Je li NDH bila fašistička?

petak , 02.10.2015.



Zadnja dva dana, prije puštanja Sanadera na slobodu, jedna od udarnih vijesti bilo je "šokirajuće" istraživanje o znanju hrvatskih maturanata. "Šokantno" i "skandalozno" je za naše medije bilo nekoliko činjenica:

1. Pokazalo se da 71% ispitanih (neki mediji spominju 73%) ne zna da je NDH bila fašistička tvorevina. Naravno, mediji za to "optužuju" obrazovni sustav, profesore, bolje rečeno. KOji su tad, sasvim slučajno, bili u štrajku.
Osnovnu školu sam završio u doba SFRJ. Ni tada nas nisu učili da je NDH bila fašistička. Kvinsliška, to da. Da su njome upravljale sluge okupatora, domaći izdajnici, to da. Fašisti? To ne. Fašistima se smatralo Talijane. Čak ni danas se neki povjesničari neće složiti s tvrdnjom da je NDH bila fašistička. Diktatorska? Da. Nastojala kopirati neke elemente i zakone nacizma? Da. Ali nije bila ni fašistička ni nacistička.
Ako se učenije glave oko toga en mogu složiti, zašto bi prosječni hrvatski maturant oko toga razbijao glavu?
Naravno, vjerojatno je ogroman postotak onih koji nikad nisu ni čuli nešto oko fašizma, NDH ili slično tome. Možda su spavali na nastavi povijesti ili ih uopće nije zanimala. Slično bi vjerojatno prošla i neka anketa koja bi imala pitanja o DR-u. Pa čemu onda objavljivanje ove ankete baš u ovom trenutku? Slučajnost?

2. Pokazalo se u ispitivanju da čak 52% maturanata ne smatra homoseksualnost nekakvom bolešću ili poremećajem. U onome oko čega su se do prije 20tak godina slagali skoro svi psiholozi i to toliko da su neki imali terapije za liječenje homoseksualnosti, danas čak 52% maturanata smatra da je pederluk normalna i prirodna stvar. Naravno, naši mediji nisu to složili ovako kao ja, pa je ispalo da "čak 48% maturanata smatra da je homoseksualnost poremećaj". I opet, i dan danas postoje i psiholozi i doktori koji homoseksualnost smatraju poremećajem. Zašto bi naši maturansti bili pametniji od njih?
Naravno, mediji opet neizravno i izravno, optužiše obrazovni sustav. Ali činjneica je da se o homoseksualnosti najviše govori u medijima i na društvenim mrežama, a najmanje u školi. Dakle, i jedan i drugi stav su maturanti mogli pokupiti iz svoje koline, a ne iz škole.

3. Samo 40% maturanata vjeruje da je hrvatska tradicija bogatija od tradicija većine naroda. Ja kažem "samo 40%", mediji kažu ČAK 40%. Koliko sam ja upoznat, Hrvatska je druga u svijetu po zaštiti nematerijalne baštine od strane UN-a. Ispred nas je samo Japan, čini mi se. U Europi smo prvi. Imamo 7 lokaliteta svjetske baštine. Pa...da. Mislim da je onih 40% maturanata poprilično u pravu. Ovih 60% nisu dovoljno upoznati sa samima sobom.

4. I na kraju, jedna od "najsenzacionalnijih" činjneica.....samo 27% zna tko je premijer (navodno e tako bilo pitanje, mada mi nemamo premijera, već predsjednika Vlade) i 20% koja je koalicija na vlasti. Za to su, po medijima naravno, opet zaslužni obrazovni sustav i učitelji. Međutim, oni koji najviše spominju premijere i koalicije su zapravo - mediji. Oni svakodnevno spominju ovoga ili onoga, premijera i predsjednika....dakle, kakve veze ima obrazovni sustav? Naravno, nisu mediji propustili spomnenuti potrebu uvođenja građanskog odgoja u škole. Ali zanimljivo pitanje ostaje....ako mediji stalno tupe o premijeru (po njegovoj tvrdnji nedavno na RTS-u, mediji su njegovi), kako to da mladi nisu pokupili ta imena, te koalicije? Kako je to moguće? Naime, Milanović i slični iskaču iz svake paštete danas. I ne znati za n jih je skoro pa nemoguće...a naši maturanti su postigli nemoguće.
Gdje se ti maturanti informiraju? Tko ih informira?
Kako sami kažu, "najvažniji izvori informiranja maturantima su društvene mreže (66%), a nakon njih vršnjaci (47%), internetski portali (43%) i roditelji (38%). Svakodnevna konzumacija „tradicionalnih“ medija relativno je slabo zastupljena – informativne televizijske emisije gleda 30%, novine čita 16%, a radio sluša 11,3%."

Vau, i sad...podbacio je obrazovni sustav?

Oznake: ndh, mediji, Fašizam

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.