Vargate

utorak , 28.10.2014.

Gledam danas dnevnik i ne mogu vjerovati što se događa u Hrvatskoj. U stvari, krivo sam se izrazio, mogu vjerovati. Samo se uvijek ponovo iznenadim.
Ministar Varga je unajmio privatne detektive da mu pročešljaju kancelariju i sve ostalo, jer sumnja da ga prate i prisluškuju. Obično ljudima koji sumnjaju da ih prate liječnici propišu nekakvu terapiju ili 15-dnevni boravak u specijaliziranoj ustanovi. Jedino u slučaju ministra Varge on sam sebi propiše 70 000 kuna i pokloni ih privatnoj detektivskoj agenciji. Detektivi nisu ništa našli.

Zašto kažem da je to poklonjen novac? Jer to ministar nije trebao dati privatniku kad već ima državne agencije koje se tim bave. Ili nema?
Još jedan detalj...ministarstvo zdravstva je poslalo upit MUP-u što da napravi u vezi svojih sumnji i paranoje, a MUP im je odgovorio neka se obrate baš toj detektivskoj agenciji.

Malo ću se poigrati s pretpostavkama koje mogu izvući iz ove male priče. Prva je ona što odmah pada na pamet. Detektivska agencija je u vlasništvu rođe. Može biti, ali i ne mora. Ako jest i ako je to istina, onda je problem minoran i svodi se na manju korupciju.

Druga stvar je MUP nema ni tehniku ni ljude ni agenciju koja može napraviti to što radi Sledge Hammer. To je već zabrinjavajuće. Znači da nam je državni sustav za zaštitu informacija i svih ostalih podataka opasno ugrožen ako posao može bolje obaviti mali poduzetnik.

Treća stvar je ta da MUP nema, ali ima POA, SOA, VSOA....i još nekoliko obavještajno-protuobavještajnih agencija. One bi još morale postojati, osim ako nisu, kako uvijek u predizbornim kampanjama tvrdi Josipović, prešle u paraobavještajno podzemlje. Stvar je da bi taj posao morala moći odraditi POA. Protuobavještajna agencija. Ali nije. A kad je MZ već pitalo MUP, a MUP nema s čim, zašto MUP nije uputio MZ na POA-u? Ili zašto MZ-u nije pala na pamet POA? Zar nema nikog tko ima 2 razreda srednje u tom MZ-u pa da se dosjeti POA-e?
Ajmo reći i zamisliti da nitko u MZ nikad nije čuo za POA-u, što bi bilo stvarno nevjerojatno jer je ona prošli mjesec ili malo dalje, objavila po prvi put neko svoje izvješće i učinila ga javnim. To je bila senzacija, jer POA je toliko tajna da ponekad ni sama nije svjesna da postoji. U MZ-u su bar tad mogli čuti za tu opskurnu agenciju. Ali nisu.

Ali ako zaboravimo i POA-u, imamo onda MORH. I tamo postoje neke čudnovate postrojbe i agencije koje se bave, ili bi se trebale baviti protuobavještajnim radom. Neki od njih imaju i dobru opremu. Zašto MZ nije kontaktiralo MORH?

Ovo je vrlo ozbiljno pitanje jer govori o tome kako sustav funkcionira. Tj. ne funkcionira. I govori ponešto i o mozgovima ljudi koji barataju s proračunskim novcem. Nisu ni svjesni mogućnosti i alata koje im stoje na raspolaganju. Zašto?

Još gora mogućnost je da državne agencije nemaju mogućnost zaštititi državne institucije od elektroničkog ili obavještajnog napada. Što im se dogodilo? Hrvatske obavještajne službe su nekad prisluškivale predsjednika tada neprijateljske države. Danas?

Još jedan detalj. Ministar Varga ima bojazan da mu netko prisluškuje ministarstvo. Pogotovo je to kritično jer se radi o pitanju javnih nabava za zdravstvo i slično. Znači, u našoj državi imamo privatnike i privatne firme koje se osjećaju dovoljno moćno i imaju sredstva i muda prisluškivati državu i njene institucije. Je li država slaba ili je oslabila?

Rezime. Potrošeno 70 000 kuna za ništa. Nije otkriven protivnik. Otkrilo se da je država slaba i neorganizirana, da sustav kojim se upravlja ne radi i da uzalud troši novce. Kad tome dodamo činjenicu da Zmajlović na parkiranje troši 600 000 kuna godišnje i da preseljenje u nove prostorije plaća....koliko ono....3 milijuna kuna većom najamninom.....onda se ovih 70 000 kuna ne čini mnogo.

Nije to sve puno novaca, problem je u tome što ti svi novci ne bi trebali ni biti potrošeni. Jer već plaćamo ljude da rade taj isti posao koji dodatno plaćamo.

Naravno, ovo nećemo ni primijetiti. Ovdje nema zanimljivih stvari i jako su teško razumljive. Priču o tanjim kriškama kruha ili o braniteljima koji prosvjeduju puno lakše gutamo i odmah se svrstamo u tabore.
Ovo je dosadno i nezanimljivo. Riječ je samo o novcima. A kako kaže i ona pjesma "nije u šoldima sve".

Oznake: Varga, POA, Soča, detektivi, MUP, paranoja

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.