ponedjeljak, 23.11.2015.

Laundry soap

Svi biste htjeli imati sapune naših baka za pranje veša, pogotovo kad zagusti sa nekim opakim mrljama, zar ne? Niste pomagali staroj baki oko izrade sapuna kad je trebalo, baka je onemoćala, sakrila recept ili ga zaboravila, a vi bi sad htjeli recept nazad. To je zato jer su sapuni koje su radile naše babe izvanredno prali sve od stoljnjaka do vunenog đempera, od kistova do patika, a sad svi "mirišljivi" omekšivaći svijeta ne mogu učiniti da se nešto tako lijepo opere. Iako radim hladne sapune za pranje tijela, ljudi su me neprestano nagovarali: "Kad će sapun za prat robu? Kad ćemo oprat robu nekim normalnim domaćim praškom ili sapunom?"

Hvalim se ovim postom jer nakon niza pokušaja i teškog rada, napokon smo ovladali i tradicionalnom metodom kuhanja sapuna. I nisam iznenađena sa ustanovljenim: Tradicionalni sapun je najbolji sapun za pranje robe ikad!!! Više me zaprepastilo da smo uspili ovladat tom mukotrpnom tehnikom. Nije bilo lako, nailazili smo na prepreke, smislili par trikova, nismo se predali. Osjećam se poput staroga opakoga mr. Forda kad je napravio motor sa više cilindara koji uistinu radi. :-)




Evo ga:
THE RECEPT!!!

Sastojci:
10 litara vode
4 kg otpadnog ulja (jestivo ulje nakon prženja, talog od maslinovog ulja, loj, mast)
1 kg natrijeve lužine
1 kg soli

Sastojci su jednostavni, poanta je u miješanju do iznemoglosti
Ovaj kuvani sapun, znači da se kuva, miješa se zato da ne pokipi. Uglavnom se prije to radilo van kuće u velikom loncu. Dakle, miješajte sve ovo u loncu na vatri satima. Moj mali trik: Dobro je za početak zamiješat natrijevu lužinu i vodu 50:50 (mjere sigurnosti korištenja natrijeve lužine pročitajte u mome postu o izradi sapuna kod kuće) sa uljem, malo miksat da dobijete početnu saponifikaciju, i onda to uvalit u ovu slanu vodu, pomalo, da ne zakipi. Miješati možete između nekoliko sati do čak dana. Ovisno o vrsti i čistoći ulja i masnoća, o temperaturama i o vašoj snazi a možda imate neki snažan mikser.
Uglavnom, suncokretovo ulje iz dućana je najgori izbor za ovu vrstu sapuna, što me pitala jedna moja učenica koja se uputila u ovu avanturu. Što starije, užegnutije ulje, to bolje. Također su bolja ulja sa više zasićenih masnih kiselina.
Prepoznat ćete da je sapun gotov kad tvrda smjesa pliva na površini, tada ga brzo vadite viljuškama i naguravate u kalup jer se brzo hladi, pa da što bolje poprimi normalan oblik.

Ovo je opasan posao, tako da ako vam se ne da zafrkavat sa naočalama, rukavicama, maskom i dugim rukavima, ne radite ovo!!! Nikakva djeca ni životinje blizu. Prije početka bavljenja izrade sapuna uvijek pročitajte sigurnosno rukovanje sa natrijevom lužinom!!!


Mama je s njim oprala smolu, ćaća mazut, a muž mudante, stolnjak i kuhinjske krpe. Ne triban više prat robu!!!
Vi ga možete ga naribati i pomiješati sa boraksom i kristalnom sodom ili sodom bikarbonom i staviti u mašinu, ali ručnim pranjem s toplom vodom odlično skida mrlje.

Andrea mi je poslala sliku i dojmove pranja veša :
"Pranje veša na stijeni ispod koje izvire slatka voda, na mjestu na kojem utjeće u more. Nema tih para da nahrane dušu kao ovo. Ves meeeekan, tako da tabletice moram stirkati p.s. pomno odabran Old fashioned laundry soap made by Sapunerija Rustika, s nultom tolerancijom na zagađenje prirode"

Dobro je znati:
Hladni sapuni se rade od vrhunskih ulja, rade se sa viškom ulja i njeguju kožu ali slabo peru robu.
Kuvani sapuni rade se od korištenih i starih ulja i masti, dobri su za pranje veša, ne preporučam ih za pranje tijela.
Nikada nemojte izlijevati ulje i masnoću u slivnik niti u školjku u toaletu, zagadit ćete mnogo pitke vode. Sakupljajte ulja i od njih napravite kuvani sapun za veš.





Laundry sapun od 100 grama iznosi 15 Kn.

- 16:19 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>