MekišiU ovom kraju mladi kukuruz zovu mekiš. Volim to njegovo ime, usvojeno od prve, bez premišljanja. Valjda zato što volim i kukuruz u toj fazi u kojoj je još mliječan, mekan i posebno sladak. Iako ga jedem cijeli život u svim godišnjim dobima i oblicima u raznim jelima, pečen ili kuhan u ovo vrijeme, uvijek me vraća u djetinjstvo. U one dane ljeta kada se s posebnom radošću čekalo da se napokon skuha ili uz neodoljiv miris ispeče taj kod susjeda ubrani, negdje ukradeni ili na pijaci kupljeni kukuruz. Kao da je vrijeme u djetinjstvu sporije teklo; kao da je taj nepuni sat kuhanja beskrajno trajao; i kao da su mirisi bili jači. Ako o kukuruzu želite znati više pročitajte ovdje, zanimljivo je… a ja odoh provjeriti jesu li možda već kuhani moji mekiši koje mi susjed večeras donese: Hvala mu; obradovao me kao i ova proteklom kišom i bez velike tutnjave okupana i osvježena noć. Imam jedan P.S. kao moj skromni dodatak članku s linka: od kukuruznog brašna se pravi i pura (palenta, žganci, kačamak), ljevača, ku''ruza uz sarmu, i, boza. :-) P.P.S. pojela dva |
< | srpanj, 2015 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |