05

subota

siječanj

2019

Sretan rođendan Snježnoj kraljici

Imala je samo dvadeset godina kada je u Salt Lake Cityu pomela svjetsku skijašku kremu i osvojila tri zlatne i jednu srebrnu olimpijsku medalju. Ne jednu, nego četiri olimpijske medalje. Skromna, jednostavna djevojka očaravajućeg osmijeha i vedrine kojoj ništa te olimpijske godine nije moglo stati na put. Tri sam puta plakala kao godina slušajući himnu dok je Janica stajala na pobjedničkom postolju, i bila sam ponosna i sretna kao da ja tamo stojim.
Koliko je truda, muke i znoja uloženo u njene uspjehe zna samo ona. Govorimo o bavljenju sportom u koji se u Hrvatskoj ali baš ništa nije ulagalo; svjetske skijaške velesile svojim su vrhunskim skijašima i skijašicama omogućavale treninge u vrhunskim uvjetima, pod ne znam ni ja kakvim balonima i čudesima, u specijalnim odijelima i sa najskupljom mogućom opremom. I onda dođe cura iz neke tamo zemljice sa četiri i pol miliona duša i pospremi u džep i njih, i balone, i opremu, i odijela. Sve uz osmijeh i riječi - dat ću sve od sebe.
Kada je postala pomoćnica ministra za sport bilo je puno pametnjakovića koji su komentirali - šta ona, pa ona nema adekvatnu stručnu spremu, pa ovakva pa onakva. Pritom su zaboravili na njene sportske zasluge, na sve ono što je postigla bez ičije pomoći i podrške. Njene medalje promovirale su Hrvatsku više od silnih dušebrižnika; njen uspjeh jedinstven je u svijetu sporta, uistinu je malo vrhunskih sportaša poput nje.

Janica danas navršava trideset i sedam godina. Želim joj sve najbolje, jer ako je itko Snježna kraljica onda je to ona. Kraljica toliko jedinstvena i skromna, toliko vedra i nasmijana, kraljica koja je u svoju domovinu donijela četiri olimpijska odličja i ostala skromna obasjana njihovim sjajem.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.