MJESNI ODBORI Koaliciji HDZ-HSS 12, SDP-u devet mjesnih odbora

utorak , 30.11.2010.

U nedjelju 28. studenoga održani su izbori za mjesne odbore na području Grada Vrgorca. Građani su imali prilike glasovati za liste u 27 mjesnih odbora, dok MO Poljica Kozička nije istakao nijednu listu. HDZ je izašao na ukupno 19 mjesta, od čega u pet u koaliciji sa HSS-om, SDP je samostalno formirao liste u 15 mjesnih odbora, a HSP Ante Starčević u jednoj. Na izbore je liste istaknulo i šest nezavisnih kandidata u pet mjesnih odbora.

Od 27 mjesnih odbora HDZ je osvojio 12, SDP devet, HSP Ante Starčević jedan, nezavisne liste su osvojile četiri mjesna odbora, dok izbori u MO Kutac nisu priznati zbog nepostojanja službenog popisa birača.
Na ove izbore izašlo je ukupno izašlo 1948 birača ili nešto više od 25%, od čega je za koaliciju HDZ-HSS glasovao 51%, SDP 37% , HSP Ante Starčević 3%, a za šest nezavisnih listi ukupno 9% izašlih birača. Prema podjeli broja odbornika, HDZ je osvojio 67 odbornika, SDP 39, HSP Ante Starčević 3, te sve nezavisne liste 15 odbornika.
U samom Vrgorcu, kao najvećem mjesnom odboru, nadmoćno je pobijedila koalicija HDZ-HSS sa 206 glasova, naprama 154 SDP-ova.

Usporedbom rezultata sa onima od prethodnih izbora za mjesne odbore 2006. godine primjećujemo kako je HDZ sa 16 mjesnih odbora, u kojima je samostalno formirao vlast (uz iznimku jednog odbora), pao na 12, od kojih će vlast u tri mjesna odbora formirati sa HSS-om. SDP s druge strane, u prethodnom mandatu mjesnih odbora je formirao vlast u njih osam, od čega u šest sa HNS-om, HSS-om i jednom nezavisnom listom. Na ovim izborima SDP je samostalno osvojio vlast u devet mjesnih odbora, a najviše glasova je osvojio i u mjesnom odboru Kutac, čiji rezultati nisu priznati, kako je iznad istaknuto. HSP Ante Starčević nadmoćno je pobijedio u MO Veliki Prolog i sa vlasti oborio HDZ. U mjesnim odborima Vlaka, Kozica, Majići i Kokorići vlast će samostalno obnašati nezavisne liste.

Analizom izbora može se primijetiti kako je vladajući HDZ u koaliciji sa HSS-om osvojio najviše mjesnih odbora, ali usprkos tome, primjetna je njegova stagnacija. Od 12 osvojenih mjesnih odbora spomenuta koalicija je u čak njih sedam jedina formirala listu, pa je pobjeda bila zagarantirana i prije samih izbora. SDP-u su nužno trebali dobri rezultati nakon kadrovskih promjena u vrhu stranke prije pola godine, i u tome su i uspjeli osvajanjem devet mjesnih odbora, od čega su u dva jedini formirali listu. Nezanemariv dio „kolača“ pokupile su i nezavisne liste. HDZ je najteži poraz doživio gubitkom Koteza, Umčana, Draževitića i Velikog Prologa, dok je SDP doživio najveći poraz u Vrgorcu i Prapatnicama.

Treba istaknuti i da, za razliku o lokalnih izbora za gradonačelnika i gradsko vijeće Grada Vrgorca 2009. godine, ovaj put na biračkim mjestima diljem Vrgorske krajine nije primijećen veći broj glasača sa dvostrukim državljanstvom, a koji zapravo prebivaju u okolnim hercegovačkim mjestima. Čini se da izbori za mjesne odbore nisu bili toliko atraktivni poput izbora za lokalnu gradsku vlast, da bi se zbog toga aktivirali fiktivno prijavljeni birači s druge strane granice.

ZADOVOLJSTVO GLASOVANJA Izađite na izbore za mjesne odbore

nedjelja , 28.11.2010.

Danas se u Gradu Vrgorcu održavaju izbori za mjesne odbore. Birači će imati priliku izabrati svoje odbornike u ukupno 27 mjesnih odbora, dok za jedan nije izvješena niti jedna lista. Izbori traju od 7 do 19 sati, a moći će im pristupiti svi građani Grada Vrgorca sa važećom osobnom iskaznicom.

Sukladno važećim zakonima Republike Hrvatske mjesni odbor:
1. predlaže rješenja od interesa za mjesno područje u postupku izrade i donošenja prostornih i drugih planskih dokumenata,
2. brine o kvaliteti stanovanja te utvrđuje lokalne prioritete vezane za uređenje naselja, gradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture, te poduzima radnje radi njihovog ostvarenja pred nadležnim tijelima,
3. predlaže i prati mjere i akcije za zaštitu i unapređivanje okoliša i poboljšanja uvjeta života, radi na promicanju zdravog okoliša i organizira vlastite akcije uređenja naselja,
4. potiče nadležna tijela, humanitarne i druge udruge te pojedince na ostvarivanje sadržaja socijalne skrbi, a osobito na organiziranje skrbi za starije i nemoćne;
5. brine o potrebama stanovnika u oblasti brige o djeci, obrazovanju i odgoju, te osmišljava sadržaje za mlade i njihovom uključivanju u podizanju kvalitete življenja u lokalnoj sredini,
6. skrbi o zdravlju ljudi posredovanjem i organiziranjem edukativnih sadržaja i preventivnih akcija radi podizanja razine zdravlja ljudi,
7. potiče i organizira kulturne, sportske, rekreativne i druge sadržaje,
8. brine o očuvanju identiteta i obilježja lokalne sredine

Danas vam sigurno neću sugerirati za koga glasati. Ne samo zato što me u tome priječi izborna šutnja, već i zato što sam u posljednje četiri godine na ovome blogu, i zadnje dvije u Vrgoračkim novinama napisao stotine i stotine članaka iz kojih ste mogli jasno vidjeti kako funkcionira vrgorska politika, tko što, i kako radi i tko zaslužuje povjerenje građana. Stoga, pozivam vas da iskoristite svoje građansko pravo i glasujete za one za koje vjerujete da će vas najbolje predstavljati. Neka vas u tome ne vode osobni interesi, već interesi šire zajednice, koju će i predstavljati izabrani članovi mjesnih odbora. Ako vam neki politički aktivisti prijete, ili vas ucjenjuju, za njih nemojte glasati. Ako niste zadovoljni ranijim predstavnicima, birajte nove ljude. Ako ste zadovoljni, poklonite svoj glas istima. Tko ne izađe, neka ne kuka kasnije.

Zbirna lista kandidata na izborima za članove vijeća mjesnih odbora na području Vrgorca

Izađite na izbore, jer kako Katalonci kažu - glasovanje je zadovoljstvo! :-)))


DVADESET I DRUGI broj Vrgoračkih novina u prodaji!

petak , 26.11.2010.

U prodaji je DVADESET I DRUGI broj Vrgoračkih novina - prvih novina Vrgoračke krajine.
U ovom broju na čak 40 stranica donosimo pregršt opširnih izvješća i različitih vrlo zanimljivih priča.
Bavimo se tako temama o ukidanju Stalne sudske službe i Izmjenama Gradskog urbanističkog plana. Najavljujemo izbore za mjesne odbore i donosimo izjave čelnika tri najvažnije političke grupacije u našem gradu o pripremama i očekivanjima. Pratimo i slučajeve pritisaka političkih aktivista prema građanima pred izbore. Donosimo opširan izvještaj sa 11. sjednice Gradskog vijeća Grada Vrgorca. Pišemo i o povijesti odnosa Makarske i Vrgorcu u socijalističkom režimu, potaknuti slučajem „Stupica“. U ovom broju nalazi se i vrlo opširan intervju sa bivšim vrgorskim župnikom fra Ivanom Jukićem u kojem se on osvrće na najvažnije teme i događaje iz vremena njegova župnikovanja, ali i današnjice. Tu je i izvještaj sa predstavljanja fra Ivanove knjige. U novini je i opširan raport sa druženja vrgorskih studenata u Zagrebu iz pera Gorana Ćulava. Posebno smo ponosni na veliku priču o životu najstarije Vrgorčanke 99-godišnje Ružice Cvjetković. Pratimo događaje iz teškog stoljetnog života naše Ružice, a uz tekst se nalazi nekoliko vrlo vrijednih vrlo starih fotografija. U ovom broju donosimo i priču o teškom životu stopostotne invalidne osobe Sanje Jelavić iz Jasene. Vjerujemo da će ta priča potaknuti naše ljude i institucije na pomoć. Pratimo i djelatnosti obiteljskog gospodarstva Majić, te pišemo o završetku radova na novoj zgradi osnovne škole, kao i o problemima stanovnika dijela naselja Kozica koji još uvijek nisu dobili vodu, iako su platili priključke još prije šest godina.
Uz sve navedeno, u novini se nalazi i cijeli niz vijesti i vijestica iz Vrgorske krajine, osvrt na sportske događaje, Vrgoračka vaga, kolumne „Pogled unazad“ i „Rock tragovi“, filmska preporuka mjeseca, dječji kutak, nagradna osmosmjerka, rubrika „Bez komentara“ i slično.

Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, diskontu Pivac, trgovini Ante, trgovini Mario i pekarni Jadran.
Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb), Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2) i Zagrebu (Profil Megastore, Bogovićeva 7).

Uživajte u čitanju!

Ukida li se Stalna sudska služba u Vrgorcu?

srijeda , 24.11.2010.

Sredinom studenoga u javnost je procurio interni dokument Ministarstva pravosuđa u kojem se navodi kako je Stalna sudska služba u Vrgorcu spojena sa Općinskim sudom u Metkoviću i kako će se zbog toga ubrzo ugasiti. Zbog toga se ponovno aktualizirala priča o gubitku Općinskog suda u Vrgorcu i formiranju Stalne sudske službe, te bojazan na koji će način vrgorski građani ostvarivati svoje građansko pravo na pravnu zaštitu i druge pravne poslove, imajući na vidu kako se udaljenija naselja Grada Vrgorca nalaze više oko šezdeset kilometara udaljena od zgrade Općinskog suda u Metkoviću.
Najenergičnije su reagirali u Gradskoj organizaciji SDP-a Vrgorac koja je medijima uputila priopćenje u kojem se žestoko obrušila na lokalnu HDZ-ovu vlast smatrajući ju odgovornom za ukidanje Stalne sudske službe u Vrgorcu. Tako se u priopćenju koje je potpisao predsjednik GO SDP-a Vrgorac Rade Bobanac navodi kako je u Vrgorcu na „djelu potpuna deinstitucionalizacija i marginalizacija našeg Vrgorca koja je u konačnosti rezultirala eutanazijom našeg grada.“ U nastavku priopćenja se kaže da je nakon gubitka više institucija jednim potpisom nestala i institucija koja je postojala 150 godina.
SDP-ovci također u pitanje dovode navode iz dokumenta Ministarstva pravosuđa kako će se u zgradi Općinskog suda u Metkoviću stvoriti uvjeti za preseljenje vrgorske Stalne sudske službe, i to zbog činjenice da se nova zgrada suda još nije ni počela graditi, a stara nema potreban kapacitet. U priopćenju se lokalni SDP-ovci pitaju kako će ukidanje Službe utjecati na svakodnevni život naših udaljenih naselja: Mijaca, Poljica Kozičkih i Žlibine koji su od Metkovića udaljeni više od 60 kilometara. Kao isključivog krivca za postojeću situaciju SDP proziva aktualnu gradsku vlast na čelu sa gradonačelnikom Borisom Matkovićem, koja godinama „laže, obmanjuje i vara građane Vrgrorca.“ Kao dokaz tome navode gradonačelnikove izjave kako do ukidanja sudske službe i uredovnih dana „nikada neće doći“, kao i činjenicu da je na prijedlog ukidanja Općinskog suda u Vrgorcu Matković u Saboru ostao suzdržan.
Potaknut razvojem situacije nakon otkrića internog dokumenta Ministarstva pravosuđa, gradonačelnik Boris Matković je u intervjuu za radio Biokovo 23. studenoga izjavio kako je razgovarao sa ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, koji ga je obavijestio kako će se prema njegovim ovlastima, sukladno Poslovniku Ministarstva pravosuđa, u prostorijama Stalne sudske službe u Vrgorcu i dalje odvijati rasprave i da će do neke slijedeće odluke važiti trenutno stanje. Gradonačelnik je također naveo kako će ministar urediti odvijanje uredovnih dana i sačuvati Zemljišno-knjižni odjel u Vrgorcu.
Citirani dokument Ministarstva pravosuđa, te izjava ministra Bošnjakovića se u potpunosti sukobljavaju u činjenicama, pa je logično postaviti pitanje tko je u pravu – dokument sa ministrovim potpisom iz 17. kolovoza 2010. godine ili izjava istog ministra, prenesena preko gradonačelnika Matkovića 23. studenoga 2010. godine. Biti će zanimljivo pratiti budući razvoj događaja.

Fama oko Izmjena GUP-a

ponedjeljak , 22.11.2010.

Ovih dana se aktualizirala priča o Izmjenama Gradskog urbanističkog plana Grada Vrgorca, donesenima na pretprošloj sjednici Gradskog vijeća. Meni je ova priča posebno zanimljiva od početka, ali ne zbog Pivaca, već jer me zanima kako će se spomenute izmjene ili još neke u budućnosti odnositi prema zgradama u Ulici Tina Ujevića, koje su sagrađene na katastarskim česticama koje se još uvijek vode kao livade i pašnjaci i koje su prema tome – bespravno izgrađene u režiji Općine Vrgorac.

U medijima se priča da će Grad Vrgorac „oprostiti dugove od 15 milijuna kuna braći Pivac“, u što sumnjam jer će grad teško ikome išta oprostiti u situaciji kada proračunu za 2011. godinu prijeti ozbiljan manjak. A takav postupak bi bio na granici kriminala i politički, u najmanju ruku, nemudar, te podložan ozbiljnim kritikama javnosti i medija, a među njima i potpisnika ovih redaka. Građani nisu birali vlast koja će nekome opraštati dugove, pa ni Pivcima ili bilo kome drugome. Kako se čini, Grad Vrgorac bi mogao jedino oprostiti samom sebi zbog ilegalne izgradnje različitih objekata poput već spomenutih zgrada, parkirališta, kolodvora i slično, što će se vjerojatno i dogoditi.

Dakle, platiti će svi koji su ilegalno gradili, a u hrpi takvih su sigurno i Pivci kao najveći (klaonice, sušare...), ali osim njih i brojni naši sugrađani (privatne kuće, garaže...), kao i sam grad Vrgorac (zgrade, kolodvor, parkirališta...). Zašto su svi oni gradili nelegalno? Pa zato što grad (općina) Vrgorac nije donio GUP, pa je u međuvremenu tolerirao izgradnju bez plaćanja komunalnog doprinosa koji je bez GUP-a nemoguć. Sad kad je GUP donesen, na Gradu je da ga provede, odnosno da odluči koliko će ilegalni graditelji platiti komunalnog doprinosa, koji će se naplaćivati po metru kubičnom. Nitko od ilegalnih graditelja, dakle, još ništa ne duguje gradu, jer dosad nije bilo odluke koja bi tako nešto uredila. Dugovati će onda kada Grad donese odluku o retroaktivnom plaćanju komunalnog doprinosa za ilegalno izgrađene objekte, a oni ne plate u zadanom roku.

I da, ne znam odakle su izvukli tih 15 milijuna tzv. Pivčevih dugova prema gradu. Jednostavnim pregledom interneta u roku deset minuta pronašao sam iznose komunalnih doprinosa u 15 gradova. Cifre se kreću od desetak kuna po metru kubičnom u Sisku i Koprivnici do 138 kuna u elitnim dijelovima Dubrovnika ili Zagreba. Ako Pivac ima npr. 15.000 m3 izgrađenog prostora kojeg sada treba uskladiti sa GUP-om, iznos od 15 milijuna kuna bi značilo da bi platili 1.000 kuna po m3, skoro 8 puta više od najvećeg komunalnog doprinosa u Hrvatskoj (Stradun i Jelačićev trg), a 100 puta više od najmanjeg. Meni se puno realnijim čini da će komunalni doprinos biti oko 40 kuna što je hrvatski prosjek čime bi račun za Pivce teško premašio iznos od milijun kuna. Koliko čujem takva je cifra „odrezana“ u Makarskoj za vrijeme legalizacija različitih gradnji u tome gradu.

Ma još je lako za Pivce, oni bi se snašli sa svakom cifrom, niti mi je cilj braniti njih niti način njihova rada. Međutim, ima tu jedan drugi problem. Kada bi novinarski izračun od 15 milijuna kuna bio točan, to bi značilo da bi svatko onaj koji je bespravno izgradio stan od 100 m2 (što je oko 300 m3) trebao platiti 300.000 kuna komunalnog doprinosa!!! Ima li itko normalan tko bi to povjerovao? To se naravno neće dogoditi, i sama ta činjenica ukazuje na bespredmetnost teorija u članku Slobodne Dalmacije i Dnevniku Nove TV.

Meni je žao što se u priči o ovoj temi ne konzultiraju materijali koje vijećnici (i novinari po zahtjevu) dobivaju prije svake sjednice, a u tim materijalima se ne spominju nikakve cifre kazni, već isključivo stručne stvari koje se i inače nalaze u svakom GUP-u, a idu u cilju uređivanja sustava gradnje i planiranja. U ovih par rečenica se krije sva mudrost priče o GUP-u. Ja jesam laik za ove stvari, ali nije mi teško uzeti papire u ruke i pročitati ono što mi je dostupno kao novinaru. Ali građani nemaju te dokumente pa nemaju razloga ne vjerovati medijima, iako je u njima iznesen čitav niz faktičkih netočnosti.

Da zaključim, mi u Vrgorcu imamo previše problema da bi izmišljali neke nove. Ako se već želi pisati o Pivcima, bilo bi zanimljivije saznati zašto im se tolerira sušara u centru grada zbog čijeg se katastrofalnog smrada građani stalno žale (ali ne žele to reći otvoreno za novine, ma koliko ih to molio), a o kojoj nitko ne vodi računa.

Vukovar...

srijeda , 17.11.2010.

Četvrti rođendan bloga!

nedjelja , 14.11.2010.

Četvrta obljetnica je ovog bloga. Teško je više pratiti različite obljetnice koje ovaj blog slavi, svako malo je rođendan ili neka okrugla brojka, stoga nećemo puno pametovati i ponavljati ono što je već više puta rečeno o njemu. Prije četiri godine na računalu Znanstvene knjižnice u Zadru napisana je prva rečenica koja je glasila: "Imam vas čast izvjestiti da je pokrenut još jedan blog o Vrgorcu i Vrgorskoj krajini. Objavljivat će svakakve zanimljivosti vezane za vrgorski kraj." Danas smo na oko 340 tekstova i stotine tisuća posjeta i komentara, a sve u interesu Vrgorca i Vrgorčana. Čitamo se i dalje!

Koruptivni sustav temeljen na laži

utorak , 09.11.2010.

Posao nekoga tko istražuje povijest je istražiti i prezentirati prošlost u sadašnjosti. Ta nadasve zanimljiva znanost vrlo je značajna jer nas koji živimo danas vraća u prošlost i upozorava da iste greške ne ponavljamo u budućnosti. Tada je povijest svima draga. Međutim povijest svi mrze kad iz svoje ropotarnice izvuče neki detalj, događaj i proces koji se baš i ne sviđa nekoj grupi ili cijeloj zajednici.
Danas je tako u modi mrziti Sanadera. Oni koji su mu do jučer držali skale danas ga najviše udaraju drvljem i kamenjem, a oni koji ga kritiziraju još od 2004. godine (kao autor ovih redaka), više su se umorili od upozoravanja na njegov kriminal i pretvaranje politike i stranke u biznis.
Danas svakim satom postaje sve jasnije da su Sanader i njegova stranka formirali sustav vladanja koji je duboko ogrezao u kriminalu i korupciji, a koji je stvoren kako bi se punili privatni džepovi državnim novcem. Da bi to bilo moguće, trebalo je HDZ što dulje održati na vlasti. To se nije moglo dogoditi zbog nekog velikog gospodarskog uspjeha, jer takvog nije ni bilo, pa se to radilo marketingom, spinom i PR-om i koji se temeljio na ogromnoj laži, ali koji je očito mnogima dobro zvučao pa su ga prihvaćali bez trunke sumnje. Sjećate se kako nam se 2006. i 2007. plasiralo kako dobro živimo, a danas je jasno da je to sve bila jedna obična maska?
Ispod dajem jedan mali prilog proučavanju takve vrste vladavine stvorene na laži, a koju mnogi očito nisu shvatili, ili nisu htjeli shvatiti, ili ih jednostavno nije briga jer su i oni svoju egzistenciju stvorili na istoj toj laži:

OBILJEŽENA 17. OBLJETNICA HDZ-a U VRGORCU
(službeni stranački izvještaj iz 2007.)

U prepunoj dvorani u Vrgorcu obilježena je 17. obljetnica Hrvatske demokratske zajednice u Vrgorcu. Skupu na kojem je bilo oko 1000 članova i simpatizera Hrvatske demokratske zajednice nazočili su predsjednik HDZ-a i Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader, član predsjedništva HDZ, potpredsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Kluba HDZ-a Luka Bebić, politički tajnik HDZ-a, saborski zastupnik Mario Zubović, član predsjedništva, ministar financija Ivan Šuker, član predsjedništva, predsjednik ŽO Bjelovarsko-bilogorske županije Gordan Jandroković, saborski zastupnici Živko Nenadić, Kajo Bućan, Frano Matušić, glasnogovornik HDZ-a i Vlade Ratko Maček, gradonačelnik Splita, župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader, Niko Bulić, direktor Hrvatske turističke zajednice, glavna tajnica Mladeži HDZ-a Katarina Marković.

Hrvatska demokratska zajednica će pobijediti na parlamentarnim izborima jer obećanja, za razliku od drugih, provodi u djelo, rekao je predsjednik HDZ-a i Vlade dr. sc. Sanader. Vrgorački kraj, u svojoj prošlosti, za trajanja polustoljetne komunističke diktature, pretrpio je strašne posljedice, poput gospodarskog zaostajanja, iseljavanja stanovništva i izolacije, rekao je predsjednik HDZ-a te naglasio da će krš Dalmatinske zagore ubrzo postati gospodarski najprosperitetnije i socijalno najsigurnije mjesto za život. Predsjednik HDZ-a dr. sc. Sanader rekao je kako će svi projekti biti dovršeni u roku, među kojima i tunel "Sveti Ilija" kroz Biokovo, kao i tunel Ravča-Drvenik, zahvaljujući kojem će Vrgorčani doći do mora za samo desetak minuta rekao je predsjednik HDZ-a i Vlade dr. sc. Sanader popraćen burnim pljeskom članova i simpatizera HDZ-a koji su nazočili obilježavanju 17. obljetnice HDZ-a Vrgorca. Gradit ćemo i most Komarna-Pelješac, provedbu projekta usuglasit ćemo s BIH, koja ima pravo na nesmetan prolaz ispod most, kao što i Hrvatska ima neotuđivo pravo povezivanja svog teritorija naglasio je predsjednik HDZ-a i Vlade dr. sc. Sanader. SDP i HNS neka se spreme za još jedan mandat u oporbenim klupama poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade dr. sc. Sanader jer HDZ ima rješenja koja su dobra za Hrvatska, koja su dobra za sve hrvatske građane.

DVADESET I PRVI broj Vrgoračkih novina u prodaji!

utorak , 02.11.2010.

U prodaji je DVADESET I PRVI broj Vrgoračkih novina - prvih novina Vrgoračke krajine.
U ovom broju donosimo veliki intervju sa košarkašem Nikolom Vujčićem u kojem doznajemo što je bilo sa koševima koje je Nikola planirao pokloniti Vrgorcu, te kako se ovaj poznati košarkaš osjećao kad su mu skinuli dres iz sportske dvorane u Vrgorcu 2007. godine. Donosimo i opširan izvještaj sa obilježavanja Dana kruha u vrgorskim školama i vrtiću, te pratimo kako je prošlo druženje SDP-a Vrgorac na kojem je gostovao predsjednik stranke Zoran Milanović. Donosimo i prilog na četiri stranice o Biklijadi 2010. uz bogatu galeriju fotografija sa mjesta događaja. U ovom broju možete pročitati zašto mještani Škulja prijete izdvajanjem iz Mjesnog odbora Vrgorac, te kako je prošlo obilježavanje 24. listopada, kao dana kada je Vrgorac oslobođen od Nijemaca. U ovom broju pišemo i o mlinici na Lukavcu koja nikako da svoja vrata otvori posjetiteljima, te priču o plodnoj oazi unutar Vrgorca – Dizdarevcu. Tu je i članak o nadograđenoj srednjoj školi. U ovom broju donosimo prvi članak nove kolumne Petra Hrstića – „Rock tragovi“. Ovaj put Petar piše o kultnom bendu Ekatarina Velika (EKV).
Uz sve navedeno, u novini se nalazi i cijeli niz vijesti i vijestica iz Vrgorske krajine, osvrt na sportske događaje, Vrgoračka vaga, kolumna „Pogled unazad“, filmska preporuka mjeseca, dječji kutak, nagradna osmosmjerka, rubrika „Bez komentara“ i slično.
Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, diskontu Pivac, trgovini Ante, trgovini Mario i pekarni Jadran.
Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb), Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2) i Zagrebu (Profil Megastore, Bogovićeva 7).
Uživajte u čitanju!

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>