Zivot u Zabolandu

30.10.2014., četvrtak

Crni Pero ili Pero u bojama raznim

Nastavak proslog bloga.

Protivnici Crnog Pere u sadasnjem obliku postali su zadnjih godina sve glasniji. Glavni argument im je da (jasno kao dan) Crni Pero siri negativni sterotip o ljudim crne rase. Priglupi sluge, bijelog gospodara. Pri tome se dodaje da se Zabolandjani crne boje koze osjecaju uvrijedjeni zbog toga. Stovise mnogi se zale da ih se zbog boje koze na ulici vrijedja i dovikuje da su Zwaarte Piet iliti Crni Pero. Ukratko Zwarte Piet je rasisticki lik i treba ga zamijeniti. Najbolje bi bilo da se Pietovi pojavljuju u razlicitim bojama. Proslog ljeta je sve kulminiralom tuzbom protiv grada Amsterdama, koji je prosle godine organizirao dolazak Sv. Nikole i njegove pratnje. Sudac je presudio u korist tuzitelja i gradonacelnik Amsterdama je optuzen da nije dovoljno racuna vodio o osjecajima svojih crnih sugradjana. No sad se gradonacelnik zalio na tu odluku. Sto samo dolijeva ulje na vatru. Jer dok su protivnici Crnog Pero prilicno glasni i agresivni, zastupnici Crnog Pere su barem isto tako glasni i agresivni. Njihovi argumenti su da je Zwarte Piet dio Zabolandske tradicije, da je to djecji praznik, koji nema veze s rasizmom, stovise da kada su oni bili mali nikada nisu povezivali Zwarte Pieta s crnim ljudima, da je Zwarte Piet zapravo vrlo simpatican i da ga djeca vole. To je sve jos u redu, ali rasprava ne ostaje na tome. Naime nekoliko poznatih (bijelih) Zabolandjana se javno izjasnilo za ukidanje ili promjenu Crnog Pere. Zauzvrat su dobili ozbiljne prijetnje fizicke prirode. Od strane bijele brace, koja zeli zadrzati Crnog Peru ocito pod svaku cijenu. To naravno izaziva nove reakcije.

Zar da se covjek stvarno ne priupita, kako je tako nesto moguce u jednoj Zapandoeuropskoj zemlji. Kao da je njima dosadno, pa izmisljaju probleme. Ili su oni bas isti kao i mi?

U jednoj obitelji su dvije kceri za Zwarte Pieta, a roditelji su protiv tj. za sarenog Pieta.

Neki gradovi su najavili da ce se na gradskim proslavama pojavljivati i Kaas Piet (Sir Piet – Piet Sirove glave – sto se mene tice genijalno) i Stroopwafel Piet (Piet obucen kao onaj tipicni zabolandski keks).

Jedan od lanaca supermarketa je najavio da ce iz prodaje povuci proizvode s Zwarte Pietovima, ali su to drugi dan odmah demantirali, jer su ih zagovornici ocitio napali.

I jos jedna zanimljivost za kraj. Na You tubu postoji video doceka Sv. Nikole u Amsterdamu iz 1935. U njegovoj pratnji su... Bijeli Pere!!!

Tko je tu lud?

<< Arhiva >>