Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/staroinovo

Marketing

TAŠKICE


U ovim hladnim noćima kada me mrak počne štipati i gušiti od popodneva, svim snagama tražim toplinu kojom ću se okružiti. Pazim što čitam, o čemu pričam, s kim razgovaram, kuda idem, koga zovem i što gledam na teveu.
Također pazim što jedemo, posebno za večeru. Tako sam uobičajene sendviče, narezak, jogurt, vrhnje, šalicu hladnog mlijeka, zamijenila toplim napitcima i tost sendvičima, pitama, vrhnjem za kuhanje i tjesteninom. Ima tu još koječega.

Uz češće uključenu peglu i loženje dviju peći, u naš topli jelovnik sam ove zime (napokon) uključila i ravioli/e. Robujući navikama taj oblik talijanske tjestenine u svijetu poznate, zaobilazila sam pri kupovini dajući prednost tortellinima. Pred navikom mi je pobjegla i kulinarska radoznalost. Ustvari, ja tjesteninu i ne volim, a što ne volim, odrađujem. Ali ni to nije bitno, nego ovo:

Na jednoj večeri smo proljetos za toplo predjelo dobili: ravioli u umaku od par vrsta sira i začina, pršuta i vrhnja. Na prvi pogled se nisam obradovala, očekujući nešto neobičnije s obzirom na priliku, ali je moj muž s dječjom radošću podviknuo:

A...Vidi! Taškice!

I slatko jedući, pričao u pauzama priču, iznenađenoj meni. Taškice je pravila još njegova baka, a nastavila majka uz rezance, trgance, flekice, mlince i ostale brašnjave specijalitete. Ponekad bi ih punile sirom, a nekad pekmezom. Nekad su ostajale i prazne. Zalijevali bi ih toplim mlijekom, ili vrhnjem s prženim trakicama slanine.

Priča je bila tako sočna i topla, da su i meni ravioli postali omiljene taškice. Uz radost što se pojavila friška nakon toliko zajedničkih godina, priča me grije i zadovoljstvom kada ga u ovim hladnim noćima upitam:

Jesi li večeras za taškice?

Naravno, kalorije ne brojim, nego mislim o obliku tjestenine koja doista liči na malu četvrtastu ili zaobljenu, praznu ili punu tašnu, i o njenoj kalorijskoj moći za naše duge zimske noći.


P.S.

Prema legendi, Marko Polo je s kineskog dvora donio u Italiju strogo čuvanu tajnu recepta za pripremu oble tjestenine( spaghetti), koju su Talijani kasnije proslavili. Recept je odala lijepa Kineskinja koja je nadgledala izbor dvorskih jela, a zaljubila se u Marka. Lijepo mi je misliti, s obzirom da je Polo i naš, kako je i nama usput nešto od tajne podario, samo drugačijeg oblika, ali, eto... nismo znali kako to proslaviti.





(Uploaded on Jul 11, 2009 wildncrazychick18)



Post je objavljen 19.12.2012. u 00:28 sati.