Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Fama oko Izmjena GUP-a

Ovih dana se aktualizirala priča o Izmjenama Gradskog urbanističkog plana Grada Vrgorca, donesenima na pretprošloj sjednici Gradskog vijeća. Meni je ova priča posebno zanimljiva od početka, ali ne zbog Pivaca, već jer me zanima kako će se spomenute izmjene ili još neke u budućnosti odnositi prema zgradama u Ulici Tina Ujevića, koje su sagrađene na katastarskim česticama koje se još uvijek vode kao livade i pašnjaci i koje su prema tome – bespravno izgrađene u režiji Općine Vrgorac.

U medijima se priča da će Grad Vrgorac „oprostiti dugove od 15 milijuna kuna braći Pivac“, u što sumnjam jer će grad teško ikome išta oprostiti u situaciji kada proračunu za 2011. godinu prijeti ozbiljan manjak. A takav postupak bi bio na granici kriminala i politički, u najmanju ruku, nemudar, te podložan ozbiljnim kritikama javnosti i medija, a među njima i potpisnika ovih redaka. Građani nisu birali vlast koja će nekome opraštati dugove, pa ni Pivcima ili bilo kome drugome. Kako se čini, Grad Vrgorac bi mogao jedino oprostiti samom sebi zbog ilegalne izgradnje različitih objekata poput već spomenutih zgrada, parkirališta, kolodvora i slično, što će se vjerojatno i dogoditi.

Dakle, platiti će svi koji su ilegalno gradili, a u hrpi takvih su sigurno i Pivci kao najveći (klaonice, sušare...), ali osim njih i brojni naši sugrađani (privatne kuće, garaže...), kao i sam grad Vrgorac (zgrade, kolodvor, parkirališta...). Zašto su svi oni gradili nelegalno? Pa zato što grad (općina) Vrgorac nije donio GUP, pa je u međuvremenu tolerirao izgradnju bez plaćanja komunalnog doprinosa koji je bez GUP-a nemoguć. Sad kad je GUP donesen, na Gradu je da ga provede, odnosno da odluči koliko će ilegalni graditelji platiti komunalnog doprinosa, koji će se naplaćivati po metru kubičnom. Nitko od ilegalnih graditelja, dakle, još ništa ne duguje gradu, jer dosad nije bilo odluke koja bi tako nešto uredila. Dugovati će onda kada Grad donese odluku o retroaktivnom plaćanju komunalnog doprinosa za ilegalno izgrađene objekte, a oni ne plate u zadanom roku.

I da, ne znam odakle su izvukli tih 15 milijuna tzv. Pivčevih dugova prema gradu. Jednostavnim pregledom interneta u roku deset minuta pronašao sam iznose komunalnih doprinosa u 15 gradova. Cifre se kreću od desetak kuna po metru kubičnom u Sisku i Koprivnici do 138 kuna u elitnim dijelovima Dubrovnika ili Zagreba. Ako Pivac ima npr. 15.000 m3 izgrađenog prostora kojeg sada treba uskladiti sa GUP-om, iznos od 15 milijuna kuna bi značilo da bi platili 1.000 kuna po m3, skoro 8 puta više od najvećeg komunalnog doprinosa u Hrvatskoj (Stradun i Jelačićev trg), a 100 puta više od najmanjeg. Meni se puno realnijim čini da će komunalni doprinos biti oko 40 kuna što je hrvatski prosjek čime bi račun za Pivce teško premašio iznos od milijun kuna. Koliko čujem takva je cifra „odrezana“ u Makarskoj za vrijeme legalizacija različitih gradnji u tome gradu.

Ma još je lako za Pivce, oni bi se snašli sa svakom cifrom, niti mi je cilj braniti njih niti način njihova rada. Međutim, ima tu jedan drugi problem. Kada bi novinarski izračun od 15 milijuna kuna bio točan, to bi značilo da bi svatko onaj koji je bespravno izgradio stan od 100 m2 (što je oko 300 m3) trebao platiti 300.000 kuna komunalnog doprinosa!!! Ima li itko normalan tko bi to povjerovao? To se naravno neće dogoditi, i sama ta činjenica ukazuje na bespredmetnost teorija u članku Slobodne Dalmacije i Dnevniku Nove TV.

Meni je žao što se u priči o ovoj temi ne konzultiraju materijali koje vijećnici (i novinari po zahtjevu) dobivaju prije svake sjednice, a u tim materijalima se ne spominju nikakve cifre kazni, već isključivo stručne stvari koje se i inače nalaze u svakom GUP-u, a idu u cilju uređivanja sustava gradnje i planiranja. U ovih par rečenica se krije sva mudrost priče o GUP-u. Ja jesam laik za ove stvari, ali nije mi teško uzeti papire u ruke i pročitati ono što mi je dostupno kao novinaru. Ali građani nemaju te dokumente pa nemaju razloga ne vjerovati medijima, iako je u njima iznesen čitav niz faktičkih netočnosti.

Da zaključim, mi u Vrgorcu imamo previše problema da bi izmišljali neke nove. Ako se već želi pisati o Pivcima, bilo bi zanimljivije saznati zašto im se tolerira sušara u centru grada zbog čijeg se katastrofalnog smrada građani stalno žale (ali ne žele to reći otvoreno za novine, ma koliko ih to molio), a o kojoj nitko ne vodi računa.


Post je objavljen 22.11.2010. u 22:44 sati.