24

petak

travanj

2020

O zapešćima

Može li se uopće ovaj snježni ples usporediti sa poplavom modernih instagramuša i posvuduša koje pažnju mogu privući uglavnom golotinjom? Teško.

Snježni ples izvodi vrlo krhka žena, obučena od glave do pete, i jedini dio tijela koji se vidi jesu njena zapešća i stopala. Nema prenapumpanih usana ni grudi, nema štiklurina vrtoglave visine koje bi izdužile njeno tijelo. A opet je posebnija i moćnija. Vrlo profinjenih pokreta, vrlo mistična. Lijepa poput snoviđenja.
Gejše su morale ovladati brojnim vještinama da bi postale umjetnice, jer riječ gejša ima upravo to značenje - umjetnica. Morale su znati pjevati, plesati, svirati, biti upućene u književnost i slikarstvo. Bile su vrlo graciozne, šarmantne i lijepe. Bilo je poželjno da budu i duhovite.
Nemaju niti najmanju dodirnu točku sa onim na što su posvuduše svele same sebe. Na komad mesa koji privlači pažnju tek svojim izgledom. Nema ni okusa ni sočnosti. Tek dobro uobličeni komad mesa koji je spreman učiniti sve za još tisuću novih pratitelja. Zapešća ionako nisu zanimljiva u ovom ludom vremenu.

Ili možda ipak jesu? Ovisi o tome tko ih pokazuje. I kome.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.