Smrznuti Vrgorac

ponedjeljak , 21.12.2009.

Iako nisam ništa namjeravao pisati o stanju u gradu tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana, nakon što je Vrgorac ušao u još jednu ledenu noć neočišćenih ulica, nije bilo druge.
Potpuno neočišćen grad, sa tonama i tonama snijega pored ceste, na pločnicima, i kolnicima manjih ulica i oko zgrada, rezultat je, koliko neodgovornosti građana, toliko i tromosti komunalnih službi. Sutrašnje jutro biti će isto kao i ovo današnje. Kad se snijeg opet smrzne, biti će nemoguće ići na posao.
Jučer i danas cijeli dan bilo je dovoljno vremena da se očiste bar glavne ulice, posebno prostor u Ulici Tina Ujevića oko pošte, kao i okolne ulice. Međutim, nakon što su ralice odgurale snijeg sa glavne ceste, on je ostao sa strane, otežavajući prometovanje građanstvu. Nisu očišćeni ni vatrogasni prolazi oko zgrada, a ni sami stanari nisu uzeli za shodno da lijepo uzmu lopatu i očiste snijeg ispod zgrada, kao i prilazni put. Ja sam se jučer "nalopatao" čisteći snijeg ispred svoje zgrade i danas ne osjećam ruke. Nitko se nije usudio izaći vani i dati malo ruke, ne da očisti moje dvorište, već svoje vlastito. Još su me pojedinci napadali zašto čistim, ne videći da i njima činim korist!!! Svi se zatvorili u svoje stančiće, a što se tiče dvorišta i prilaza - brigo moja priđi na drugoga. Naravno. čast iznimkama, ponajviše starijim građanima.
A komunalci su već druga priča. Ne može me nitko uvjeriti da njih nekoliko desetaka nije sposobno očistiti bar glavne ulice. Ma naravno da su sposobni, ali ljude treba poslati, ukazati im na prioritete. Fra Petar je jučer učinio veliku stvar kada je komunalce, koji su došli čistiti ispred crkve, vratio da čiste ulice i prilaze važnije za funkcioniranje grada. Još kad bi se toga sjetili oni koji komunalce šalju, onda bi ulice bile očišćene.
Mnogi građani shvatili su na vrijeme da ujutro neće moći krenuti na posao iz svojih smrznutih prilaza pa su na vrijeme parkirali vozila na kolodvor. Zašto onda nije očišćen bar kolodvor? Da ne govorim da su na pločnicima još tone snijega, kao i na braniteljskom trgu, ispred i oko pošte i zgrada, na pijaci, na raskrižju i cijelom gradu.
Međutim, nisu svi prošli poput nas smrtnika. Pojedini "povlašteni" građani su lijepo nazvali, pa se njima očistilo oko automobila i kuća. Nek se zna tko je lola u gradu!
I na kraju još jedna stvar - gdje je taj famozni Stožer zaštite i spašavanja ilitiga Krizni stožer, koji je nedavno formiran? Što oni rade? Jesu li se uopće jučer i danas sastali?

<< Arhiva >>