Slogica

Kako izdubiti bundevu za Noć vještica



Htjeli mi to ili ne Hallowen ili ti ga noć vještica nezadrživo ulazi u naše živote. Možemo se opirati istom ili ga jednostavno iskoristiti za dobru obiteljsku zabavu. A jedan od glavnih dijelova Noći vještica je dubljenje bundeve.

Evo par savjeta kako smo mi izdubili našu..

Ono što želim reći za početak da je rezbarenje i dubljenje bundeve idealno događanje za dobru obiteljsku zabavu. Ukoliko mislite odjuriti na plac, kupiti bundevu, na brzinu je izrezbariti - krivo mislite. U tom slučaju kupite već gotovu. A ako mislite uzeti klince za ruku, prokrstariti plac zajedno, vaditi unutrašnjost bundeve i puno se smijati.. E tada ste na pravom putu..


Evo kako smo mi izdubili bundevu;


1. Otišli smo na plac i pronašli bundevu koja nam se sviđa. Nemojte uzeti premalu jer ju je teško rezati ili preveliku jer ćete teško manipulirati sa istom. 5-10 centimetara od vrha nacrtajte krug. Tu trebate rezati. Nemojte odrezati ravno. Neka vam nož bude nagnut prema unutrašnjosti bundeve kako bi "poklopac" kasnije dobro stajao. Uskoro slijede "prljavi dijelovi" tako da je sada dobro vrijeme da stavite krpe ili papire na stol i okolicu bundeve :-)


2. Kada ste ga odrezali, maknite vrh bundeve. Lijepo odrežite rubove kako se na kraju rez ne bi previše vidio


3. Sa najvećom žlicom ili šefljom koju imate izvadite sredinu bundeve. Što više stružete i vadite to će vaša bundeva "puštati" više svijetla i bolje svijetliti.



4. Sada je vrijeme da nacrtate svoj "strašni" dizajn na bundevu. Za to ćete upotrijebiti vodonepropusni flomaster. Isti se vrlo lako briše sa površine bundeve tako da možete dati mašti na volju i ispravljati kada pretjerate.


Možete pronaći neki dizajn na netu, isprintati ga i precrtati na bundevu. Naravno ukoliko baš ne možete naći inspiraciju.


5. Kada ste nacrtali svoj dizajn vrijeme je za rezanje. Tu nema mjesta za klince. Držite ih na oku. Za to trebate jako oštar nož ili skalpel. Pazite sve što izrežete će ispasti. Dakle ukoliko ste nacrtali zube od kojih neki trebaju ostati - pažljivo.


6. Zadovoljni ste? Vratite "poklopac" na bundevu. Još ste zadovoljni?? Odlično, još samo upalite svijeću ili stavite LED bateriju u bundevu (ove baterije mogu svijetliti danima i vrlo su jeftine u lokalnom kineskom dućanu), pogasite svijetla i buhaaahaaa vrijeme je za "strašne" priče :-)



Evo nekoliko linkova sa neta koji su se pozabavili istom tematikom:


http://www.extremepumpkins.com/howtotips.html


http://tlc.howstuffworks.com/family/pumpkin-carve.htm


http://www.dltk-holidays.com/halloween/mpatterns.htm


http://www.pumpkin-carving.com/


http://www.ehow.com/how_3983_carve-pumpkin.html


I malo inspiracije - galerija je na slogici:



www.slogica.com.hr

29.10.2010. u 10:21 | 0 Komentara | Print | # | ^

Cigarete u blizini klinaca - loša ideja



Znate li kako izgleda ping pong loptica?? Znate! Ok! Zamislite jednu. Sigurno znate kako izgleda lopta za nogomet. Jelda? Zamislite ju. Sada zamislite da ping pong loptica predstavlja pluća vašeg klinca. Nogometna je pak predstavnik vaših pluća. Stavite ih u mislima jedne pored drugih.

Koliko ste puta vidjeli u dječjem igralištu djedove, bake, mame, tate, tete čuvalice i one prave kako se brinu o klincima dok cigareta veselo dimi u ruci. Svaki put kada ste tamo bili?? Ja isto.

Znate li da je takozvano pasivno pušenje gotovo jednako opasno kao i ono pravo. Statistike kažu da je gotovo 60% beba i djece stalno izloženo pasivnom pušenju. Američka i Britanska istraživanja pokazala su da djeca čiji su roditelji pušaći imaju veće šanse oboljeti od upale pluća, dobiti rak, bronhitis a može im se lakše razbiti astma.

A kako roditelji pušaći 80% više šalju svoje bakterije u zrak od roditelja nepušača veća je vjerojatnost da klinci pokupe svakakve zaraze, prehlade viroze i ostale sitnice za koje olako optužujemo vrtić.

Vjerovali vi ili ne studije su također pokazale da djeca koja su pod intenzivnim utjecajem pasivnog pušenja češće obolijevaju od srčanih bolesti.

Udaljimo se malo od klinaca o kojim najčešće pišemo. Djeca pušaća imaju veće šanse da postanu ovisni o istima od djece nepušača. A klinci najčešće počinju kada postanu tinejđeri. Znate da ste vi idol svojoj djeci. A ako idol puši.

Zašto djeca uopće počinju pušiti??

Studije kažu slijedeće;



Prvenstveno počinju zbog cool reklama , sljedeći razlog su roditelji koji puše a tek na trećem mjestu je društvo i urođena želja za eksperimentiranjem koja čući u svakom djetetu. Dakle vi ste na visokom drugom mjestu. A najčešći „izgovor“ roditelja je društvo. Oprostite ali oni su iza vas.

Što učiniti ako vaše dijete počne pušiti?

Ako vi pušite, pokušajte prestati

Ne paničarite, potražite savjet od nekoga ako ste u nedoumici

Razgovarajte sa djetetom kada ste oboje smireni i kada nemate neke druge stvari na pameti

SLUŠAJTE što vam dijete govori

Objasnite što je ovisnost i kako brzo postanete ovisni o cigaretama

Ponudite samo ljubav i podršku. Probudite „vjeru u sebe“ kod vašeg djeteta

Nemojte vikati

Prestati pušiti nije lako niti odraslim niti djeci. Budite svjesni poteškoća i osjećaja odbačenosti ukoliko svi njegovi prijatelji puše

Nikada nemojte odustati!!!

www.slogica.com.hr

26.10.2010. u 09:44 | 0 Komentara | Print | # | ^

Pogledali smo Viktora PužEKOvića



U tradicionalni CEKATE termin, nedjelja 11.30 mi kao i mnoštvo druge djece i roditelja skupili smo se pored parka stara Trešnjevka vođeni željom za dobrom zabavom. Ovaj put nas je pozvao mali puž imena Viktor Pužeković. Ušli smo u dvoranu, svjetla su lagano zamrla.. Evo što je dalje bilo...


A bilo nam je točno kao na gornjoj slici - čušpajzasto. Od toga da smo htjeli otići iz kazališta (ne ja, tata,nego moja mala princeza) do potpunog oduševljenje predstavom.

Glavni likovi su, Hana, koju glumi sjajna, usudio bi se reći fenomenalna mlada glumica Lucija Barišić i dečko čije sam ime zaboravio kojeg glumi odlični Jadran Grubišić

Njihova zadaća o ekologiji i dječja mašta su okosnica cijele priče koja je podosta nedosljedna i izgleda kao da nije završena i da bi se sa njom trebalo još malo pozabaviti.

Početak je zanimljiv i zabavan, no u sredini se cijela priča lagano izgubila, a zajedno sa njom i mi. Tu je mlada dama, moja cijenjena princeza od skoro 4 godine odlučila da je njoj dosta. Na sreću taj dio je brzo prošao. A kraj predstave postaje interaktivan, glumci im postave zadatak, klinci pušu, viču i plješću. Oduševljenju nema kraja. Šteta što tako nešto nije isprepleteno kroz cijelu predstavu..

Ne znam da li je dio predstave da se nakon kraja mala publika smije popeti na pozornicu i poigrati rekvizitima, no ukoliko je – stvarno pun pogodak (ali drugi put sklonite sprej :-). Klinci su uživali.

Nemojte da vas nekoliko primjedbi koje sam dao obeshrabri. Viktor Pužeković je sjajna predstava i vrijedna je vašeg vremena. Ines Bojanić, mlada glumica, sa svojim prvim režiserskim nastupom napravila je dobar posao. Siguran sam da će njena slijedeća predstava za klince biti još bolja...

www.slogica.com.hr

18.10.2010. u 11:13 | 0 Komentara | Print | # | ^

Horoskop za roditelje i klince – ŠKORPION



Škorpion je znak koji svoju vladavinu počinje 23.10 a vladavinu završava 21.11.. Pročitajte što nam zvijezde kažu za škorpiona roditelja i djecu, male škorpiončiće.



Dijete Škorpion je voli svoju privatnost i voli biti misteriozan..



Znate onu staru narodu; „tiha voda, brege dere“. Ista sjajno opisuje vaše Škorpiončiće, sina i kćer. Iako izgledaju mirni, smireni ispod površine se događa mnoštvo skrivenih procesa. Kao roditelj teško čete otkriti sve što pokreće vaše potomke jer vam oni nikada neće otkriti sve svoje tajne.

Djeca Škorpioni imaju jaku volju, strastveni su i imaju intenzivne osjećaje. Želja da budu sigurni tjera ih da kontroliraju sebe i druge. Jaka, izdržljiva stanja emocija su glavna briga svakog Škorpiončića. Zanimljivo je da će oni testirati izdržljivost tih veza i emocija bez da primijete da to rade.

Vaše dijete može u isto vrijeme biti manipulativno, osjećajno, posvećen, drag i prepun ljubavi. Djeca škorpioni imaju toliki raspon osjećaja da vam se može činiti da vam samo pokazuju vrh sante, i da biste ih puno bolje mogli razumjeti samo ako bi vam otvorili vrata svojih tajni.

Djeca škorpioni dobro se nose sa svojim tajnama života i teže ka otkrivanju tuđih. Uživaju čitajući napete priče i vole gledati horor filmove i serije od najmlađe dobi. Prijateljstva malih Škorpiona su kompleksna i imaju više razina.

Djeca škorpioni se lako mogu uvući u ljubomoru, opsesivna i kontrolirana ponašanja. Svoju djecu morate naučiti da je opraštati dobro i da odnos sa drugim ljudima mora biti uravnotežen. Ukoliko ih pažljivo vodite njihove osobine će doći do izražaja u pozitivnom svijetlu i mali Škorpiončići će zakoračiti u svijet sa cijelim svojim potencijalom.

Roditelj škorpion – jak i tih

Kao roditelj – Škorpion, vjerojatno ste emocionalni centar svoje obitelji, bez obzira dali ste vi toga svjesni ili ne. Strastveni ste, emocionalni i duboko povezani sa svojom djecom.

Djeca vas vide kao poprilično kompleksnog roditelja. Čak možda pomalo misterioznog. Tako da biste se trebali boriti protiv svoje prirode i biti otvoreni i iskreni. Ukoliko ste „ranjivi“ imati ćete puno bolji i kvalitetniji odnos sa svojom obitelji. Ranjivost znači dijeljenje osjećaja, strahova i slušanje što vam po tom pitanju vaša djeca imaju za reći.

Vaša prirodna posvećenost povijesti i psihologiji te vaša ljubav prema istraživanju svaki zadatak vašeg djeteta pretvoriti će u projekt. Također vrlo ste perceptitivni što kombinirate sa svojim fokusom na emotivno i intuitivno gledanje na svijet. Ovo vam daje jedinstveni uvid u dječje osjećaje i emocije.

Ali bez obzira na sve što razumijete ili samo mislite da razumijete o svojoj djeci trebate ih potaknuti na to da svoje tajne i osjećaje sami iznesu na vidjelo. I zaboga, nikada njihove tajne koje su podijelili sa vama ne koristite protiv njih samih. Kao Škorpion imate tendenciju zaigrati igre moći i snage te se manipulativno ponašati. Sve nabrojano nema mjesta u igrama, odgoju ili bilo kakvoj interakciji sa vašom djecom.

Budite svjesni tih svojih osobina. Umjesto toga sa djecom budite otvoreni, iskreni, imajte uzajamno povjerenje jedni u druge, Ukoliko to uspijete stvorili ste sebi i svojoj obitelji dom prepun ljubavi i međusobnih veza.

VAŽNO:

Želite li znati kako se vi kao roditelj slažete sa svojim klincem pošalite nam na mail horoskop@slogica.com.hr ili pitajte na našoj Fejs strani sa imenom vašim i vašeg djeteta, sat i datum rođenja i u tren oka na vaš mail će doči detaljna analiza..

Čitamo se!!!

www.slogica.com.hr

15.10.2010. u 13:36 | 0 Komentara | Print | # | ^

Kideos – jubitu (youtube) za klince



Moderni klinci su više zainteresirani za igrati igrice ili surfati po netu nego trčati za loptom ili se šetati po prirodi. Na internetu djeca često nalete na sadržaje koji nisu primjereni njihovim godinama. Jedna od tih stranica je i Youtube. No tu je sjajna stranica Kideos da pomogne roditeljima...



Kada svoju djecu usmjerite na ovu stranicu možete biti sigurni da ona neće biti izložena sadržajima, riječima i djelima koja su neprimjerna za njihov uzrast.

No klincima zasigurno neće biti dosadno. Video sadržaji koji nudi Kideos lijepo su sortirani po godinama, kanalima i popularnosti.

Sadržaje također možete pratiti preko Fejsa ili Twittera a strana ima i svoj lijepo održavani blog.

Sadržaj možete pretraživati po temi, liku (npr Tom & Jerry) ili po glazbenoj podlozi.

Sadržaje na strani kontrolira grupa roditelja i edukatora i to vrlo redovito..

Dakle ukoliko tražite zabavu za predstojeće kišne, hladne, snježne i tko zna kakve dane KIDEOS je odlična strana koja će vam pomoči..

Ako imate i-Phone ili ste sretnik sa i-Padom na stranicama ćete pronaći aplikaciju sa kojom ćete sve sadržaje moči pratiti na ovim spravicama..

www.slogica.com.hr

14.10.2010. u 11:47 | 0 Komentara | Print | # | ^

Dali je sramota biti umoran??


Roditelji mogu zakazati. Djeca padaju sa tobogana, spotiču se, bacaju si pjesak po glavi. Tuku se. I tu ne možemo ništa osim davati smjernice zvane odgoj i nadati se najboljem. Isto tako možemo od svega postati umorni. I ne mora nas zbog toga biti sram...



Nedavno samu parku promatrao igru svoje princeze i započeo priču sa jednom mamom, vlasnicom slatkog dječaka od jedva navršenih godinu dana.. Žalila se na svoju mamu koja sve što se događa oko njih komentira na slijedeći način;

Imamo problema sam malim, stalno plače; "Ti si umorna.."

Svađala sam se sa mužem; "Mora da si umorna?!"

Nisam spavala cijelu noć i skroz sam živčana; "Skroz si umorna!!"

Kukam kako nemam što obući; "neko je umorannnnn..."

Slomila sam nogu; "sigurno si bila umorna."

Zezam se za zadnju, nitko nije slomio ništa, ali priča je istinita. Najgore što uz to što ju je živciralo mlada mama je bila posramljena. "Zašto?", pitao sam ja.. "Pa umoran sam, stvarno sam umorna". Ispostavilo se da je muž na putu, mali princ ne spava kako bi trebao i mama je uz to krenula na posao. I još se srami što je umorna??

No, znatiželjan kako jesam napravio sam malo istraživanje i puno roditelja se može smjestiti u ovu kategoriju. Kada su mrtvi umorni od zahtjeva koje pred njih stavlja roditeljstvo. Žele još!! Ne žele jednostavno priznati da ne mogu i da se moraju malo odmoriti.

I stvarno ne vidim razloga da se sramimo te činjenice. Uz to što smo roditelji, smo i ljudi. A ako ne priznamo da više ne možemo,možda onaj neko tko bi uz vaše priznanje uskočio i omogućio vam bar jedan mali "power nap" jednostavno nema prilike. Možda se i on/ona srami..

A baka iz primjera je u potpunosti u pravu.. Umor stvara greške..

Kako vi rješavate ove probleme? Javite nam slogica@slogica.com.hr ili na Fejsu...

13.10.2010. u 11:10 | 1 Komentara | Print | # | ^

Horoskop za roditelje i klince - VAGA



Imamo novi dodataka Slogici - portalu za roditelje i roditeljstvo. Uveli smo Horoskop a seriju počinjemo sa opisom roditelja i klinaca rođenih u određenom znaku. Vrlo brzo ćete na našim stranicama moći pročitati i tjedni horoskop prilagođen roditeljima i djeci. Dosta sa uvodom počnimo sa Vagom, trenutno aktualnim znakom.


Dijete vaga je ljubavnik a ne ratnik..



Kada se u kući osjeća napetost vaša kćerkica ili sin -vage, pretvoriti će se u miritelje. Djeca, vage žele da se svi ljudi slažu i izuzetno im smeta stres i svađa. Ako su rođeni u glasnoj obitelji, koja voli pokazivati svoje osjećaje da svi to čuju, klinci vage morati će naučiti nositi sa sa tim problemom. To može biti vrlo teško za djecu rođenu u ovom znaku.

U pravilu glavna briga djece rođene u znaku vage je harmonija. Napraviti će sve što je u njihovoj moći da je uspostave. To uključuje nježnost i pažnju koju će iskazivati prema roditeljima, rođacima, braćom i prijateljima.

Djeca vage u potpunosti razumiju poslovicu da se pčele love na med. Oni su slatki, pristojnost im je urođena, ali njihova potreba da budu dobri sa svakim može voditi problemima.

Mogu postati nesigurni zbog brige da bi svaka njihova odluka mogla nekoga povrijediti. Također postoji mogućnost da će imati problema sa autoritativnim iznošenjem svog mišljenja. Što pak vodi ka tome da bi ih prijatelji mogli "pregaziti" svojim stavovima.

Sa druge strane, njihov osjećaj za pravdu i snažne socijalne vještine čine ih sjajnim prijateljima. Također već dok su mali pokazuju snažan osjećaj za pravdu, ravnotežu i imaju istančani ukus.

Prirodni "pregovarači",djeca -vage sjajno spajaju ljude, stvaraju kompromise i traže mir a ne svađu. Kao roditelja djeteta vage vaš zadatak je da ga - nježno - naučite to da su razmirice i neslaganje prirodna stvar i neizbježan dio svakog života. Pomozite im da izgrade samopoštovanje i da shvate da je imati mišljenje potpuno različito od biti agresivan.

Roditelj vaga - mirotvorac




Kao roditelj rođen u znaku vage osnovni zadatak vam je da stvorite miran i harmoničan dom za vašu djecu. Važno vam je da je vaša obitelj u lijepo, pomalo luksuznom okolišu i napraviti ćete sve da u svom domu izbjegnete svaki konflikt. Zbog toga možete imati problema čim vaša djeca shvate da agresivnim traženjem mogu dobiti sve.

Dobra vijest je da ste osoba koja je u stalnom "dodiru" sa svojim osnovnim vrijednostima i vjerovanjima. To će roditelju vagi, omogućiti da se "spusti na zemlju", te da svoju djecu usmjeri prema pravim vrijednostima. Ne možete si pomoči, stil, dobar ukus su dio vaše osobnosti. Iste ćete sa lakoćom prenijeti i na svoje potomke...

Uživate kada ste domaćica ili domačin raznih socijalnih druženja. Dolazak prijatelja u vaš dom, posebno vam je zadovoljstvo. Isto tako ćete naučiti svoju djecu da druge osobe uvažavaju i poštuju.

Vaša djeca će se oslanjati na to da ćete vi riješiti njihove svađe i nesuglasice. Kako se ne osjećate ugodno kada je oko vas napeta i agresivna atmosfera ovu ulogu nećete voljeti. Kako ste rođeni diplomat sjajno ćete rješavati konflikte vaših klinaca. A uz to imate priliku naučiti vašu djecu kako riješiti probleme kompromisom i kako surađivati.

Kako imate prirodnu sklonost da ste nesigurni, istu nemojte pokazivati djeci. Prekrasno je imati lijepu, skladnu i veselu obitelj ali kako biste bile uspješan roditelj morate imati i poštovanje svoje djece.

VAŽNO:

Želite li znati kako se vi kao roditelj slažete sa svojim klincem pošalite nam na mail horoskop@slogica.com.hr ili pitajte na našoj Fejs strani sa imenom vašim i vašeg djeteta, sat i datum rođenja i u tren oka na vaš mail će doči detaljna analiza..

Čitamo se!!!

www.slogica.com.hr

06.10.2010. u 12:31 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2010 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Veljača 2011 (3)
Siječanj 2011 (2)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (4)
Listopad 2010 (7)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (5)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (7)
Ožujak 2010 (12)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (8)
Prosinac 2009 (6)


Komentari da/ne?

Opis bloga

Image and video hosting by TinyPic

Roditeljstvo... Savjeti za preživjeti i biti sretan roditelj. A time imati i sretno dijete...


Podržavamo...

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Slogica



Free Counters




Linkovi

www.slogica.com.hr
Slogica - stolica za vaše sretno dijete