za sve one koje muči odgovor na pitanje što se to kuha u pećini...
twirlova klin-čorba je nastala kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja i razvoja
klin-čorbe, koja je danas gotovo pa zaboravljena....
ovo je tipično muško jelo, kojim možete izvući divljenje suprotnospolnih jedinki, svojim kulinarskim umijećem,
ako ste baš mazohistički raspoloženi, pa se družite s njima...
osnova svake klin-čorbe je željezni klin, za kojeg je poželjno da ne bude suviše hrđav
ukoliko nemate klin, možete upotrijebiti čavao, ali to je onda čorba-čavlerica, koja također može biti odlična
treba vam ognjište i kotao, u kojem ćete klin-čorbu pripremati
ako ni to nemate, poslužit će i oveći lonac, te štednjak
time gubite prefiks pećinska, ali,..što je, tu je...ni to nije nužno loše
bilo bi poželjo da kuhate noću, jer danju šišmiši spavaju, pa ih je gotovo nemoguće natjerati da vrte, bježeći od topine, povezani u neku vrstu kružne zaprege, uređaj, koji je namjenjen miješanju klin čorbe, da ne zagori
ukoliko imate muha u pećini, šišmiši će biti veseliji, pa je manja vjerojatnost da će klin-čorba zagoriti
u nedostatku šišmiša, za miješamje vam može poslužiti i
žena, domaća, obična, kojoj u ruku stavite kuhaču, i uvjerite je predhodno da kuhača nije oružje, već oruđe...
dobro. zaboravite da će vam žena mješati, preopasno je..
najbolje da ipak sami, povremeno promješate
ukoliko imate krokodile, njih prvo otjerajte štapom, zatvorite nekamo,..ne...to je ako imate punicu..
s krokodilima budite nježniji
kad ste sve tako lijepo pripremili, možete pristupiti spravljanju klin-čorbe, koja, već smo rekli, može biti i ljubavni najedak,(najedak-napitak koji se jede op.a.)..jer nitko, ali baš nitko, osim žene koja spava na podu, neće odoljeti vašem kulinarskom šarmu, nakon što ga proba...pa ćete od tada vi biti zaduženi za pripremanje hrane u kući (pećini),..
s toga još jednom,...s klin-čorom oprezno...
poslije možete reći da vam je slučajno ispala tako dobra, da inače ne znate kuhati,..izvucite se, nekako,..
naložite ognjište
u kotao stavite opran i očišćen željezni kin
suhu pancetu (cca pol kilograma ili više) narežite na veće kocke i stavite da malo cvrči, kako bi otpustila masnoću, na kojoj ćete ispržiti veću glavicu isjeckanog crvenog luka
vatra treba biti dovoljno jaka, da se luk i panceta ne omekšaju previše, već više da poprime miris pečenja..
dodajte i pola kile nasjeckane mrkve, papriku
prije toga ste prokuhali oprani grah, nekih petnaest minuta i tu , prvu vodu bacili,..
grah
on je posebna priča
najjeftiniji je trešnjevac
ali, što više vrsta graha upotrijebite za klin-čorbu, to će ona biti punija okusom
uz trešnjevac stavite bijeli, sitni, krupni, crveni, zeleni,..sve do čega možete doći..
zatim, po mogućnosti u to dodajte i bob, slanutak (čičvardu), leću,....grašak, mahune, .. ma sve vrste grahorica i mahunarki su dobrodošle..
kad ste dodali grah
zalijte sve vodom, nekoliko prstiju iznad graha (ne probavati prstma, razinu vode iznad graha, već to učiniti prilagođenim metalnim metrom, na kojem ste umjesto centimetara kao mjernu jedinicu unijeli prste)
žitarice
dodajte i žitarice u zrnu
pšenica, zob, proso, ječam, heljda, ...
no ne pretjerujte s količinom žitarica, jer se vole napuhnuti,..
posolite, dodajte list lovora, ljuti feferon (bar jedan, vše po želji), nekoliko blagih...
kuhajte na laganoj vatri, uz povremeno miješanje,..
kuhajte
kuhajte
kuhajte
...traje to, dok se klin čorba ne skuha
nemojte očajavati ako primjetite da je željezni klin unatoč višesatnom kuhanju još uvijek tvrd
to je zbog fizikalnog svojstva željeza da ne omekša kuhanjem u vodi
kuhajte
kad se sve lijepo skuhalo, ...umutite u šalici u malo jabučnog octa dvije žličice slatke crvene paprike, može i malo tucane ljute paprike, i/ili čilija , i dodajte
(pazi sad, tko je odrastao uz male tajne velikih majstora kuhinje ) jednu žlicu vegete
uzmite veliku glavicu češnjaka, sve češnje iz njega očistite, i sitno isjeckajte, te dodajte u klin-čorbu
neka vam se količina češnjaka ne učini prevelikom, vrlo je bitno da bude dosta češnjaka,..i oni koji ga ne vole, mogu ih umiriti, neće se osjetiti klasični miris češnjaka,..već će dati jednu posebnu aromu
na kraju uzmite dvije, tri žlice mekog brašna, za zapršku. ovisno o količini tekućine, no pazite da se klin čorba ne zgusne previše. radije neka je rijeđa, nego gušća
brašno, uz stalno miješanje porumenite lagano, na suho, jer od prženja na ulju bi vas mogla žgaravica..
tek kad je purumenito, dodajte malo ulja, ili masti, za one koji ju vole
te, uz miješanje, umutite u klin-čorbu, da ne ostane grudica,..
kuhajte još desetak minuta
klin izvadite, poližite (pazi, vrelo!) i spremite za buduće klin-čorbe
...i ubijte se, jedući
zapravo, nemojte se ubiti. unaprijed si odredite količinu klin čorbe koju možete pojesti, računajte da ostane mjesta i za pivo, u želučiću, jer klin-čorba je vrlo žedna
i treba ju napojiti, nakon jela
u slast!