Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/slogica

Marketing

Nisam ti više prijatelj!!!

nisam

"Nisam ti više prijatelj"

"Neću se igrati sa tobom"

"Nisi dobar, ja imam boljeg prijatelja"

Sa ovakvim izjavama se svaki roditelj mora znati nositi. Po meni, rješavanje tog problema esencijalno je za budući razvoj karaktera vašeg djeteta.....

Zapravo na pisanje me potaknuo nedavni događaj na jednom dječjem igralištu.. Klinci su se posvađali, kao što rade svaki dan tisuću puta. No, isto tako se svaki dan tisuću i jedan put izgrle i izljube ili jednostavno zaborave da su se pred pet sekundi svađali do iznemoglosti.

Tu je uletila "teta", vjerovatno čuvalica. "Makni se Borna, on ti nije više prijatelj!", a mali se Borna okrenuo prema njoj i zaurlao; "Šta ti znaš!!!! Meni je Marko najbolji prijatelj!!!"

Nekoliko pouka iz jednog događaja. Ne mješaj se u stvari koje ne razumiješ u dječjem svjetu, pusti djete da vodi svoje bitke i ono najvažnije, ne odgajaj djete na krivi način...

Ova teta čuvalica je napravila tri greške odjednom. Naravno ne kažem da se uvijek moramo držati po strani, odrasli se moraju umješati kada sve postane pretjerano...

Trebamo reagirati na neprimjerene izjve svog djeteta, ukoliko jako često koristi frazu "nisam ti više prijatelj" i slične, možda je na dobrom putu da će biti ignoriran od okoline. A to ne želimo da se djetetu dogodi??!!

Zašto se u principu djeca toliko svađaju??

Prvi i osnovni razlog su različiti temperamenti. Svaka jedinka ljudskog roda je različita u pitanju temperamenta. A ta različitost dovodi do razmirica. Kod djece je to još izraženije pa temperament i razlike u istom, stavljam na prvo mjesto razloga dječjih svađa.

Ljubomora!! Bomboni, kike, lutkice, izjava ti si beba su "okidaći" za dječje izljeve ljubomore, koji vode u svađe. Njih je vrlo lako zaustaviti,"nisi beba, ti si veliki dečko" i svi su opet zadovoljni...

Natjecanje za pažnju!!! Pažnja je jako važna djeci. Oni se žestoko bore za nju. Nije bitno dali je to pažnja mama, tata, teta ili popularnog djeteta, bitna im je pažnja. Svaka sumnja da netko dobiva više pažnje, vodi u svađu. Žestoku!! Zagrljaj ili razgovor tu efikasno pomaže.

Za riješavanje problema svađalačkog stava vašeg djeteta je potrebno puno prije nego ista počne postaviti čvrsta pravila. Razgovor o ljubomori, ljubavi i pažnji pomaže.

Isto tako potrebno je ne miješati se u svađe! Možete izazavati dodatne probleme i sprječiti razvoj vrlo važne vještine socijalnog ponašanja vašeg djeteta a to je "rješavanje konflikta". Naravno ukoliko se svađa oduži ili počne poprimati oblike fizičkog obračuna vrijeme je da uskočite. No važno je zapamtiti da su te dječje svađe vrlo važan dio odrastanja vaše princeze ili princa..

PS: događaj iz početka priče je istinit ali su imena zamjenjena...

HOME

Post je objavljen 21.05.2010. u 08:56 sati.