MALI SUNCOKRET

19.12.2012., srijeda

TAŠKICE


U ovim hladnim noćima kada me mrak počne štipati i gušiti od popodneva, svim snagama tražim toplinu kojom ću se okružiti. Pazim što čitam, o čemu pričam, s kim razgovaram, kuda idem, koga zovem i što gledam na teveu.
Također pazim što jedemo, posebno za večeru. Tako sam uobičajene sendviče, narezak, jogurt, vrhnje, šalicu hladnog mlijeka, zamijenila toplim napitcima i tost sendvičima, pitama, vrhnjem za kuhanje i tjesteninom. Ima tu još koječega.

Uz češće uključenu peglu i loženje dviju peći, u naš topli jelovnik sam ove zime (napokon) uključila i ravioli/e. Robujući navikama taj oblik talijanske tjestenine u svijetu poznate, zaobilazila sam pri kupovini dajući prednost tortellinima. Pred navikom mi je pobjegla i kulinarska radoznalost. Ustvari, ja tjesteninu i ne volim, a što ne volim, odrađujem. Ali ni to nije bitno, nego ovo:

Na jednoj večeri smo proljetos za toplo predjelo dobili: ravioli u umaku od par vrsta sira i začina, pršuta i vrhnja. Na prvi pogled se nisam obradovala, očekujući nešto neobičnije s obzirom na priliku, ali je moj muž s dječjom radošću podviknuo:

A...Vidi! Taškice!

I slatko jedući, pričao u pauzama priču, iznenađenoj meni. Taškice je pravila još njegova baka, a nastavila majka uz rezance, trgance, flekice, mlince i ostale brašnjave specijalitete. Ponekad bi ih punile sirom, a nekad pekmezom. Nekad su ostajale i prazne. Zalijevali bi ih toplim mlijekom, ili vrhnjem s prženim trakicama slanine.

Priča je bila tako sočna i topla, da su i meni ravioli postali omiljene taškice. Uz radost što se pojavila friška nakon toliko zajedničkih godina, priča me grije i zadovoljstvom kada ga u ovim hladnim noćima upitam:

Jesi li večeras za taškice?

Naravno, kalorije ne brojim, nego mislim o obliku tjestenine koja doista liči na malu četvrtastu ili zaobljenu, praznu ili punu tašnu, i o njenoj kalorijskoj moći za naše duge zimske noći.


P.S.

Prema legendi, Marko Polo je s kineskog dvora donio u Italiju strogo čuvanu tajnu recepta za pripremu oble tjestenine( spaghetti), koju su Talijani kasnije proslavili. Recept je odala lijepa Kineskinja koja je nadgledala izbor dvorskih jela, a zaljubila se u Marka. Lijepo mi je misliti, s obzirom da je Polo i naš, kako je i nama usput nešto od tajne podario, samo drugačijeg oblika, ali, eto... nismo znali kako to proslaviti.





(Uploaded on Jul 11, 2009 wildncrazychick18)


- 00:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< prosinac, 2012 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Kolovoz 2024 (1)
Srpanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (1)
Prosinac 2021 (1)
Travanj 2021 (1)
Prosinac 2020 (1)
Studeni 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Kolovoz 2020 (2)
Svibanj 2020 (1)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (5)
Siječanj 2020 (2)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (1)
Rujan 2019 (3)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (2)
Travanj 2019 (1)
Ožujak 2019 (1)
Veljača 2019 (2)
Siječanj 2019 (1)
Prosinac 2018 (2)
Listopad 2018 (8)
Rujan 2018 (1)
Kolovoz 2018 (1)
Srpanj 2018 (1)
Lipanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (1)
Siječanj 2018 (2)
Prosinac 2017 (2)
Studeni 2017 (1)
Listopad 2017 (3)
Rujan 2017 (3)
Kolovoz 2017 (3)
Srpanj 2017 (2)
Lipanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (5)
Siječanj 2017 (5)
Prosinac 2016 (6)
Studeni 2016 (6)
Listopad 2016 (5)