28

četvrtak

svibanj

2020

Pojma oni nemaju o insomniji

Dok sam pila popodnevnu kavu, išla ja rješavat neki kviz o Mućkama. Pa ga riješila i krajičkom oka vidim na dnu članka ponuđen mudroslov naslovljen otprilike "Osam savjeta za pobijedit nesanicu". Obzirom da vampirim već skoro tri godine, brže ću ja otvorit da pročitam šta britanski eksperti savjetuju za uspavat se ko Trnoružica. Dakle divnih tu savjeta ima.

Odma u prvom kažu - makni sat iz vidnog polja; kućeš gledat u sat kak odmiču minute pa onda i sati, a ti ležiš i glumiš da spavaš. Pa ja sat nemam već godinama; uvijek mi je išlo na živce to tiktakanje. Il recimo ak neko još uopće ima onaj sat sa kukavicom, pa kad ona u ponoć izleti iz kućice i veselo sastavi dvananjst puta kuku, kuku, kuku...da ne idem dalje. Bila bi u stanju progutat i kukavicu i one češere šta uvijek vise sa sata i kućicu, a onda i satni mehanizam, ko onaj krokodil u Petru Panu.
Drugi kaže - istuširajte se vrućom vodom sat vremena prije spavanja i nek vam to bude dnevna rutina. Ajde ti reci da se treba tuširat svako veče; vi isto sigurno mislite da se treba oprat samo kad se ide doktoru na pregled, ak je urgentna situacija onda ništa od pranja. Možda je malo problem ak su jako veliki nokti na nogama a zaboli nešta da ih moraš pokazat, al o tom ništa nisu napisali; valjda će doktor povjerovat da na noktima visiš sa karniše jer se igraš Betmena dok ti se ne prispava.
Nadalje, kažu - nizamajkubožju ne odrijemat jednu turu popodne. To znači da ja moram zaobilazit trosjed u dnevnom boravku u širokom luku; jesam se samo malo naslonila da bolje vidim teve - jesam zaspala ko truba. Probudim se za sat i pol i odma znam da sljedi duga mračna noć, pa ne treba mi to niko reć. Osim toga gadna sam iza sna, pogotovo tog popodnevnog; treba mi dvije kave i par sati meditativne tišine da se dobijem.
A već idući savjet kaže - izbjegavajte kavu i alkohol. Ajde alkohol, to mi nije prioritet, al bez kave sam izbezumljena naskroz. Pa jel ima ljepše nego poslje ručka bubnut jednu finu kavu s mljekecom? A za alkohol tvrde da izaziva vrlo rano buđenje i otežano ponovno zaspivanje; ja mislim da oni nisu nikad vidjeli prosječnog Hrvata koji je posto otac i lelgo sa šest promila u krevet. Jer taj ne ustaje do druge večeri iz kreveta, ako i onda.
Idući savjet je prejeben; znači koristite spavaću sobu za ono za šta je predviđena, Ne jest, gledat teve i ne izvodit nikakve aktivnosti po krevetu; tu sam ja malo ostala u čudu, jesu oni svjesni svoje nesvijesti vezano za aktivnosti al onda su na kraju ipak spomenuli da - citiram - seksualna intimnost dolazi u obzir. Ne znam kakva druga intimnost bi bila, verbalna valjda il šta imaju u vidu.
Pa onda krucijalni savjet - izbjegavajte žderanje dva sata prije spavanja. Ak već morate, uzmite čašu toplog mljeka il puretinu. Da puretinu...kak ne bi išla puru peć u pola tri kad se probudim, po mogućnosti cijelu il barem pola. Odma javim na posao da ću kasnit jedno četri sata jer pečem jebenu puru od pol tri ujutro i čim bude gotova eto mene. Pa skalamerija je to, treba to peć na manjoj temperaturi. I onda imam šta jest par dana, a iduću noć kad se probudim samo tu pečenu puru šibnem u rol i zamišljam da se peče.
I onda još nekih par sličnih mudroslova pa na kraju najmudrije od svega - ako unatoč svemu ne možete zaspat, ustanite se iz kreveta pa nešta čitajte il se okupajte. Opet namakanje; pa ja bi po njima imala račun za vodu ko da uzgajam pastrve il imam utočište za delfine jebote.

Jedino nigdje ne spominju brojenje ovaca, koje spominju svi koji žele ispast jako šaljivi kad pričam kak ne mogu spavat.
Šta je jako dobro; ja kakve sam sreće taman kad bi mi se prispavalo od brojenja naišo bi pastir koji bi mi održo kraći ekspoze o brojnom stanju stada i svojim susretima sa vukovima tijekom dugogodišnjeg pastirskog zanata.
Još bi mi pura izgorila u rolu dok bi on mljeo.

( photo by YourTango )


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.