatrogasnih vozila, motora, brodova, pa čak i staru podmornicu.

Na Zračnoj luci Zagreb usprkos protivljenja entuzijasta koji su htjeli obnoviti stari DC-3 isti je ipak razrezan. No, na prostoru ZL Zagreb ima četiri stara aviona koji su rekonstruirani.






ZET
Zetovac = radnik ZET-a
Kartodrapec = kondukter
Pokaz = mjesečna ili godišnja pokazna karta
Šverati se = švercati se (voziti se bez plaćene karte)
Pulfer = stražnji branik tramvaja (dio odbojnika ili spone sa prikolicom) na kojem su se vozili zagrebački fakini da izbjegnu plaćanje karte

"Šveral sam se i kartodrapec me skoro vlovil" = Švercao sam se, te me kondukter zamalo ulovio
„Buš pljusnul s pulfera“ = Past ćeš sa stražnjeg branika tramvaja







NNNI
NNNI ili Ništa nas ne smije iznenaditi je bila jedna od megagluposti socrealizma. Na tim vježbama smo trenirali kako se oduprijeti unutarnjem ili vanjskom neprijatelju koji nas je okupirao, ili kako postupati u elementarnim nepogodama. Glupost je bila to što su sve te vježbe bile namještene i uvježbane tako da bi sve izgledalo savršeno prema drugovima iz komiteta koji su redovno dolazili pratiti provođenje vježbi. Pa su rezultati bili više nego fascinantni.

Mi ko klinci smo u razredu dobili profesora koji je bio „okupator“, pa smo imali naputak da budemo nemirni, da ga provociramo, ne slušamo, mrcvarimo… To je bila naša komunistička dužnost, u kojoj smo opako uživali.

Radnici su mrzili NNNI jer su se vježbe održavale izvan radnog vremena i po cijeli dan (koji puta i dva-tri dana), a bile su krajnje glupe, nepotrebne i neučinkovite. No, neki su ih i voljeli (rukovodstvo i njima bliski suradnici) jer su tako pobjegli od kuće po „službenoj dužnosti“, a često kada su NNNI završavale sa žderačinom i tonom alkohola.





ZAVRŠNI ISPITI TRENERSKE ŠKOLE

...u Zagrebu














...i u Klinča Selima



(objavljeno: petak, 04.06.2021. u 11:30) komentiraj (0)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.