Božićna i novogodišnja čestitka

utorak , 29.12.2009.



Drage moje Vrgorčanke i Vrgorčani, čestit Božić i puno sreće u novoj 2010. godini želi vam vaš bloger! wave

Majići bojkotiraju predsjedničke izbore!

nedjelja , 27.12.2009.

Majići su očito odlučili istjerati stvari na čistac. Nepravda učinjena imenovanjem čvora autoceste na teritoriju njihova mjesnog odbora u Ravča, kao i piljenje znakova dobrodošlice od strane revne države, natjerali su ih na bojkotiranje predsjedničkih izbora. Do podne na biračko mjesto za mjesni odbor Jasena-Majići u betonari nije izašao niti jedan od 69 upisanih birača, a sudeći prema komentarima petnaestak stanovnika ovoga sela, koje smo zatekli kod biračkog mjesta, to se neće ni dogoditi do zatvaranja birališta.
Zajedništvo i solidarnost sela u borbi za pravdu i zajedničku stvar je za svaku pohvalu i nadamo se da će uroditi plodom.

11. broj Vrgoračkih novina u prodaji

srijeda , 23.12.2009.

U prodaji je novi, jedanaesti broj Vrgoračkih novina - Prvih novina Vrgoračke krajine. Ovaj broj je dosad informativno najbogatiji, a i broj stranica je povećan na 36.
U ovom broju donosimo opširan izvještaj sa 6. sjednice Gradskog vijeća. Analiziramo proračun Grada Vrgorca za 2010. godinu. Bavimo se također novim prostornim planom Grada Vrgorca, kao i promjenom osobnih dokumenata stanovnika naših sela. Osvrnuli smo se na noćni život Vrgorca, kako tekstualno, tako i slikovno. Opširno smo popratili skidanje znakova dobrodošlice u Majicima, kao i pokop neidentificiranih osoba koje su u siječnju 1945. u Vrgorcu strijeljali partizani. Donosimo putopis kroz povijest Radovića iz pera svjedoka. U ovom broju donosimo povijesnu crticu o borbi za obranu statusa Općine Vrgorac 1962. godine. Naša sportska redakcija se pobrinula i dala inventuru vrgorskog sporta kroz 2009. godinu. Uz navedeno u ovom broju možete pročitati cijeli niz vijestica iz Vrgorca i naših sela.
Svoj primjerak Vrgoračkih novina u Vrgorcu možete kupiti u trgovinama Jukić, diskontu Pivac, trgovini Ante i trgovini Mario.
Izvan Vrgorca novine će biti dostupne za nekoliko dana i to u: Makarskoj (Diskont Pivac, Zrinsko Frankopanska 36), Splitu (Mesnica Pivac, Stari Pazar bb), Zadru (Mesnica Pivac, Dalmatinskog sabora 2) i Zagrebu (Profil Megastore, Bogovićeva 7).

U ime redakcije Vrgoračkih novina, svim Vrgorčankama i Vrgorčanima želimo Čestit Božić i sretnu novu 2010. godinu.

Smrznuti Vrgorac

ponedjeljak , 21.12.2009.

Iako nisam ništa namjeravao pisati o stanju u gradu tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana, nakon što je Vrgorac ušao u još jednu ledenu noć neočišćenih ulica, nije bilo druge.
Potpuno neočišćen grad, sa tonama i tonama snijega pored ceste, na pločnicima, i kolnicima manjih ulica i oko zgrada, rezultat je, koliko neodgovornosti građana, toliko i tromosti komunalnih službi. Sutrašnje jutro biti će isto kao i ovo današnje. Kad se snijeg opet smrzne, biti će nemoguće ići na posao.
Jučer i danas cijeli dan bilo je dovoljno vremena da se očiste bar glavne ulice, posebno prostor u Ulici Tina Ujevića oko pošte, kao i okolne ulice. Međutim, nakon što su ralice odgurale snijeg sa glavne ceste, on je ostao sa strane, otežavajući prometovanje građanstvu. Nisu očišćeni ni vatrogasni prolazi oko zgrada, a ni sami stanari nisu uzeli za shodno da lijepo uzmu lopatu i očiste snijeg ispod zgrada, kao i prilazni put. Ja sam se jučer "nalopatao" čisteći snijeg ispred svoje zgrade i danas ne osjećam ruke. Nitko se nije usudio izaći vani i dati malo ruke, ne da očisti moje dvorište, već svoje vlastito. Još su me pojedinci napadali zašto čistim, ne videći da i njima činim korist!!! Svi se zatvorili u svoje stančiće, a što se tiče dvorišta i prilaza - brigo moja priđi na drugoga. Naravno. čast iznimkama, ponajviše starijim građanima.
A komunalci su već druga priča. Ne može me nitko uvjeriti da njih nekoliko desetaka nije sposobno očistiti bar glavne ulice. Ma naravno da su sposobni, ali ljude treba poslati, ukazati im na prioritete. Fra Petar je jučer učinio veliku stvar kada je komunalce, koji su došli čistiti ispred crkve, vratio da čiste ulice i prilaze važnije za funkcioniranje grada. Još kad bi se toga sjetili oni koji komunalce šalju, onda bi ulice bile očišćene.
Mnogi građani shvatili su na vrijeme da ujutro neće moći krenuti na posao iz svojih smrznutih prilaza pa su na vrijeme parkirali vozila na kolodvor. Zašto onda nije očišćen bar kolodvor? Da ne govorim da su na pločnicima još tone snijega, kao i na braniteljskom trgu, ispred i oko pošte i zgrada, na pijaci, na raskrižju i cijelom gradu.
Međutim, nisu svi prošli poput nas smrtnika. Pojedini "povlašteni" građani su lijepo nazvali, pa se njima očistilo oko automobila i kuća. Nek se zna tko je lola u gradu!
I na kraju još jedna stvar - gdje je taj famozni Stožer zaštite i spašavanja ilitiga Krizni stožer, koji je nedavno formiran? Što oni rade? Jesu li se uopće jučer i danas sastali?

Sniježni prekrivač nad Vrgorskom krajinom

subota , 19.12.2009.

Tijekom prošle noći počeo je padati snijeg koji je do jutra prekrio cijelu Vrgorsku krajinu. Kada snijeg pada u našem kraju, onda pada pošteno, pa je, do trenutka u kojem pišem ovaj tekst, palo oko 17 centimetara snijega, a snježna mećava ne prestaje.
Vrgorska sela su potpuno odsječena od Vrgorca, a Vrgorac od okolnih gradova. U gradu trenutno vlada prometni kolaps. Nekoliko kamiona je zapelo na cesti uzduž Ulice Tina Ujevića, a iza njih u koloni stoje deseci automobila koji ne mogu proći. Djelatnici policije i Županijskih cesta nadljudskim naporima pokušavaju omogućiti kakvo takvo normalno prometovanje, ali to im zasad ne ide od ruke. Pojedini kamioni nisu stavili lance, pa se čak krenulo u ručno čišćenje snijega oko njihovih kotača. Ralice su prošle nekoliko puta, ali nisu uspjele očistiti cestu. Prioritet je uspostavljanje prometa prema Makarskoj i uzduž autoceste prema Šestanovcu, te se ti dijelovi trenutno čiste, a ostali moraju čekati, dakle ceste prema Metkoviću, Pločama i granici na Orahu.
Na ulici gotovo nema građana, a ni djece, koja samo čekaju da snijeg prestane padati, pa da mogu započeti zimske radosti.
Za sve vani koji ovo čitaju - pozdrav iz snijegom zametene Vrgorske krajine!

Natječaj dječjih likovnih radova "Božić u Vrgorcu"

utorak , 15.12.2009.

Kako ste mogli pročitati u desetom broju Vrgoračkih novina, Vrgoračke novine, u suradnji sa Hrvatskom poštom, organizirale su natječaj dječjih likovnih radova na temu Božića i božićnih blagdana u Vrgorcu. Na natječaj su se mogla prijaviti sva djeca do 10 godina starosti slanjem svojih likovnih radova na adresu Vrgoračkih novina. Do danas su ukupno stigla 24 rada koja su, zajedno sa rednim brojem, izvješena u prostorijama vrgorske poslovnice Hrvatske pošte, desno od ulaznih vrata. yes
Moram priznati da sam iznimno zadovoljan pristiglim radovima, i zahvaljujem svima koji su sudjelovali. sretan
Najbolji radovi biti će izabrani glasovanjem građana i to slanjem dopisnice na adresu Vrgoračkih novina sa naznačenim brojem odabranog rada. Točnu proceduru možete pročitati u pošti kod izvješenih radova.
Nakon što prebrojimo sve glasove, 6. siječnja u 13:00 sati u poslovnici vrgorske pošte biti će proglašena tri najbolja rada, a njihovi mali autori će biti nagrađeni poklonima Hrvatskih pošta. Pozivamo sve autore radova i njihove roditelje da 6. siječnja u 13:00 sati dođu u poštu, budući da će osim najbolja tri rada, poklonima za sudjelovanje biti nagrađeni svi koji su poslali crtež na ovaj natječaj. Detalje možete pročitati u slijedećem broju Vrgoračkih novina.
wave

VIDEO Vrgorac u mojoj duši!

subota , 12.12.2009.



Čestitam gospođi Katarini Šalinović na ovom rodoljubnom uratku!

Sudbina Grada Vrgorca?

ponedjeljak , 07.12.2009.

Jutros je u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva Uprave, održana javna rasprava na temu: Teritorijalno ustrojstvo Hrvatske. Na raspravi su sudjelovali članovi Vlade, oporbenih stranaka i predstavnika gradova i općina Republike Hrvatske.
Hrvatska danas ima 429 općina, 126 gradova i 21 županiju. Na javnoj raspravi je jasno istaknuto kako je taj broj prevelik i da će biti potrebni oštri rezovi. Premijerka Kosor rekla je kako će ti rezovi čekati nove lokalne izbore, međutim iz izjava svih sudionika rasprave jasno proizlazi da će se brojne općine i gradove ukinuti i pripajati susjednim lokalnim samoupravama koje financijski bolje stoje. Istaknuto je kako se trećina općina i gradova ne može samostalno financirati. Predsjednik udruge općina i gradova, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, rekao je kako čak 197 općina i gradova prima državne dotacije u iznosu od 30 do čak 90% ukupnog proračuna i da je takva situacija neizdrživa.
Ministarstvo Uprave je prije nekoliko mjeseci naručilo analizu financijske održivosti svih općina i gradova. Na današnjoj javnoj raspravi prikazana je analiza Splitsko-Dalmatinske županije, odnosno njezinih samouprava.
U toj analizi se ističe kako su najuspješniji gradovi u županiji Supetar i Hvar, a najneuspješniji Vrgorac i Komiža.
Ovakvi nepovoljni vjetrovi za Vrgorac koji dolaze iz Zagreba trebali bi biti alarm za nas Vrgorčane, a još više za vodstvo naše lokalne samouprave.

U analizi svake lokalne samuprave, koju je naručilo Ministarstvo uprave, voditi će se računa o pet čimbenika:

Prvi je financijski. Postaje očito da će se sve lokalne samouprave koje ne mogu pokriti bar 60% svojih troškova ukinuti, tj. gradovi će postati općine, a općine će se pripajati uspješnim susjednim samoupravama. Nisam siguran koliko točno Vrgorac dobiva od države, ali znamo da su posljednjih godina znatna državna sredstva dodijeljena našem proračunu, što je rezultiralo njegovim pumpanjem do čak 42 milijuna kuna. Sjetimo se da je prije samo desetak godina bivša općinska uprava na raspolaganju imala četiri do pet milijuna kuna, i da je ovakav rast rezultat državne pomoći i svježeg novca koji je došao sa autoceste, a kojeg će iduće godine biti puno manje. Što je još gore, Vrgorac financijski ne stoji dobro ni sa 42 milijuna kuna, a kako će tek stajati kad država zaključa kasu, o tome ne treba ni govoriti. Kad sve ovo znamo, zaista dođe za plakati zbog toliko propuštenih prilika proteklih godina da se od Vrgorca stvori pravi, a ne samo virtualni grad. U što su utrošeni silni milijuni, tko to zna. Znamo samo da nisu uloženi u ekonomski napredak malobrojnog stanovništva ovog područja. Međutim, tijekom prošle i ove godine, vodstvo našeg grada je u više navrata isticalo kako će Vrgorac zadržati sva obilježja koja ga čine gradom. Ovdje sad ne govorimo o pojedinim obilježjima grada poput pošte ili suda, ovdje govorimo o ukupnom statusu Grada. To je već drugi par postola.
Iz svega navedenog možemo zaključiti kako financijski čimbenik nije povoljan za Grad Vrgorac.

Drugi čimbenik u analizi biti će onaj demografski. U najvećoj opasnosti su gradovi sa manje od deset tisuća stanovnika. Prema popisu iz 2001. godine, Vrgorac ima 7593 stanovnika. Demografska slika Vrgorca nije povoljna. Naše stanovništvo sve više stari, a sjeverni i zapadni dijelovi Grada su u potpunosti depopulirali.
Možemo zaključiti kako demografski čimbenik nije povoljan za Grad Vrgorac, ali je ipak znatno povoljniji nego u nekim drugim gradovima naše županije, poput Vrlike ili Komiže, stoga vjerojatno neće biti presudan u odluci o rezanju.

Treći čimbenik u analizi je povijesni. Po pitanju ovog čimbenika, Vrgorac stoji najbolje. Radi se o veoma starom hrvatskom gradu. Područje Vrgorca bilo je naseljeno u prapovijesti i kontinuitet naseljenosti možemo pratiti od tada sve do danas. Prema dostupnim informacijama, Vrgorac se prvi put spominje 1419. godine, kad je bio u vlasti humske vlastele. Smatra se da su oni izgradili vrgorsku Gradinu. Tijekom osmanlijske uprave bio je respektabilni kaštel sa predgrađem, a poslije nje postojao je kao središte Vrgorske krajine i granična predstraža sve do današnjih dana. Prostorno gledajući, Vrgorac je najveća lokalna samouprava u županiji i teško je za vjerovati da će nas nekome pripojiti, ne samo zbog površine, već i zbog reljefnih barijera, poput Biokova i Rilića. Urbanitet Vrgorca, kakav takav, postoji odavno, i to će nam teško osporiti.

Četvrti čimbenik je infrastrukturni. Vrgorac je posljednih godina izgubio nekoliko institucija, poput suda i pojedinih državnih ureda. Međutim, u pogledu infrastrukture, Vrgorac stoji bolje od mnogih gradova, te ima i određenu tradiciju pojedinih institucija. Dakle tu je gradska uprava, 28 mjesnih odbora, ured državne uprave, ured za statistiku, katastar, porezna, ambulanta, sudska služba, pošta, vatrogasci, postaja granične i temeljne policije, dvije velike škole, srednja, i osnovna sa 12 područnih škola, sportska dvorana, HEP, Hrvatske vode, Šumarija, osam katoličkih župa itd.
Infrastrukturno gledajući, Vrgorac ne bi trebao imati problema, iako je gubitak suda oslabio našu poziciju.

Peti čimbenik je prostorni. S ovim čimbenikom će imati problema samo brojne male općine koje su stvorene radi uhljebljivanja stranačkih kadrova, a koje su prostorno zaista sitne. Vrgorac ima površinu od 284 km2, sa vrlo raznolikim reljefom, i Grad Vrgorac je ustvari mikroregija sama za sebe. Vrgorski teritorij je manje-više homogen još od 1718. godine (uz iznimku Rašćana koje su pripojene nakon 1945. godine). Zaključujem da Vrgorac ima povoljan prostorni položaj.

Od ovih pet čimbenika, za državu u krizi biti će najvažniji onaj financijski, a na našu nesreću, taj je za Vrgorac najjnepovoljniji. Demografski se još uvijek držimo, iako situacija nije dobra, a što se tiče povijesti, tu smo "najjači". Infrastrukturno smo oslabili posljednih godina, ali još uvijek ne toliko da bi to značajnije ugrozilo naš položaj. Prostorni čimbenik nas ne treba brinuti.

Što će se na kraju dogoditi, teško je ovdje za reći. Sve će ipak ovisiti o činovnicima Ministarstva uprave i odlukama Sabora i Vlade RH. Iako ne želim biti pesimist, bojim se da bi za četiri godine Vrgorac opet mogao biti općina, kao što je bio od 1807. do 1997. godine. Ako se to dogodi, Vrgorac će izgubiti znatna sredstva koja bi se inače ulagala u komunalije i uređenje grada. Međutim, kad malo promislim, sve te silne milijune smo imali proteklih godina, pa opet nismo krenuli naprijed. Štoviše, stagnirali smo.

Ništa, nema druge nego čekati i vidjeti i što će se dogoditi. Nadam se da nećemo izgubiti status Grada Vrgorca i ako ga uspijemo zadržati, neka ovi događaji budu dovoljna pouka našem vodstvu da se napokon probudi i počne raditi.

Proteklu godinu u Vrgorcu se puno pričalo o ukidanju gradova i općina, naravno sa posebnim osvrtom na našu samoupravu. Ja sam uspio čuti četiri verzije rješenja, od kojih su neke vjerojatne, a neke nevjerojatne. Međutim, u potpunosti sam siguran da će jedna od njih biti provedena u djelo:

1. Vrgorcu ostaje status Grada;

2. Vrgorac gubi status Grada i postaje Općina;

3. Vrgorac postaje Općina. Uvode se kotarevi, i Vrgorac će zajedno sa Pločama, Opuzenom i cijelom Neretvom postati sastavni dio Kotara Metković. U Vrgorcu ostaje načelnik i općinsko vijeće sa ograničenim ovlastima, a Vrgorac šalje nekoliko predstavnika u kotarsko vijeće Metković. Samouprava Vrgorca će u tome slučaju biti okrnjena;

4. Površinski velik teritorij Vrgorske krajine biti će podijeljen između Metkovića i Makarske. U tom slučaju, Vrgorac kao teritorijalni čimbenik nestaje.

Na kraju bi samo dodao jednu molbu. Ako za vrijeme analize Vrgorca, neki stručnjak ili činovnik slučajno ugugla ime našega grada i naiđe na ovaj tekst, apelirao bih da u svojoj analizi bude nježan i da nam ne ukine status Grada. To ne tražim zbog nesposobne vrhuške na čelu naše lokalne samouprave, već zbog budućnosti naše djece. Ne želimo da ona odsele iz Vrgorca u neke druge gradove koje će izgrađivati. Vrgorcu je dosta siromaštva, iseljavanja i emigracije.

Matica Hrvatska - ogranak Vrgorac

četvrtak , 03.12.2009.

Već neko vrijeme Gradsko kulturno središte, dakle Željko Primorac, radi na obnavljanju rada Matice Hrvatske - ogranak Vrgorac. Zapravo, radi se ne samo o obnavljanju, već o prvom pravom pokretanju vrgorskog ogranka ove stare hrvatske institucije.
Matica Hrvatska, postojala je u Vrgorcu prije nešto godina i njezin predsjednik bio je Jure Divić. Za organizaciju ogranka Matice u nekom mjestu potrebno je dvadeset članova, a broj u Vrgorcu tada nije prešao trinaest.
Sad se nanovo radi na revitalizaciji ogranka, i koliko čujem od Primorca, skupština bi se trebala održati do polovice prosinca.
Kako stvari stoje, vjerujem da će se skupiti dvadeset članova, ali isto tako moram istaknuti nezadovoljstvo činjenicom što je veoma mali broj profesora i učitelja odlučio pristupiti ovoj organizaciji. Zapravo, manji je problem broj ljudi. Gore će biti ako se ogranak osnuje, a bude potpuno neaktivan. Takvih nažalost ima po cijeloj Hrvatskoj. Lako je izabrati predsjednika, potpredsjednika i tajnika, ali za stalno funkcioniranje ipak treba malo više truda. Isto tako, neće biti dobro ako izostane i financijska pomoć Grada. Zadatak Matice Hrvatske je razvijanje kulturne baštine i očuvanje narodnog identiteta Hrvata. U malim mjestima to se najčešće radi pisanjem i objavljivanjem knjiga lokalne tematike, te održavanjem predavanja koja će biti od koristi lokalnom stanovništvu. Za Vrgorac, u kojem se rijetko što objavljuje, ovakva organizacija može biti samo korak naprijed, pod uvjetom da ju institucije financijski prate i da je visokoobrazovano građanstvo prihvati i uključi se u njezin rad. Isto tako, nadam se da će to biti organizacija koja se se više baviti kulturom, a manje politikom, jer bi ovo drugo bilo samo kontraproduktivno za našu zajednicu.
Što mislite hoće li Matica Hrvatska - ogranak Vrgorac zaživjeti?

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>