Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Matica Hrvatska - ogranak Vrgorac

Već neko vrijeme Gradsko kulturno središte, dakle Željko Primorac, radi na obnavljanju rada Matice Hrvatske - ogranak Vrgorac. Zapravo, radi se ne samo o obnavljanju, već o prvom pravom pokretanju vrgorskog ogranka ove stare hrvatske institucije.
Matica Hrvatska, postojala je u Vrgorcu prije nešto godina i njezin predsjednik bio je Jure Divić. Za organizaciju ogranka Matice u nekom mjestu potrebno je dvadeset članova, a broj u Vrgorcu tada nije prešao trinaest.
Sad se nanovo radi na revitalizaciji ogranka, i koliko čujem od Primorca, skupština bi se trebala održati do polovice prosinca.
Kako stvari stoje, vjerujem da će se skupiti dvadeset članova, ali isto tako moram istaknuti nezadovoljstvo činjenicom što je veoma mali broj profesora i učitelja odlučio pristupiti ovoj organizaciji. Zapravo, manji je problem broj ljudi. Gore će biti ako se ogranak osnuje, a bude potpuno neaktivan. Takvih nažalost ima po cijeloj Hrvatskoj. Lako je izabrati predsjednika, potpredsjednika i tajnika, ali za stalno funkcioniranje ipak treba malo više truda. Isto tako, neće biti dobro ako izostane i financijska pomoć Grada. Zadatak Matice Hrvatske je razvijanje kulturne baštine i očuvanje narodnog identiteta Hrvata. U malim mjestima to se najčešće radi pisanjem i objavljivanjem knjiga lokalne tematike, te održavanjem predavanja koja će biti od koristi lokalnom stanovništvu. Za Vrgorac, u kojem se rijetko što objavljuje, ovakva organizacija može biti samo korak naprijed, pod uvjetom da ju institucije financijski prate i da je visokoobrazovano građanstvo prihvati i uključi se u njezin rad. Isto tako, nadam se da će to biti organizacija koja se se više baviti kulturom, a manje politikom, jer bi ovo drugo bilo samo kontraproduktivno za našu zajednicu.
Što mislite hoće li Matica Hrvatska - ogranak Vrgorac zaživjeti?


Post je objavljen 03.12.2009. u 18:26 sati.