07

ponedjeljak

siječanj

2019

Velike tajne malih majstora

Znate kak svi veliki kuhari objavljuju knjige recepata, koje onda razgrabe sve domaćice željne udivljenih pogleda i užitaka za nepce prilikom degustacije nekog novog jela? Imaju ih i Karapandža i Jamie Oliver i sve te kuharske veličine.

E pa dobrostivošću moje frendice Nade imam veliko zadovoljstvo predstavit vam doista skromnu i ne baš najjasniju knjižicu recepata kakvu garantirano niste imali prilike vidjet. Naime ona ju je pronašla u ladici, u komodi, pod prilično čudnim okolnostima koje nisu bitne za priču, i ostala osupnuta pročitanim uputstvima za pripravu nekih jela. Nažalost, knjižica nije obimna ko ruski klasici, al već iz prvog recepta biće vam jasno o čemu pokušavam pričat.
Riječ je o meni vrlo omraženoj prežganoj juhi.
Znači ne mogu je vidjet ni na fotki, a kamoli jest. Moj pokojni otac strašno je volio prežganu juhu, ne znam jel više sa umućenim jajima il sa kockicama preprženog kruha. Iskreno, muka me popadala kad vidim da mama reže kruh na kockice i suši ih u rolu, jer je to bio znak za alarm na najvišoj razini, kuvaće se prežgana juha pa će me se ubjeđivat da kak je to prefino i kak nisam normalna jer mi se al nikako ne jede. Pa kad unutra zakuha umućena jaja, ona šmrkljasto žuto proviruju iz juhe, a kad u tanjuru zalije prepržene kockice kruha one se tu sekundu razmoče i pretvaraju u neopisivu masu koju bi ja kao trebala s užitkom jest. Znači - prestrašno, barem meni.
Al vratimo se na knjižicu. Obično kulinarski velemajstori daju stroge naputke za količine svih namirnica u receptu. Ovdje toga ne da nema, neg nema ni u tragovima; sve je prepušteno mašti na volju. Oćeš masniju, rjeđu, bljutavu, preslanu, kakva god ti na pamet padne prežgana juha - e takvu ćeš skuhat.

Kako možete vidjet na priloženom slikovnom zapisu, izrijekom kaže:
"Stavi se u ranjglu masti na peć da se ugrije, ali se ne smije pregrijati jako mast, tada se naspe brašna i to se brašno prži dok ne požuti. Kad požuti tada se nalije vode koliko se hoće da ima juhe i utijani se peć da polako kuha."
Mišljenja sam da bi kulinarske veličine šlagiralo da vidi ovaj recept. Koliko vidim, najbitnija je peć, jer oko nje se sve i vrti; nebitno je koliko masti, koliko brašna, koliko vode ( sol se ni ne spominje ) - kolko ti paše tolko natrpaj i pazi da peć ne gori prejako jer juha mora polako kuhat. Osim soli, ni spomena od crvene paprike il jaja il kockica kruha.
Što znači da bi ja po ovom receptu dobro i prošla, morala bi samo pazit na temperaturu peći.
Pa sad zamislite kakvu maestralnu juhu po ovom naputku može skuhat neko ko nikad u životu nije vidio prežganu juhu. Za prste polizat.

( Ima još nekih ovako jednostavnih recepata, ovaj je samo za detoksikaciju iza prejedanja ovih blagdana. Ako se odlučite po ovom kuhat - neka vam nebo bude na pomoći ).

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.