Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Ukida li se Stalna sudska služba u Vrgorcu?

Sredinom studenoga u javnost je procurio interni dokument Ministarstva pravosuđa u kojem se navodi kako je Stalna sudska služba u Vrgorcu spojena sa Općinskim sudom u Metkoviću i kako će se zbog toga ubrzo ugasiti. Zbog toga se ponovno aktualizirala priča o gubitku Općinskog suda u Vrgorcu i formiranju Stalne sudske službe, te bojazan na koji će način vrgorski građani ostvarivati svoje građansko pravo na pravnu zaštitu i druge pravne poslove, imajući na vidu kako se udaljenija naselja Grada Vrgorca nalaze više oko šezdeset kilometara udaljena od zgrade Općinskog suda u Metkoviću.
Najenergičnije su reagirali u Gradskoj organizaciji SDP-a Vrgorac koja je medijima uputila priopćenje u kojem se žestoko obrušila na lokalnu HDZ-ovu vlast smatrajući ju odgovornom za ukidanje Stalne sudske službe u Vrgorcu. Tako se u priopćenju koje je potpisao predsjednik GO SDP-a Vrgorac Rade Bobanac navodi kako je u Vrgorcu na „djelu potpuna deinstitucionalizacija i marginalizacija našeg Vrgorca koja je u konačnosti rezultirala eutanazijom našeg grada.“ U nastavku priopćenja se kaže da je nakon gubitka više institucija jednim potpisom nestala i institucija koja je postojala 150 godina.
SDP-ovci također u pitanje dovode navode iz dokumenta Ministarstva pravosuđa kako će se u zgradi Općinskog suda u Metkoviću stvoriti uvjeti za preseljenje vrgorske Stalne sudske službe, i to zbog činjenice da se nova zgrada suda još nije ni počela graditi, a stara nema potreban kapacitet. U priopćenju se lokalni SDP-ovci pitaju kako će ukidanje Službe utjecati na svakodnevni život naših udaljenih naselja: Mijaca, Poljica Kozičkih i Žlibine koji su od Metkovića udaljeni više od 60 kilometara. Kao isključivog krivca za postojeću situaciju SDP proziva aktualnu gradsku vlast na čelu sa gradonačelnikom Borisom Matkovićem, koja godinama „laže, obmanjuje i vara građane Vrgrorca.“ Kao dokaz tome navode gradonačelnikove izjave kako do ukidanja sudske službe i uredovnih dana „nikada neće doći“, kao i činjenicu da je na prijedlog ukidanja Općinskog suda u Vrgorcu Matković u Saboru ostao suzdržan.
Potaknut razvojem situacije nakon otkrića internog dokumenta Ministarstva pravosuđa, gradonačelnik Boris Matković je u intervjuu za radio Biokovo 23. studenoga izjavio kako je razgovarao sa ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, koji ga je obavijestio kako će se prema njegovim ovlastima, sukladno Poslovniku Ministarstva pravosuđa, u prostorijama Stalne sudske službe u Vrgorcu i dalje odvijati rasprave i da će do neke slijedeće odluke važiti trenutno stanje. Gradonačelnik je također naveo kako će ministar urediti odvijanje uredovnih dana i sačuvati Zemljišno-knjižni odjel u Vrgorcu.
Citirani dokument Ministarstva pravosuđa, te izjava ministra Bošnjakovića se u potpunosti sukobljavaju u činjenicama, pa je logično postaviti pitanje tko je u pravu – dokument sa ministrovim potpisom iz 17. kolovoza 2010. godine ili izjava istog ministra, prenesena preko gradonačelnika Matkovića 23. studenoga 2010. godine. Biti će zanimljivo pratiti budući razvoj događaja.


Post je objavljen 24.11.2010. u 14:06 sati.