Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

MJESNI ODBORI Koaliciji HDZ-HSS 12, SDP-u devet mjesnih odbora

U nedjelju 28. studenoga održani su izbori za mjesne odbore na području Grada Vrgorca. Građani su imali prilike glasovati za liste u 27 mjesnih odbora, dok MO Poljica Kozička nije istakao nijednu listu. HDZ je izašao na ukupno 19 mjesta, od čega u pet u koaliciji sa HSS-om, SDP je samostalno formirao liste u 15 mjesnih odbora, a HSP Ante Starčević u jednoj. Na izbore je liste istaknulo i šest nezavisnih kandidata u pet mjesnih odbora.

Od 27 mjesnih odbora HDZ je osvojio 12, SDP devet, HSP Ante Starčević jedan, nezavisne liste su osvojile četiri mjesna odbora, dok izbori u MO Kutac nisu priznati zbog nepostojanja službenog popisa birača.
Na ove izbore izašlo je ukupno izašlo 1948 birača ili nešto više od 25%, od čega je za koaliciju HDZ-HSS glasovao 51%, SDP 37% , HSP Ante Starčević 3%, a za šest nezavisnih listi ukupno 9% izašlih birača. Prema podjeli broja odbornika, HDZ je osvojio 67 odbornika, SDP 39, HSP Ante Starčević 3, te sve nezavisne liste 15 odbornika.
U samom Vrgorcu, kao najvećem mjesnom odboru, nadmoćno je pobijedila koalicija HDZ-HSS sa 206 glasova, naprama 154 SDP-ova.

Usporedbom rezultata sa onima od prethodnih izbora za mjesne odbore 2006. godine primjećujemo kako je HDZ sa 16 mjesnih odbora, u kojima je samostalno formirao vlast (uz iznimku jednog odbora), pao na 12, od kojih će vlast u tri mjesna odbora formirati sa HSS-om. SDP s druge strane, u prethodnom mandatu mjesnih odbora je formirao vlast u njih osam, od čega u šest sa HNS-om, HSS-om i jednom nezavisnom listom. Na ovim izborima SDP je samostalno osvojio vlast u devet mjesnih odbora, a najviše glasova je osvojio i u mjesnom odboru Kutac, čiji rezultati nisu priznati, kako je iznad istaknuto. HSP Ante Starčević nadmoćno je pobijedio u MO Veliki Prolog i sa vlasti oborio HDZ. U mjesnim odborima Vlaka, Kozica, Majići i Kokorići vlast će samostalno obnašati nezavisne liste.

Analizom izbora može se primijetiti kako je vladajući HDZ u koaliciji sa HSS-om osvojio najviše mjesnih odbora, ali usprkos tome, primjetna je njegova stagnacija. Od 12 osvojenih mjesnih odbora spomenuta koalicija je u čak njih sedam jedina formirala listu, pa je pobjeda bila zagarantirana i prije samih izbora. SDP-u su nužno trebali dobri rezultati nakon kadrovskih promjena u vrhu stranke prije pola godine, i u tome su i uspjeli osvajanjem devet mjesnih odbora, od čega su u dva jedini formirali listu. Nezanemariv dio „kolača“ pokupile su i nezavisne liste. HDZ je najteži poraz doživio gubitkom Koteza, Umčana, Draževitića i Velikog Prologa, dok je SDP doživio najveći poraz u Vrgorcu i Prapatnicama.

Treba istaknuti i da, za razliku o lokalnih izbora za gradonačelnika i gradsko vijeće Grada Vrgorca 2009. godine, ovaj put na biračkim mjestima diljem Vrgorske krajine nije primijećen veći broj glasača sa dvostrukim državljanstvom, a koji zapravo prebivaju u okolnim hercegovačkim mjestima. Čini se da izbori za mjesne odbore nisu bili toliko atraktivni poput izbora za lokalnu gradsku vlast, da bi se zbog toga aktivirali fiktivno prijavljeni birači s druge strane granice.


Post je objavljen 30.11.2010. u 13:03 sati.