Slogica

Budite obitelj koja prijateljuje sa prirodom...

eko

Jako je moderno pričati o ekologiji. Eko ovo, eko ono... No kada se trebamo sami posvetiti istoj zna doći do manjih problema. Posebno ako u priču umiješamo obitelj i klince...

Svi smo svjesni da je potrebno čuvati prirodu nije neki problem odlučiti postati eko osviješteni čovjek. Malo je teže zadržati strast i elan koji imamo na početku. A najbolji početak je ako se osvrnemo po svom domu i razmislimo što možemo napraviti za prirodu..

Ako imamo klince naša želja je da im ostavimo čišći planet. Ako u istu ukomponiramo i želju da planeti ostavimo osvještene klince koji je neće htjeti dalje prljati, napravili smo veliki posao.

A sve to može biti zabavno. Jednostavno učenje klinaca da boce mlijeka kada su popijene ne idu u smeće već da ćemo ih reciklirati je sjajna "vježba " za početak. Kroz tako jednostavnu i zabavnu radnju možemo uvući priču o smeću, zemlji, ekologiji i potrebi za recikliranjem stvari.

Također u tu priču možemo uvesti odjeću koju ne bacamo već dajemo onima kojim to treba i sve što poželimo.

Biljke na vašem kuhinjskom prozoru ili u sobi treba zalijevati. Zašto ne biste to napravili zajedno sa svojim djetetom. Možda će proliti koju kap ili litru po vašem cijenjenom parketu ili laminatu. No dali je parket vredniji od tisuća zvončića koji zazvone u trenutku kada se klinci počnu smijati od srca.. A znanje i ljubav prema prirodi će im ostati za uvijek.

Također ih možemo učiti da gledamo kakve su igračke i dali su "eko" proizvod..

Iako je interenet idealan medij za edukaciju djece o ekologiji na našem web-u nisam našao ništa vrijedno spomena (ako netko zna neki link please stavite ga u komentare).

No strani web-ovi su krcati različitim stranama, evo moja tri prijedloga..

Plantepals

Kidsplanet

Greensquad

HOME

27.05.2010. u 09:34 | 0 Komentara | Print | # | ^

Lego kockice expo Zagreb 2010

lego kockice naslov

Sa početkom 13.05 pa sve do 26.06.2010, svakim danom od 09-17 osim ponedjeljka u Tehničkom muzeju u Zagrebu klince svih godišta, boja, oblika i veličina čeka velika fešta Lego kockica. Gradovi, gusari, HNK, Umjetnički paviljon, Darth Wader malo povečan čekaju samo na vas. Pogledajte kako je bilo nama.

Zapravo neću dužiti. Uživali smo u ovom festivalu ljudske kreativnosti i mašte. Klinci od šest mjeseci pa do sto godina, inžinjeri, radnici, žene muškarci, geekovi i trekkiji su se natiskali u premali prostor koji se nalazi u Tehničkom muzeju u Savskoj ulici u Zagrebu. I svima su sjajile jednako oči, bez obzira na godine. Ah, Legići...

Stavrno se ima što vidjeti. Vlakovi jure, tramvaj vozi gore dolje a mašta luduje..

Da ne dužim, obavezno posjetitie. Ulaznicu od 10 Kuna platiti ćete bez obzira na godine i isplatiti će vam se svaka lipa... Idem se ja sada poigrati sa Lego kockicama svoje princeze. A vi pogledajte fotke i video..

SAVJETI:

Zna biti koma gužva, dođite u 9.00 sati ili preko tjedna. Svaka čast organizatoru jer ne dozvoljava da se u dvoranu natiska previše ljudi

Pazite u dvorištu muzeja da vam klinci ne jurcaju previše okolo. Naime pod je grbav i efekti tipa PLJUS..... AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA su vrlo česti.

Video:



Fotke:

Klikni za galeriju

23.05.2010. u 16:39 | 0 Komentara | Print | # | ^

Nisam ti više prijatelj!!!

nisam

"Nisam ti više prijatelj"

"Neću se igrati sa tobom"

"Nisi dobar, ja imam boljeg prijatelja"

Sa ovakvim izjavama se svaki roditelj mora znati nositi. Po meni, rješavanje tog problema esencijalno je za budući razvoj karaktera vašeg djeteta.....

Zapravo na pisanje me potaknuo nedavni događaj na jednom dječjem igralištu.. Klinci su se posvađali, kao što rade svaki dan tisuću puta. No, isto tako se svaki dan tisuću i jedan put izgrle i izljube ili jednostavno zaborave da su se pred pet sekundi svađali do iznemoglosti.

Tu je uletila "teta", vjerovatno čuvalica. "Makni se Borna, on ti nije više prijatelj!", a mali se Borna okrenuo prema njoj i zaurlao; "Šta ti znaš!!!! Meni je Marko najbolji prijatelj!!!"

Nekoliko pouka iz jednog događaja. Ne mješaj se u stvari koje ne razumiješ u dječjem svjetu, pusti djete da vodi svoje bitke i ono najvažnije, ne odgajaj djete na krivi način...

Ova teta čuvalica je napravila tri greške odjednom. Naravno ne kažem da se uvijek moramo držati po strani, odrasli se moraju umješati kada sve postane pretjerano...

Trebamo reagirati na neprimjerene izjve svog djeteta, ukoliko jako često koristi frazu "nisam ti više prijatelj" i slične, možda je na dobrom putu da će biti ignoriran od okoline. A to ne želimo da se djetetu dogodi??!!

Zašto se u principu djeca toliko svađaju??

Prvi i osnovni razlog su različiti temperamenti. Svaka jedinka ljudskog roda je različita u pitanju temperamenta. A ta različitost dovodi do razmirica. Kod djece je to još izraženije pa temperament i razlike u istom, stavljam na prvo mjesto razloga dječjih svađa.

Ljubomora!! Bomboni, kike, lutkice, izjava ti si beba su "okidaći" za dječje izljeve ljubomore, koji vode u svađe. Njih je vrlo lako zaustaviti,"nisi beba, ti si veliki dečko" i svi su opet zadovoljni...

Natjecanje za pažnju!!! Pažnja je jako važna djeci. Oni se žestoko bore za nju. Nije bitno dali je to pažnja mama, tata, teta ili popularnog djeteta, bitna im je pažnja. Svaka sumnja da netko dobiva više pažnje, vodi u svađu. Žestoku!! Zagrljaj ili razgovor tu efikasno pomaže.

Za riješavanje problema svađalačkog stava vašeg djeteta je potrebno puno prije nego ista počne postaviti čvrsta pravila. Razgovor o ljubomori, ljubavi i pažnji pomaže.

Isto tako potrebno je ne miješati se u svađe! Možete izazavati dodatne probleme i sprječiti razvoj vrlo važne vještine socijalnog ponašanja vašeg djeteta a to je "rješavanje konflikta". Naravno ukoliko se svađa oduži ili počne poprimati oblike fizičkog obračuna vrijeme je da uskočite. No važno je zapamtiti da su te dječje svađe vrlo važan dio odrastanja vaše princeze ili princa..

PS: događaj iz početka priče je istinit ali su imena zamjenjena...

HOME

21.05.2010. u 08:56 | 0 Komentara | Print | # | ^

Kamo za vikend?? Grešna gorica i Veliki Tabor

veliki


Ima li mjesta na svijetu na kojem se tako sljubila povijest sa predivnim krajolikom, legenda sa dvorcem, pjesma sa srcem... Nema?? Ah da govorim o Grešnoj gorici i dvoru Veliki Tabor, mom omiljenom mjestu za bijeg iz grada..





veliki tabor - ulaz

Vjerojatno da je Hrvatska turistička zemlja spomenuta mjesta bi bila pravi "tourist trap" i ako bismo željeli otići tamo morali bi se gužvati sa stotinama turista koji u redu čekaju da pogledaju ovaj prelijepi dvor i čuju nevjerojatnu lijepu legendu o Veronici Desiničkoj, njenoj ljubavi i Grešnoj gorici...

Ista kao da se utkala u same temelje nevjerojatno slikovitog dvora koji je svoje stare zidove smjestio na dominantnom mjestu ovog kraja sa brdašcima kao iz bajke.

Legendu vam neću sada prepričavati, samo ću napisati jedan stih iz iste;
"Gospodaru, njen jedini zločin je golema ljubav prema vašem sinu. A ako je ljubav zločin, svi smo mi zločinci. Presuđujemo da Veronika nije kriva"...

Prelijepo zar ne?

Tabor se renovira i svakim danom je sve ljepši. Idealno mjesto za doći sa klincima i popričati o ljubavi, povijesti i vjernosti.

Od dvora vodi mali puteljak prema susjednom brdu. Tamo se nalazi Grešna gorica. Mjesto na kojem su se prema legendi nalazili Veronika i njena nesuđena ljubav. Staza je super da se djeca istrče. A Grešna gorica je sada seosko gospodarstvo sa odličnim izborom domače hrane.

Gresna Gorica

Dvorište restorana prepuno je domaćih životinja i različitih naprava koje će zainteresirati vaše najmlađe.

Do ovog prelijepog i pitomog dijela svijeta u vašem limenom ljubimcu ćete se dokotrljati za svega sat i pol (ako naravno idete iz Zagreba). Okusiti ćete povijest, ljubav, djeca će trčati po pitomim brežuljcima. Idelano mjesto za bijeg od svakodnevnice.

Mini Zagorsko selo i dvor ispred Grešne gorice. Klinci obožavaju ovaj dio

PS: U dvoru je pjesnik Gjuro Jurica Prejac skladao pjesmu "Vu plavem trnacu". Kažu da su pravi pjevači oni koji zapjevaju tu pjesmu u Taboru a čuju ih u obližnjem Desiniću. Pokušajte..

Evo i karte, dvor i Grešna gorica su nekoliko kilometar udaljeni od Desinića (55 km od Zagreba):

Klikni za KARTU

HOME

19.05.2010. u 11:09 | 0 Komentara | Print | # | ^

Piškimo u krevet.. Pa što??

bebac

Moje malo zlato od tri godinice i kusur koji dan se upiškila u gaćice. U vrtiću... Dva puta.. U jedan dan. Teta me je izvikala i još se uzrujala što ja nisam pretjerano impresioniran problemom. Hm, ajmo vidjeti što svemogući internet kazuje tko je u pravu i kada moramo skinuti dijete iz pelena bez incidenata....

Evo malo suhoparnih statističkih podataka. Prosječno se djeca skinu iz pelena sa 34 mjeseca ako su curice dok dečki sa 37 mjeseca završe svoje odvajanje od pelena. Naravno skidanje iz pelena nije gotovo sve dok ne piškimo u krevet. Tu statistika kazuje da smo u prosjeku ako imamo pet godina. Ha! Zanimljivi podaci? Jelda??

Ukoliko se trudite i vaše dijete i dalje piški u krevet. Možda ne morate odmah okriviti dijete, muža, okolinu ili J...u i njen antirecesijski program. Možda je stvar u mjehuru vašeg djeteta ili jednostavno nema osjećaj da mu je mjehur pun. Stvar koja će se sama od sebe riješiti. Bez vaših intervencija.

Drugi par čarapa je ako dijete ne piši u krevet duži period, recimo šest mjeseci. I onda počne opet. Tada se možete mrvicu zabrinuti jer bi to mogao biti pokazatelj upale mjehura..

kahlica

Što sam ja u vezi svega toga napravio??Naj bitnije je da djetetu na nikoji način ne namećete osjećaj krivice. Najjednostavniji razlog za to je što u principu dijete nije krivo. Kriva je priroda. Pa ako se želite sa nekim svađati nađite njenog šefa i recite mu što mislite o tim detaljima razvoja djeteta.

Doduše ponekada je teško ne poluditi. "Tatice ja sam se upiškila!", reće moja princeza
"pa pitao sam te pred pet sekundi dali ti se piški!?!?!?", mrvicu crven ću ja.. "jelda tatice da nema veze!!", reče moja princeza sa lukavim sjajem u očima.. "Nema dušo!". A znam da se namjerno upiškila jer sam je naljuti. No, ostanite totalno cool, imati ćete svoju priliku da joj vratite istom mjerom kada ostarite :-)

Zašto je bitno ne nametati osjećaj krivice, sigurno se pitate?! Pa jedan od glavnih razloga za pi pi u gaćice i krevet nakon što smo se riješili pelena je onaj emocionalne prirode. Dakle ukoliko dijete nešto tišti ono se brani tako da želi biti u periodu kada mu je bilo lijepo. A lijepo mu je bilo kada je bio beba.. I tako se vračamo korak natrag i piškimo u krevet. A ako još tome dodamo vaše uzrujavanje oko toga... Shvatili ste, zar ne??

Hm, kako bi bilo lijepo opet biti bebe. Neeee... Ipak idem na WC, mislim da ne bi bio shvaćen...

Home

14.05.2010. u 10:29 | 0 Komentara | Print | # | ^

Danas je majčin dan

cvijeće

Youth fades; love droops, the leaves of friendship fall; A mother's secret hope outlives them all.


Mladost blijedi, ljubav nestaje, lišće prijateljstva otpada; Ali majčina tajna nada će ih sve nadživjeti..


Oliver Wendell Holmes


Sretan dan svim majkama svijeta...




Počeci majčina dana sežu još u doba starih Grka i Rimljana. Povijest dana možemo pratiti u velikoj Britaniji gdje je "Majčina nedjelja". No to je sve stara povijest, ispresjeckana i podosta zaboravljena. Dan koji trenutno slavimo nije niti 100 godina star. Hvala Julia Ward Howe i Anna Jarvis i njihovom pionirskom radu za prava i poštovanje žena rodio se "Majčin dan", kakav mi trenutno poznajemo. Obilježava se u preko pedesetak zemalja diljem svijeta (doduše ponekada se ne poklapaju datumi) i vrlo je popularan. Miljoni ljudi diljem ove naše plave i mokre kuglice taj dan iskoriste priliku i odaju poštovanje majkama, zahvale se što su im podarile život, odgojile ih i bile im podrška u životu.

Povijest Majčina dana: Majčina nedjelja

Novija povijest ovog praznika seže i 1600 godinu i Englesku. Tu je Majčin dan slavljen u četvrtoj nedjelji "Lenta", a Lent je period od 40 dana prije Uskrsa. Nakon crkvene molitve u slavu djevice Marije, djeca su darivala majke cvijećem i poklonima kako bi im zahvalila na majčinstvu.

Ponegdje su se sluge, radnici i drugi ljudi koji su bili daleko od doma ohrabrivale i puštale sa radnih mjesta kako bi otišli posjetiti svoje majke. Tradicionalno su djeca radila majkama voćnu tortu i voćni puding zvan "Simnel". Slični običaju su se, što je zanimljivo slavili u to doba na našim područjima.

Ovaj običaj je zamro gotovo u potpunosti tijekom 19-tog stoljeća. Ponovo je niknuo iz pepela u II svjetskom ratu kada su Ameri donijeli svoje običaje i naravno vidjeli u tome priliku za prodaju svega i svačega.

Julia Ward Howe

Ideja slavlja "Majčina dana" u Americi rodila se u glavi Julia Ward Howe 1872 godine. Aktivist, pisac i pjesnik Julija je postala slavna svojom pjesmom "Borbena himna republike". Njena ideja je bila da se 02. travanj svake godine slavi kao "majčin dan" i da se posveti miru. Napisala je strastveni članak posvećen ženama koji ih je zvao da se posvete miru i prosperitetu 1870 godine u Bostonu. Julia se trudila da njena ideja zaživi. Uspjela je djelomično, no kasnije je njen praznik zamijenjen onim u svibnju.

Anna Jarvis

Ona je zapravo majka suvremenog "majčina dana". Nikada se nije oženila i imala djecu ali je svoj život posvetila majkama.

Inspiraciju je dobila od svoje majke koja je i sama bila socijalna radnica i aktivist. Svoju strast da se obilježi bar jedan dan u godini posvećena majkama, prenijela je na kćer.

A Anna je nakon majčine smrti 1905 sve svoje životne snage i ambicije posvetila tom cilju.

Lobirala je na sve strane, svake godine djelila karanfile po crkvama u slavu svoje majke i sve joj se to isplatili. Do 1911 gotovo sve države Amerike slavile su taj dan a 1014 godine predsjednik Woodrow Wilson potpisao je zakon o slavljenju "majčina dana".

Suvremeni "majčin dan".

Danas se slavi u Americi, Engleskoj, Indiji, Danskoj, Danskoj, Italiji, Turskoj, Australiji, Meksiku, Kini, Japanu, Belgiji i Hrvatskoj. Ljudi u preko 50 država hvataju priliku kako bi majkama rekli hvala za njihovu ljubav i podršku. Šalje se milioni sms-ova, kupuju čestitke, cvijeće i pokloni. U principu izuzetno komercijalizirani praznik koji je pomalo izgubio dvije rijeći koje ga karakteriziraju; Ljubav i Obitelj..

Pisao bi o našim običajima ali oni su zamrli i preuzeti su od Amera. Ali koga briga, ako se sjetite dviju spomenutih riječi, majčin dan može biti kada god poželite...

09.05.2010. u 08:21 | 0 Komentara | Print | # | ^

Sretan vam dan o sve majke svijeta...

majcin_dan1Majčin dan je svake druge nedjelja u svibnju (09.05.2010).


"Majčina ljubav prema djetetu je ljepša od bilo čega na svijetu. Ona ne pozna zakone, žaljenje. Ona izazviva sve i lomi sve što se nađe na putu..." A. Christie




Dakle očevi vrijeme je da vi preuzmete inicijativu. Stanite! Gdje ste krenuli? Novčanike natrag u đepove, zaboravite shopping. Poanta majčinog dana definitivno nije fensi zamotani poklon. Za to imate priliku tijekom rođendana, godišnjica i ostalih takvih trenutaka.


Pokloni za Majčin dan moraju biti nespretno zamotani, umrljani, čudni, nekorisni i prepuni obiteljske ljubavi.


Dakle pošaljite mamu negdje, na frizuru, kavicu sa frendovima ili na neku izložbu koju želi posjetiti već neko vrijeme i bacite se na rad.


Da bi napravili cool čestitku za majčin dan trebaju vam papir i bojice. Ili raznobojni papirići. Ljepo klince okupite oko stola i svi zajedno napravite što je moguće ljepši uradak. Nemojte se živcirati ako dizajn krene u vama neželjenom smjeru. Vi ste samo moderator, dodajte papiriće, pazite na škarice i smijte se ako boja završi na nečijem nosu. Nadam se da ste utišali mobitel i ugasili televizor. Na kraju pročitajte klincima par pjesmica i zajedno odaberite onu koju ćete upisati u čestitku.


Zatim tu su pokloni. Evo što smo mi napravil. Uzeli smo bijeli, ženski T-shirt (u Nami), zatim smo na Cvjetnom kupili tri boje za tekstil i flomaster kojim možete pisati po tkanini. Od rođendana smo pronašli zaostale plastične tanjure. Tata, to jest ja, je ljepo razmazao na tri tanjura različite boje. Zatim sam stavio t-shirt na stol (ne zaboravite gurnuti u majcu neki karton kako se boja ne bi preslikala na stražnju stranu jer ćete morati po novu, kao i ja).


Klinci su stavili svoje ručice u boju i ljepo ih otisnuli na majcu, zatim je tata napisao imena ispod svakog otiska i ostavili smo da se to sve lijepo suši 24 sata. Zabavili smo se super, znate i sami da čim je boja na rukama djeca se više vesele :-)



Još stignete. Zapamtite, poanta majčinog dana je LJUBAV.


mothersday_craft_300


Evo i nekoliko internet linkova za inspiraciju što se još može napraviti:


Sitnice koje možete lako napraviti,


Dan za majke (gomila toga),


PS: rekoh ljubav.....



HOME

08.05.2010. u 09:50 | 1 Komentara | Print | # | ^

Proljeće je u punom sjaju…

naslovna_proljece



Počinjemo raspjevano! Znam da su ovo Zagrebački mališani koji su svoj proljetni koncert odradili nedavno ali zar slika nije sjajna uvertira u koncert Klinaca sa Ribnjaka koji će biti u nedjelju 09.05. Ali to nije sve :-) Puno sjajnih i besplatnih stvari nas čeka ovaj vikend.

Za početak Allianz (to je osiguravajuća kuča) u parku STARA TREŠNJEVKA, sa početkom u 11.00 u subotu 08.05 dovodi "opasnog" tigra Tea i predstavu "CVRČAK i MRAV". Koliko sam shvatio biti će nekoliko predstava tijekom dana i još svašta nešto za klince. Evo i link na njihovu web stranicu.

A kazalište Trešnja ovu nedjelju ima premijeru. Pa ako požurite i nabavite karte prvi ćete vidjeti plesno, edukativni projekt "Tijelo" koji prema najavi djecu ući o svojim osjetilima (??). Baš me zanima što će to biti. E da, još link...

Tri mala praščića muku muče sa stanogradnjom u nedjelju toćno u 11.00 sati. Vuk i ekipa klince i roditelje čekaju u ZKL-u. Zabava zagarantirana, a poslje šetnjica po centru grada Zagreba ili otiđite do igrališta u Dalmatinskoj. Ne sumnjam da će biti mnoštvo ljudi.

Zatim tu je knjižara "Profil" u Bogovićevoj, koja ove subote, također u 11.00 sati ima na repertoaru lutkarsku predstavu "Ogledalce", od Grigora Viteza. Sjajan način da povedete klince, date im da uživaju u predstavi i usput se malo prošećete po  špici.  Dalje tijekom svibnja, Profil nam 15.05 predstavlja "Lava i miša, "Proljetna pjesma" će biti pjevana 22.05 a 29.05 zaplesati ćemo sa "Žutim maslačkom i njegovom plesnom haljinom".

A što bi ja preporučio svim roditeljima, bakama, mamama, tetama čuvalicama, samo tetama i svim ostalim sa malom djecom. Hm, sve je ljepo u proljeće?? Naravno, Zagrebački zološki vrt je također u punom sjaju. Životinje su se probudile, sve je zeleno i veselo. Doduše ZOO nije besplatan  ali djeca će sigurno uživati..

Prijedlog:
Zagrebački zološki vrt također organizira dječje rođendane. Pa ako mozgate kako napraviti svom klincu nešto novo i kreativno za ročkas, možda da svoje misli usmjerite u tom smjeru?? Link na program rođendan u ZOO-u!!

07.05.2010. u 08:51 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (7)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (12)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (8)
Prosinac 2009 (6)


Komentari da/ne?

Opis bloga

Image and video hosting by TinyPic

Roditeljstvo... Savjeti za preživjeti i biti sretan roditelj. A time imati i sretno dijete...


Podržavamo...

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Slogica



Free Counters




Linkovi

www.slogica.com.hr
Slogica - stolica za vaše sretno dijete