Vrgorčani se izložbom fotografija i novinskih članaka prisjetili svojih „Crnostrika“

nedjelja , 18.12.2016.



Nakon Makarske 17. prosinca, drugi dan obilježavanja 25. obljetnice postrojavanja 156. makarsko-vrgorske brigade svečano je obilježen u Vrgorcu u nedjelju 18. prosinca odakle je potekla njezina 3. bojna „Crnostrik“. Sve je započelo u nedjelju ujutro Svetom misom u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu koju je predvodio župnik fra Ivica Omazić. Potom su okupljeni veterani brigade i predstavnici gradske vlasti položili vijence i zapalili vijence za sve poginule branitelja kod Spomenika hrvatskim braniteljima na istoimenom trgu u Vrgorcu. Vrhunac obilježavanja bilo je otvaranje izložbe ratnih fotografija i novinskih članaka od 3. bojnoj „Crnostrik“ u novoj zgradi Osnovne škole „Vrgorac“ u Vrgorcu. Izložba o 3. bojnoj, koju su u ratu činili Vrgorčani, je organizirana u svega dva tjedna i čini je 125 ratnih fotografija, 26 novinskih članaka, 3 teksta i 2 ratne oznake, ukupno 156 priloga. Izdan je i prigodni katalog, a sve je financirao Grad Vrgorac. Materijale za postav donirali su sami veterani bojne i drugi građani, a izložbu su osmislili i postavili ratni fotoreporter bojne i novinar Jure Divić, gradski službenik Teo Dodig i lokalni povjesničar Branko Radonić. Izdan je i prigodni katalog.
Na početku manifestacije odsvirana je državna himna i održana minuta šutnje za sve poginule Hrvatske branitelje. U uvodnom slovu pred oko stotinu posjetitelja, voditeljica programa Željka Opačak prisjetila se ratnog puta 3. bojne „Crnostrik“ i naglasila da je organiziranje prvih postrojbi Hrvatske vojske u Vrgorcu vezano za Samostalnu Vrgoračku satniju ZNG-a koja je osnovana 28. lipnja 1991. godine, a potom naoružana oružjem i streljivom nakon uspješne akcije Hrvatske vojske „Zelena tabla – Male Bare“ u Pločama u rujnu 1991. godine. U nastavku rata pripadnici Vrgoračke satnije borili su se u sklopu 156. makarsko-vrgorske brigade i 4. gardijske brigade kao i u postrojbama policije. Makarsko-vrgorska brigada postrojena je 21. prosinca 1991. godine, a kao pukovnija djelovala je do 2. veljače 1996. godine kada su njezini posljednji pripadnici povučeni s južnih hrvatskih granica. Kroz 3. bojnu „Crnostrik“ u Domovinskom ratu je prošlo nekoliko stotina Vrgorčana, a zajedno s Makaranima, Omišanima, Splićanima i drugim pripadnicima 156. brigade, jedinica je sudjelovala u obrambenim i oslobodilačkim operacijama na dubrovačkom području i zapadnoj Hercegovini.



Gradonačelnik Ante Pranić rekao je kako je ponosan na borbu Vrgorčana u Domovinskom ratu te da mu je drago što je Grad Vrgorac bio pokrovitelj obilježavanja 25. obljetnice brigade i bojne. Poželio je da mladi Vrgorčani u većem broju sudjeluju u ovakvim manifestacijama, da pogledaju izložbu i prisjete se ratnog puta svojih očeva i djedova.
Ratni pomoćnik zapovjednika 156. brigade i jedan od organizatora ZNG-a u Vrgorcu Vicko Šalinović u danima pred otvaranje izložbe održao je nekoliko edukativnih predavanja učenicima Osnovne škole „Vrgorac“ i Srednje škole „Tin Ujević“ o povijesti 156. brigade, a na otvaranju izložbe se prisjetio ratnog puta 3. bojne i svih njezinih poginulih i ranjenih boraca. Podsjetio je okupljene da je značajan broj pripadnika brigade i bojne prerano napustio ovaj svijet poslije rata, a među njima u posljednje vrijeme dva značajna vrgorska branitelja – ratni zapovjednik Vrgoračke satnije Stjepan Nižić i prvi zapovjednik 3. bojne „Crnostrik“ Mladen Jelavić.



Prvi zapovjednik 156. brigade Ante Urlić stigao je u Vrgorac i kao izaslanik ministra branitelja. Rekao je da se osjeća neizmjerno ponosnim što je zapovijedao tako hrabrom skupinom ljudi koji su činili jednu od najboljih pričuvnih brigada Hrvatske vojske. - Mogli ste na obilježavanju obljetnice brigade u Makarskoj vidjeti tri stotine njezinih pripadnika u stroju. Malo koja jedinica se može pohvaliti takvom srčanošću i organiziranošću kao naša 156. brigada. U ratu smo išli gdje god nas je hrvatska država poslala, od Vrlike i Sinja, preko Neretve i Konavoskih brda. Svugdje smo izvršili zadatke koje smo dobili i na to možemo biti ponosni. Šešelj je rekao da će brati mandarine u Neretvi, ali 156. brigada i druge naše jedinice su mu pomrsile račune. Domovina je obranjena i oslobođena i pamtimo ta vremena s ponosom. Pamtimo s ponosom sve naše suborce koji su stradali u Domovinskom ratu i svim drugim ratovima od stoljeća sedmog naovamo, jer stara poslovica kaže da opstaje narod koji pamti svoju povijest, koji čuva i štuje svoje ime, rekao je Urlić koji je nakon toga svečano otvorio izložbu.



Tijekom prigodnog domjenka okupljeni veterani, članovi njihovih obitelji i drugi građani pogledali su izložbu, brojni su prepoznali svoje suborce, očeve i prijatelje na fotografijama. Bilo je mnogo emocija i prisjećanja na vremena kada se u ratnom vihoru stvarala i branila Republika Hrvatska. Izložba će biti otvorena mjesec dana u prostorijama škole, a građani će ju moći pogledati svaki dan tijekom trajanja radnog vremena ustanove.

<< Arhiva >>