VELIČANSTVEN NASTUP U HNK

Današnji nastup u HNK bio je doslovce VELEČANSTVEN. Već sam ambijent Hrvatskog narodnog kazališta je ogromna stvar, naprosto vas ponese. Nešto nevjerovatno. Nešto što se neda opisati riječima. Malo tko je mogao nastupati na tim daskama. Na daskama koje već 120 godina jesu središte kulturnog i društvenog života Hrvatske. Na daskama koje je postavio velikan Stjepan Miletić, na kojima su nastupali samo najveći hrvatski umjetnici: Ivan pl. Zajc, Jakov Gotovac, Branko Gavella, Mia Čorak Slavenska, Zinka Kunc, Lovro pl. Matačić, Marija Ružička Stozzi, ali i najveća svjetska imena: Franz Liszt, Richard Strauss, Laurence Olivier, Jose Carreras, Dimitrij Šostaković...

Imati priliku nastupati na istim tim daskama stvarno je jedna od najvećih dosega koje su Zagrebačke mažoretkinje ikada imale. Iako su Zagrebačke mažoretkinje i ranije nastupale u HNK, svaki puta osječam se nevjerovatno ponosan i ushičen kada plešemo u HNK.





U NEDJELJU IDEMO NA LUDE MAŽORET IGRE

U nedjelju ćemo se igrati na Ludim mažoret igrama u Ninu gdje će nastupati 11 timova, te će kasnije na Državnoj smotri biti 16 formacija. Biti će to dan zabave, kupanja, užitaka i druženja HMS-a.



NASTUPI

- petak 3.6. u 8:00 HNK (akcija prevencije Policijske uprave Zagrebačke), o/o Šef
# plesni natup Seniorskog 1A

- subota 4.6. u 13:00 Velesajam (Zagreb street race), o/o ???

- nedjalja 5.6. u 6:00 (Nin, Lude mažoret igre), o/o Šef

- nedjelja 5.6. u 13:00 Velesajam (Zagreb street race), o/o ???

- nedjelja 5.6. u 12:00 (turnir Mladen Ramljak, dodjela medalja), o/o Bosanka

- utorak 7.6. u 07:00 Palmotićeva 30 (hotel Sheraton, smartWision), o/o Šef
# plesni nastup Seniorskog 1A u 8:30
# plesni nastup Seniorskog 1A u 12:30



FOTKE - sa utakmice Lokomotiva-Dinamo

















UNIFORME ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJA

Uniforme Zagrebačkih mažoretkinja mijenjale su se više puta u 22 godine


1993-1994
Dizajn i izrada su bili "home made", tj. doslovce su mažoretkinje i roditelji šivali uniforme na zajedničkim "radnim akcijama". Kombinacija je bila tamno-plavo / svijetlo plavo / žuta, još nije bilo razlike između predvodnice i ostatka formacije. Cizme su crne samo zato sto nismo imali novaca pa su djevojke nosile svoje vlastite čizme od velura koje su tada bile jako moderne i svaka djevojka ih je imala.
>

1994-1995
Uniforme su dobile akselbendere (ukrasne gajtane), predvodnica je imala obrnutu kombinaciju boja, a oznake činova vidjele su se na suknji i rukavima (broj linija), te na reverima (broj pletova). Štapovi su i dalje bili drveni i to u žuto / tamno-plavoj kombinaciji, no dobil su žute trakice po štapu, te su trakice visjele pokraj kugli, te su time opisivale kruznicu. Tada su se samo radile osmica i kuhanje pa te trakice koje su visjele nisu smetale pri tehniciranju.


1995-1999
Potpuni redizajn uniforme su doživjele 1995. godine kada je Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) tražila da, zbog popularnosti tima, dobijemo prepoznatljive uniforme. TZGZ je sama isfinancirala unifome, a angžirala je i profesionalnu dizajnericu. Uniforme su bile rađene od vrhunskog materijala, kombinacija je bila kao i današnja (tamno-plavo / svijetlo plavo / bijele), pletovi su bili profesionalno napravljeni (habsburški plet, a koji imamo i danas), na ramenima smo imali admiralske epolete, čizme su bila sa uniforme bana Jalačića i nisu imale pete, a kapa je bila čako (popularni "lonci"). Razlika u činovima se i dalje razlikovala prema broju traka na suknjama (ne i na rukavima).


1999-2004
Još jedna korjenita promjena desila se pred Europsko 1999. Pred nekoliko dizajnerica stavio se zadatak: boje se moraju zadržati, brend mora ostati prepoznatljiv, a uniforma se mora osuvremeniti i poženstveniti. Na natjecaju je pobjedila Matea Novosel iz Samobora, naša bivša dugogodišnja mažoretkinja, koja je diplomirala dizajn na visokoj talijanskoj školi za dizajn. Interesantno je da je Matea pobjedila najpoznatije hrvatske dizajnerice koje su se javile na natječaj. Oznake činova bila su vidljive samo na rukavu (broj pletova), čizme su dobile 6 cm pete, a kape su dobile metalne znakove. Izgubljeni su svi ukrasi koji su smetali tehniciranju (epolete, čako kapa, reveri, reljefni pletovi...), uniforma je poženstvenjena (linije figure, strukirani sako, diskretan otvor dekoltea, dizajnerska rješenja, visoke čizme, kapa, kosa pod kapom...), boje su bile vidno izraženije, a izrada uniforme bila je kvalitetnija (hidrofobnost, kvalitetniji materijali).


2004-2011
Nova uniforma djelomično je poženstvenila postojeću (linije figure, oblik kragne i dekoltea posebno na ljetnim uniformama), izgubila je oznake činova na reverima i dobila zvjezdice na kragni, no prvi puta smo izradili ljetne (kratki rukav, bitno tanji materijal od samo 210 gr) i zimske uniforme (320 gr. materijal, pelerina, hlače i marama). Samim time i rok trajanja uniforme se produljio sa 5 na 8 godina.


2011-danas
Za Europsko prvenstvo 2011. Matea Novosel je dobila zadatak da još jednom redizajnira uniforme, ali da iste ostanu prepoznatljive. Boja je bitno potamljena čime se dobilo na elegantnosti, te suknjom koja postaje tamnoplava umjesto svjetloplave. No zato se stavljaju svjetloplavi detalji oko struka koji istiću struk, večim brojem paspula, razdiobom ramena u dvije boje i atraktivnijim izgledom kragne. Predvodnica više nema obrnute boje uniforme, što je prvenstveno napravljeno radi protokola gdje je inverzna boja previše odstupala, no razlikuje se po svjetloplavoj suknji i inverznom rasporedu boja na kapi.


juniorske uniforme 1996-1999
koje su kasnije bila kadetske uniforme 1999-2004
Uniformice su bile vrlo jednostavne, ali i funkcionalne, na nogama su imale tenisice, a na glavama beretke. Kasnije uniforme juniorki i kadetkinja pratile su linije seniorskih uniformi






Aristotel (384-322 prije Krista), grčki filozof
Siromaštvo je majka kriminala, a blagostanje majka nemorala.


I slijepa golubica ponekad pronađe zrno.

Više se voli ono što se teže dobije.

Sudbina lažljivaca je da im se ne vjeruje čak i kad govore istinu.

Pogriješiti se može na više načina, ispraviti pogrešku samo na jedan.

Korijeni učenja su gorki, ali plodovi su slatki.

Nesreća otkriva one koji nisu pravi prijatelji.

Pokvareni ljudi poštuju iz straha; dobri ljudi, iz ljubavi.

Priroda ne radi ništa uzalud.

Smatram hrabrijeg onog koje prevlada svoje želje, nego onoga koji pobijedi svoje neprijatelje; jer najteža bitka je nad sobom samim.

Sunce je novo svaki dan.

Sve što hoda ima svoj dio zemlje.

Strpljenje je gorko, ali plodovi su mu slatki.





CESTE ZAGREBA

Ceste
2.526 km cesta (više nego od Zagreba do Moskve)
443 semoforska raskrižja
94 mosta
7 velikih mostova (Podsusedski, Jankomirski, Jadranski, Mladosti, Domovinski, Slobode i Stari savski most)
4 nadcestarije
2 asfaltne baze
670 radnika cestara

Godišnje se postavi:
8.000 znakova
4.000 stupića
2.000 metara odbojih ograda
1.200 privremenih regulacija prometa

Godišnje se iscrta:
350 km linija
140.000 m2 pješačkih površina, stajališta, strelica, taxi i bus oznaka...
1.300 invalidskih oznaka


Ulice

Najduže zagrebačke ulice:
18 km Slavonska avenija
8 km Zagrebačka avenija
6,5 km Radnička cesta
5,7 km Ilica (točno: 5.660 metara)

Najkrače zagrebačke ulice:
1. Novodvorska ulica (Trešnjevka) - 23 koraka
2. Kesterčanekova ulica (Maksimir) - 33 koraka
3. Ulica Eleonore Patačić (Medveščak) - 35 koraka

Kućnih brojeva:
najmanje (2) Kesterčenakova ulica
najviše (530) Ilica

Zimska služba
235 zimskih ekipa
32 vozila za čiščenje snijega (30 ralica i 2 specijalizirana vozila)
14 baza zimske službe
11.000.000 kg soli u pričuvi
13.151.022 m2 čiščene i posipavane površine

Vozila u Zagrebu
339.749 registriranih vozila od čega
834 autobusa
29.530 kamiona

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: petak, 03.06.2016. u 21:57) komentiraj (10)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.