Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slogica

Marketing

Kamo za vikend?? Grešna gorica i Veliki Tabor

veliki


Ima li mjesta na svijetu na kojem se tako sljubila povijest sa predivnim krajolikom, legenda sa dvorcem, pjesma sa srcem... Nema?? Ah da govorim o Grešnoj gorici i dvoru Veliki Tabor, mom omiljenom mjestu za bijeg iz grada..





veliki tabor - ulaz

Vjerojatno da je Hrvatska turistička zemlja spomenuta mjesta bi bila pravi "tourist trap" i ako bismo željeli otići tamo morali bi se gužvati sa stotinama turista koji u redu čekaju da pogledaju ovaj prelijepi dvor i čuju nevjerojatnu lijepu legendu o Veronici Desiničkoj, njenoj ljubavi i Grešnoj gorici...

Ista kao da se utkala u same temelje nevjerojatno slikovitog dvora koji je svoje stare zidove smjestio na dominantnom mjestu ovog kraja sa brdašcima kao iz bajke.

Legendu vam neću sada prepričavati, samo ću napisati jedan stih iz iste;
"Gospodaru, njen jedini zločin je golema ljubav prema vašem sinu. A ako je ljubav zločin, svi smo mi zločinci. Presuđujemo da Veronika nije kriva"...

Prelijepo zar ne?

Tabor se renovira i svakim danom je sve ljepši. Idealno mjesto za doći sa klincima i popričati o ljubavi, povijesti i vjernosti.

Od dvora vodi mali puteljak prema susjednom brdu. Tamo se nalazi Grešna gorica. Mjesto na kojem su se prema legendi nalazili Veronika i njena nesuđena ljubav. Staza je super da se djeca istrče. A Grešna gorica je sada seosko gospodarstvo sa odličnim izborom domače hrane.

Gresna Gorica

Dvorište restorana prepuno je domaćih životinja i različitih naprava koje će zainteresirati vaše najmlađe.

Do ovog prelijepog i pitomog dijela svijeta u vašem limenom ljubimcu ćete se dokotrljati za svega sat i pol (ako naravno idete iz Zagreba). Okusiti ćete povijest, ljubav, djeca će trčati po pitomim brežuljcima. Idelano mjesto za bijeg od svakodnevnice.

Mini Zagorsko selo i dvor ispred Grešne gorice. Klinci obožavaju ovaj dio

PS: U dvoru je pjesnik Gjuro Jurica Prejac skladao pjesmu "Vu plavem trnacu". Kažu da su pravi pjevači oni koji zapjevaju tu pjesmu u Taboru a čuju ih u obližnjem Desiniću. Pokušajte..

Evo i karte, dvor i Grešna gorica su nekoliko kilometar udaljeni od Desinića (55 km od Zagreba):

Klikni za KARTU

HOME

Post je objavljen 19.05.2010. u 11:09 sati.