Zivot u Zabolandu

03.02.2013., nedjelja

Druga soba dva


Predsjednik Druge sobe je najavio sedam govornika i otvorio raspravu. Svaki od sedam zastupnika je izrazio stajaliste svoje “frakcije” (kluba zatupnika), postavio pitanja prisutnome ministru vanjskih poslova, a medjusobno su se prekidali pitanjima i replikama, ukoliko se nisu slagali s necime sto je sa govornice bilo receno. U Zabolandu je na vlasti koalicija VVD (liberali) i PvdA (Stranka rada). U prijevodu dvije najvece stranke desnog i lijevog centra. One su naravno bile za. Zeleno-lijevi i D66 (manje stranke lijevog i desnog centra) su isto bile za. Posebno je bio srdacan predsjednik D66 Pechtold, koji je svoj govor poceo posebnim pozdravom hrvatskoj ambasadorici . Krscanski-demokrati su se tome isto prikljucili dodajuci da se odluke oko granice Schengena, euro zone i slobodnom prometu radne snage, moraju jos posebno razmotriti i donijeti. Stranke koje su bile protiv su bile krajnja desnica (PVV – Stranka za slobodu) i krajnja lijevica (SP – Socijalisticka partija). Posebno je zestok bio predstavnik PVV-a, koji je vise puta dao jasno do znanja da su oni protiv pristupa Hrvatske, protiv sirenja unije, da se vec treba nauciti nesto od losih primjera Rumunjske i Bugarske koji su doveli do porasta kriminala u Zabolandu. Da Hrvatska ima preveliki indeks korupcije, preslabi zakonodavni sistem, previsoku nezaposlenost, te je zakljucio da bi pristupom Hrvatske, granica EU dosla do BiH, a to je dobra vijest za kriminalce, “korumpirani hrvatski carinik” nije nikakav problem za krijumcare oruzja i njihove prijatelje. No dobro to je od takve stranke bilo i za ocekivati. Jos treba istaknuti da su sve stranke, koje su bile za pristup, pridodale da je ovo tek pocetak i da se Hrvatska tek treba dokazati kao clanica EU, te da treba nastaviti „monitoring“, te u svakom slucaju cekati pozitivnu ocjenu zavrsnog izvjestaja Europske komisije u ozujku.

Nakon toga je na red dosao ministar vanjskih poslova Timmermans (PvdA). Ministar je poceo govor sa osobnim iskustvima s Hrvatskom, u kojoj je bio 90-ih, kada je radio za OESS, nakon pada Vukovara i nakon akcije Oluja. Dvadeset godina kasnije Hrvatska je prosla kroz velike drustvene promjene stoji na pragu ulaska u EU i to je veliki kompliment za tu zemlju. Osvrnuo se na politiku koje je Zaboland zastupao o pristupu Hrvatske: Strict, but fair. Sada izgleda da ce Hrvatska ispuniti sve zahtjeve i zato on poziva Parlament da pozdravi pristup Hrvatske EU. Spomenuo je i tocke na kojima Hrvatska trenutno uzurbano radi (privatizacija brodogradilista, granica Ploce, Ljubljanska banka...), te istaknuo da na svim tockama ima napretka i da on ocekuje pozitivnu ocjenu Europske komisije, ukoliko do toga ne dodje, tada ni vlada vise nece biti za pristup HR. Usput je spomenuo da se konflikti oko granica pojavljuju i medju najstarijijm clanicama EU, tako i Zaboland i Njemacka imaju jos nerijesenih pitanja. Kao zanimljivost Timmermans je u jednom trenutku gospodu u parlamentu upozorio na cinjenicu da nose kravate (stropdas), a da se to po „briselski“ kaze [kravat], sto dolazi od Hrvat i to je hrvatski izum. Nakon sto je ministar zavrsio i odgovorio na vecinu pitanja, dosao je na red drugi krug za stranke, koje su uglavnom ponovile svoje stavove. VVD je zazelio srecu ambasadorici i Hrvatima, kao gradjanima EU, na sto se dovezao PVV i zezelio Hrvatima srecu kao susjedima EU. Nakon pitanja krscanskih-demokrata u vezi stajalista vlada o slobodnom prometu radne snage, ministar je rekao da ministar za socijalna pitanja mora napraviti analizu. Medjutim ta analiza ce biti gotova tek prvog lipnja. Na to su se pobunili krscanski-demokrati i neke druge stranke, jer to je naravno puno prekasno. Zbog toga je ministar pristao da Parlament o tome odluci drugi tjedan posebnim glasovanjem, pored glasanja o samom pristupu. Kako se sada cini vrlo je lako moguce, da Zaboland prihvati Hrvatsku kao novog clana EU, ali ne da i odmah otvori granice za radnu snagu.

Nakon vise od dva i pol sata rasprave, predsjednik Parlamenta, je zakljucio rapsravu, najavio pauzu za veceru i zadnju tocku dnevnog reda, koja iza vecere slijedi, te je za salu pozvao ministra Timmermansa da za sve prisutne jos jednom procita imena hrvatskih brodogradilista, sto je ucinio za vijeme svoga govora i time impresionirao kolege.






<< Arhiva >>