ZADNJA AUDICIJA OVE GODINE



POSLJEDNJA ŠANSA OVE GODINE ZA DOLAZAK U ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE!



Pa ekipa dobro došli. I bez panike na audicijama!

Godišnji broj kandidata (prosjecno): 210
Prolaznost: 83-85%
Dobni razredi: 3-7 godina - dječji sastav, 8-13 godina - juniorke, 14-25 godina - seniorke
Redosljed audicija: svi dolaze u zakazano vrijeme, prvi na redu su dječji sastavi, pa seniorke (jer ih ima manje), pa juniorke
Trajanje čekanja: oko 15-30 minuta, maksimalno 60 minuta za one koji dođu zadnji
Trajanje same audicije: 5 do 10 minuta
Broj djevojaka u grupi: 2 (odjednom ulaze na audiciju i rade dio zajedno, a dio zasebno)
Oprema: nije bitna, no pri ulasku skinuti jaknu i odložiti torbe ili ikakve stvari koje sputavaju ruke
Što treba uzeti: kemijsku olovku kako bi ispunili upitnik (i smiješak na licu)
Tko su ispitivači: licencirani treneri mažoretkinja u Republici Hrvatskoj (sa završenim strukovnim školama), a poneki od njih su i suci u mažoret plesu
Informacije o prolasku: idući dan na ovom blogu ili telefonom
Informacije o sastavu i prvim treninzima: dobijate na flajeru koji se djeli svim kandidatima


NAJČEŠĆA PITANJA:

Kakve mjere provodite za Covid-19?
Maksimalne, daleko veće nego što propisuje država. Kako na treninzima, tako i na audiciji. Na audiciji ćemo:
- prije vašeg dolaska sve dezinficirati
- imati ćete mogućnost pranja ruku, korištenja ručnih dezinfikatora
- sve mažoretkinje i komisija će imati vizire i rukavice
- sjedalice u čekaoni će biti razmaknute na 2 metra
- u dvoranu za ispitivanje ulazit će po 2, a ne 4 djevojke, te će imati razmak od 2 metra
- neće biti doticanja ili bilo kakvih kontakata

Da li da donesem štap jer sam već bila mažoretkinja?
Nije nužno, no virtuoznost u tehniciranju sa štapom može vam omogućiti početak treninga u 2. sastavu (svi počinju u početničkom tj. 3., koji vi preskačete jer već imate osnove tehniciranja)

Hoće li mi prethodno plesanje u nekom drugom timu mažoretkinja pomoći?
U načelu ne. Kod nekih timova čak i odmaže i potrebno je dugo vremena da se isprave greške. No, ukoliko se radi o vrhunskim i najkvalitetnijim timovima može pomoći u napretku (počinje se od 2. sastava, te se brže napreduje u više sastave).

Bila sam predvodnica u nekom timu izvan Zagreba moram li ići na audiciju?
Apsolutno da. U našem S1A sastavu trenutno plešu 3 djevojke koje su došle iz drugih timova. No, morale su proći audiciju. Desi li se koji puta da neka takva djevojka padne? Da! Vrlo rijetko kada, no desi se.

Već sam bila Zagrebačka mažoretkinja. Hoće li mi to pomoći i moram li polagati audiciju?
Ukoliko vas se treneri sjete onda ne morate na audiciju. U protivnom slučaju da. No, ukoliko ste već jednom prošli audiciju i plesali u timu, svakako ćete proći i ovaj puta. Nema straha.

Hoće li mi pomoći plesanje u nekom drugom plesnom klubu koji nije mažoret-ples?
Najčešće da. No, koji puta i to odmaže. U svakom slučaju prepreka nije (ukoliko nešto treba ispraviti brzo ćemo to napraviti).

Što se ispituje na audiciji?
1. U prvom redu smisao za ritam. Koji se prati kroz cijelu audiciju, ali se maksimalno ispituje, na način da se traži da kandidatkinja ponovi ritam (pljeskanjem) koji isplješće ispitivač.
2. Osnovna predodžba o memoriji i percepciji kandidatkinja (ponavljanje osnovnog koraka kojeg pokazuje jedna od mažoretkinja ispred kandidatkinja).
3. Psiho-fizičke predispozicije za bavljenje mažoret plesom (određeni nedostaci poput teške invalidnosti, ozbiljnih poremećaja isl. priječe bavljenje ovom aktivnošću).

Što ako iz prve ne ponovim ritam ili pogriješim u koraku?
Ništa strašno. Audicija je osnovna klasifikacija. Prave klasifikacije rade se tek nakon par mjeseci treninga (krajem veljače). Svatko ima drugu šansu, a ako vidimo da se radi o tremi, blokadi ili nedostatku koncentracije onda dajemo treću, čak i četvrtu šansu. No, da bi imali više šansi moramo ustanoviti da imate barem osnovnog smisla za ritam (to se vidi i prije "pljeskanja" iz osnovnog koraka i pratnje glazbene podloge).

Kako se odlučuje tko prolazi, a tko ne?
Kada jedan od članova komisije smatra da netko ne treba proći ili nije siguran konzultira se sa kolegama. Odluka se donosi dogovorom članova komisije. Ukoliko neka kandidatkinja ima imalo šanse proći će na audiciji.

Kako da umanjim stres?
Nema potrebe za stresom ili nervozom. Ukoliko ispitivači vide da ste pod stresom pomoći će vam šalama, komunikacijom, ponudit će vam slatkiš. Ne bojte se, mi smo profesionalci i nije nam u interesu šokirati vas, nego olakšati vam dolazak u naš tim.

Mogu li roditelji sa mnom u dvoranu za ispitivanje?
Ne! Roditelji samo smetaju i remete koncentraciju. Iznimno, ali jako iznimno, ispitivači mogu pozvati roditelje najmlađih kandidatkinja za dječje sastave. Iskreno, ako dijete nije toliko samostalno da dođe na audiciju neće se moći osloboditi niti na treninzima koji se vrše isključivo bez roditelja.

Kome se mogu obratiti za pitanja?
Komisiji svakako ne jer imaju posla preko glave, te se moraju potpuno posvetiti kandidatkinjama da što kraće čekaju. U dvorani i ispred nje biti će 6 mažoretkinja (prepoznati ćete ih po uniformama) koje će vam pomoći u ispunjavanju upitnika, te vam moći dati osnovne informacije o timu, audicijama, prvim treninzima, uputiti vas prema WC-u...

Jesam li prestara za tim?
Ukoliko ste mlađi od 25 godina niste prestari. Komisija će odlučiti u koji dobni razred spadate. Pa ukoliko imate npr. 13 godina, a psiho-fizički ste zreli za seniorke to će vam i predložiti. No, odluka je konačno na vama.

Ukoliko padnem, mogu li ponovno polagati na idućoj audiciji?
To vam nitko ne može zabraniti. No 99% djevojaka koje padnu na jednoj, padnu i na drugim audicijama. Previše se posvećuje pažnje procjeni, a komisiju sačinjavaju profesionalci koji taj posao rade već dugi niz godina.

Mogu li se ikako pripremiti za prolazak? Postoji li kakva škola i pripremni tečaj?
Ne i za to nema potrebe jer se procjenjuju samo osnovne stvari i predispozicije. A motorika, smisao za ritam i psiho-fizicke sposobnosti ne mogu se naučiti u školi.

Moj tata ima poduzeće i može biti sponzor, hoće li mi to pomoći?
Nikad, nikako i ni na koji način. To kod nas nema šanse i nemojte niti pokušavati. Tako nešto kod nas se potpuno odbacuje i osuđuje. Iskreno niti ne pokušavajte!

Imate li još koje pitanje slobodno ga možete postaviti i odmah ćemo odgovoriti. Nema glupih pitanja. Na koncu naše osnovno pravilo je: "Mi smo ovdje radi vas".






Već 5 mjeseci intenzivno pokušavama iznači rješenje za dvorane za seniorske sastave i za J1A u kojima radi Covida-19 (npr. zabranjen je ulazak civilima u Hrvatsku vojsku) ili radi potresa (npr. zatvoren je Dom sportova, u 1. gimnaziju uselila se i Gimnazija Tituš Brezovački) ne možemo imati treninge. Pritome smo

- napisali stotine dopisa
- odradili desetke sastanaka u svim institucijama (nema gdje nismo bili)
- predložili niz konkretnih rješenja

No, u gradu još uvijek nema rješenja i sve funkcionira po načelu "ima vremena". Idući tjedan temperature će padati do nule i više nećemo moć trenirati na Maksimirskom stadionu. Stoga više nema vremena.

Sva tjela Zagrebačkih mažoretkinja traže vrlo drastične mjere pritiska na Grad među kojima neke koje će napraviti buru u javnosti i medijima. O tim koracima ćemo Vas obavjestiti idući tjedan, obzirom da ćemo danas dati posljednje upozorenje Gradu.





Postoji mogućnost promjene rasporeda nastupa, o ćemu ćemo Vas blagovremeno izvjestiti.

> utorak 27.10. u 7:45 Gradska uprava (sastanka sa pročelnicima), o/o Šef

> četvrtak 29.10. u 19:00 Palmotićeva 30 (audicija), o/o Šef

> četvrtak 5.11. ???? u Klovičevi dvori (izložba starih radija), o/o Šef

> nedjelja 8.11. u 16:00 Dom Sportova (Međunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef





JERKO NA CROMODI

Jerko je i još jednom bila na Cromodi sa šipce



Evo i članka:
Cromoda link




VOZNI PARK

Zagrebačke mažoretkinje u svom voznom parku imaju tri automobila
- Suzuki Grand Vitara
- Toyota Yarisa
- jedan Citroen C4
- te jedan bicikl za kraće dostave

Sve aute dobili smo od sponzora i donatora i nismo ih platili. U vrlo skoro vrijeme moramo promijeniti Suzuki Grand Vitaru (što smo planirali ove godine) jer ima 220.000 km. Ostali automobili imaju oko 100.000 km.

Uz to imamo i veliku količinu opreme za aute:
- 4 žuta rotacijska svjetla
- krovne nosača za Gran Vitaru
- niz alata i opreme za automobile (vatrogasne aparate, kablove za akumulatore, električnu pumpu za gume, rastavljajuću lopaticu, lance…)
- niz sredstava za čišćenje i održavanje (sprej za kokpit, sredstvo za čišćenje kože, sredstva za odmašćivanje stakala, više litara vode za stakla, anfiriza, ulja…)

Automobili i oprema su nam smješteni u garažama za cijeli vozni park (3 parkirne pozicije i police)

Do sada smo u voznom parku imali automobile (koje smo prodali radi starosti)
- Ranault 18
- Nissan Primera 2,0
- Toyota Avensis
- dva Daewoo Matiza
- još jedan Toyota Yaris (jednog imamo u voznom parku, drugog smo prodali)
- te jedan moped za kraće dostave





ZAŠTO TRENERSKI KOLEGIJ
Glavno tijelo Zagrebačkih mažoretkinja koje se bavi strukovnim pitanjima tima je Trenerski kolegij. On stvara strategiju treninga, plan i program rada tima, raspravlja o strukovnim stvarima tima, ocjenjuje napredak, koreografiju i rezultate, te rješava probleme na treninzima tima zove se Trenerski kolegij. Trenerski kolegij funkcionira u našem timu već skoro 25 godina. Kolegij se sastaje jednom u dva tjedna tijekom sezone i na njemu su svi aktivni treneri Zagrebačkih mažoretkinja, te Šef. Trenutno Trenerski kolegij broji 9 članova, a prijašnjih godina taj je broj znao biti i 14 (ovisno o broju aktivnih trenera).

Na Trenerskom kolegiju sa raspravlja o svim bitnim pitanjima vođenja treninga i timova. Dogovaraju se konkretne akcije, treneri predlažu aktivnosti, načine poboljšanja treninga i moguće izmjene. U rujnu se postavlja novi plan i program rada za iduću sezonu, temeljni dokument za treninge u idućih godinu dana. No, na svakom Kolegiju se raspravlja o možebitnim promjenama i konkretnim aktivnostima, a vrlo bitan segment rasprave je možebitne motivacijske aktivnosti.

Na Trenerskom kolegiju se provodi i konkretan plan pojedinih velikih akcija kroz godinu kao što su koncerti, godišnji koncert, klasifikacije, stipendije, generalna proba, novogodišnje aktivnosti… Posebno se raspravlja o aktivnostima 1A sastava kao što su natjecanja, team-buildinzi, intenzivni treninzi idr.

Trenerski kolegij raspravlja i o provođenju redovnih treninga i aktivnosti, kao i možebitnim tekućim problemima na istima, poput tehničkih problema u dvoranama, problemima sustava, prigovorima članica ili njihovih roditelja isl.
Jedan od bitnih segmenata Trenerskog kolegija je rasprava o pojedinim mažoretkinjama, prvenstveno onim vrlo talentiranim i praćenje njihovog napredovanja, ali i rasprava o djevojkama koje nisu napredovale ili imaju nekih problema. U slučaju ekstremnih primjera Trenerski kolegij odlučuje o konkretnim akcijama i eventualnom sankcioniranju članice. Naime, bitno je da treneri postave svoj stav u svakom takvom slučaju i da se kroz „brain storming“ donese najbolja odluka za tim i za pojedinu mažoretkinju. Konačno, to je i prilika da ostali treneri nauče na konkretnom primjeru i primjene isto na eventualnom istom ili sličnom problemu u svojoj grupi.

Trenerski kolegij prati i rezultate napretka grupa, te statističke rezultate klasifikacija, prebacivanja i drugih evaluacija tima. Svaki trener svakog tima na kraju Trenerskog kolegija daje izvješće sa svoje grupe, te ističe probleme na istima.

Na Kolegijima se raspravlja i o trenerskim asistentima i učenicama za buduće trenerice koje se konstantno prati kroz njihovo asistiranje i školovanje, te se razmjenjuju iskustva sa njihovih aktivnosti na treninzima. Trenerski kolegij na kraju školovanja asistenata procjenjuje jesu li asistenti uspješno završili školovanje, neovisno o uspješnom završetku Trenerske škole, pošto Zagrebačke mažoretkinje imaju vlastito dodatno školovanje i daleko teže kriterije za postanak trenerom. Finalna evaluacija asistenata je odluka mogu li asistenti dobiti trenersku licencu, te koje će grupe voditi.

Trenerski kolegij je i mjesto na kojem treneri dobivaju informacije o promjenama zakona (nažalost, ovo je doslovce redovna djelatnost), administrativnim obvezama, tehničkim detaljima, financijskim obvezama, a na istom se predaju dnevni i mjesečni izvještaji, uplatnice i ostali financijski i interni dokumenti tima.

Trenerski kolegij raspravlja i o pitanjima koja nisu direktno vezana uz treninge, ali imaju poveznice sa treninzima, te treninzi ili članstvo utječu na njih. Tako se npr. na temelju feedbacka trenera postavljaju konkretne akcije vezane uz audicije.

Konačno Trenerski kolegij je i mjesto druženja trenera, te međusobnog povezivanja trenera, pa se nerijetko Kolegij obavlja u sjenicu uz kavu, cugu i klopu, ili završava u zajedničkom odlasku na kavu i neformalnim druženjem.

Trenerski kolegij ne treba miješati sa Stručnim stožerom, koji je skup stručnjaka koji se bavi 1A sastavima…





ILIRSKA DVORANA
Narodni dom palača je na Gornjem Gradu u Opatičkoj 18. Na tom prostoru je bio samostan Klarisa, koji je raspušten 1782. Grof Karlo Drašković zemlju je otkupio 1835. i tamo 1838. izgradio palaču za obitelj Drašković. 1846. pod povoljnim uvjetima grof Drašković palaču prodaje Hrvatskom narodnom preporodu koji je nazivaju Narodni dom.

Središnja prostorija Doma nazvana je Ilirska dvorana (Preporodna, Narodana i Zagrebačka dvorana), gdje Ilirci organiziraju proslave, političke skupove, balove, predavanja, koncerte i predstave. Ilirska dvorana tako postaje središnje mjesto života Zagreba i Hrvatske. U Domu je bio smješten Narodni muzej, Gospodarsko društvo, Čitaonica i Kazino. 1868. Dom postaje sjedište JAZU. Od 1878. Dom je otkupila država i tamo smjestila Stol sedmorice, tj. visoki sud. Tu funkciju je imao do kraja II. svjetskog rata kada se vraća Akademiji.





POŠTA U ZAGREBU

74 poštanska ureda
258 poštanskih šaltera
441 poštar
394 poštanska sandučića
704.000 paketa
178.160 pisama i drugih pošiljki
4.068 ekspresnih pošiljki





VREME

Dešč* = kiša
Hleva *= pada
Kišober, humbrela*, ambrela* = kišobran
Led = tuča, grad
Zima = hladno
Zebe = hladi
Zmrznut = podhladiti, zamrznuti
Zahajcat = zagrijati, zapaliti peć
Protuletje* = proljeće
*arhaično, tako se govorilo prije tri generacije, danas više nitko tako ne kaže

„Joj kak hleva dešč“ = Jako pada kiša
„Imaš kišober“ = Imaš li kišobran
„Led je padal kak jajca velik“ = Padala je tuča veličine jaja
„Fejst je zima“ = Jako je hladno
„Zebe me“ = Hladno mi je
„Joj kak to zebe“ = To jako hladi
„Zebeju me prsti“ = Prsti su mi smrznuti
„Daj zahajcaj, bum se zmrznul“ = Zagrij sobu, budem se podhladio






ŠIBICARI
Šibicari su bili prevaranti koji su varali lakovjerne građane tako što su glumili kockare, uz kakti veliku šansu da građanin zaradi brz i prilično velik novac.

Šibicarenje je igra sa tri kutijice šibica ispod koje je bila kuglica. Te kutijice je šibicar brzo i vrlo umješno pomicao, no dovoljno „sporo“ da ih žrtva zapamti. Čak štoviše „nespretni“ šibicar bi malim prstom digao kutijicu da žrtva vidi gdje je kuglica. Dok su mamili žrtvu partneri šibicara su kakti igrali protiv šibicara i „dobivali“ kako bi žrtvu uvjerili da je lako i da ima šanse pobjediti. Tih parnera je bilo nekoliko i svi su imali neku ulogu. Ili su „igrali protiv šibicara i dobivali“ ili navijali za „igrača“ i „protiv šibicara“, te nagovarali žrtvu da „opelješi nespretnog šibicara“. Drugi partneri su pazili na dolazak policije, te bi upozoritli družinu koja bi se onda naglo razbježala. Svi ti partneri čuvali su leđa šibicaru jer ako bi žrtva otkrila prijevaru partneri su žrtvu fizički napali da šibicar i oni uspiju pobječi sa novcem žrtve. Naime, šibicar je dok je kakti „nespretno“ premještao kutijice, zapravo kuglicu spremio u rukav, pa ni ispod jedne kutijice ne bi bilo kuglice, tako da je žrtva izgubila neovisno o tome koju je kutijuci pokazala (sve su bile prazne). Šibicar bi čak i koji puta za malu lovu dao žrtvi da pobjedi kako bi je navukao da igra za ozbiljniju lovu. Kada bi žrtva odigrala za veliku lovu šibicar bi odigrao svoju prijevaru. Bila je i varijanta igre sa tri polusavinute karte.

Šibicari su ordinirali prvenstveno po sajmovima, ali ih je bilo i po zloglasnijim bircevima, placevima, utakmicama, čak i na gradskim trgovima.





MEĐUNARODNI TURNIR BACANJA KUGLE - 4. dio
Slike: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja





























kraj!

(objavljeno: utorak, 27.10.2020. u 20:33) komentiraj (2)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.