http://rigijev.blog.hr

ponedjeljak, 09.03.2015.

Mašta/kreativnost - ljubav - uspjeh u poslu

U poslovnom okruženju:
Za ostvarenje uspjeha i blagostanja, kako osobnog tako i tvrtke za koju radimo, od izuzetne važnosti je da (za)volimo posao koji radimo, svoje kolege, šefa/ove i klijente. Na prvu loptu, mnogi će se oduprijeti pomisli da trebaju voljeti klijente a pogotovo svoje kolege i šefa/ove, naročito ako su dotični neugodne osobe. Takvi misle da je dovoljno da ih trpimo. Pritom se služimo opravdanjem da nisu zaslužili našu ljubav, pa stoga podsjećamo na najosnovniju maksimu na putu do blagostanja - trebamo ih voljeti ne zato što oni to zaslužuju nego zato što to mi zaslužujemo. Održavanjem vibracija ljubavi, kako smo opisali u uvodu u blagostanje, činimo prije svega dobro sebi, a tek onda drugima jer kreiramo magnetno polje oko sebe koje privlači pozitivnosti (dobre prilike, ljude...) u naše živote, a odbija negativnosti (stres, zlobne ljude, nesreće, viruse...). Bez obzira u kojem smo trenutno okruženju (poslovnom ili privatnom), za vlastito dobro je od izuzetne važnosti što više održavati vibraciju ljubavi - pronaći ono nešto što možemo voljeti u onome čime se bavimo i u onima s kojima dolazimo u doticaj. Isijavajući ljubav (umjesto negativne vibracije) na sebe privlačimo ljubav, sijemo dobro sjeme kako bismo mogli dobro žeti, kreiramo si dobru karmu i bližimo se stanju blagostanja. Bez ljubavi na poslu nema nam blagostanja. Ljubav je put i ključ uspjeha.

Kako voljeti ono čime se bavimo
Ako se ne možemo baviti onime što volimo, onda bismo svakako trebali zavoljeti ono čime se bavimo. Što više provodimo život u osjećajima ljubavi, to će nam život više uzvratiti prilikama i okolnostima vrijednim ljubavi. Otvori se mogućnosti da ima nešto vrijedno ljubavi u onome čime se baviš.
Uvjeri se u to da si sposoban/na voljeti ne samo jednu već i drugu stranu onoga čim se baviš. Prisjeti se nečega što ti se ne sviđa u onome čime se baviš i probaj to voljeti, samo tako, bez logike, bez nagrade - uvjeri se da je moguće. Možeš se uvjeriti i tako da saznaš ima li tko to voli, zašto to voli i kako.
Pronađi sve moguće pozitivnosti u onome čime se baviš. Otvori se svim stranama, pogledaj iz svih kuteva. Proširi svoje horizonte, uvidi ono što dosad nisi.
Pronađi novu asocijaciju za ono čim se baviš. Ako si dosad uz ono čim se baviš asocirao/la pojam kao što je dosada, teško, besmisleno, nekorisno, komplicirano ili bilo što drugo što nosi negativne konotacije, sad pronađi neku novu uzbudljiviju i pozitivniju asocijaciju, koja ne mora biti oprečna od prethodne. Dovoljno je da ono čime se baviš asociraš uz nešto pozitivno, umjesto negativno, koje otežava ili onemogućava uživanje u onome čim se baviš.
Pronađi koje vrijednosti se jačaju onim čime se baviš. Čak i ako ti ono čim se baviš ne pruža neku satisfakciju samim time što obavljaš, kad uvidiš da svojim poslom doprinosiš nekoj višoj svrsi, da se tvojim činom promiče neka vrijednost, onda će ti biti lakše to zavoljeti. Recimo, ako trebaš peglati, a to ti je dosadno, sjeti se kako će, recimo, tvoje djeca sutra u školi ili na nekoj priredbi izgledati lijepo i uredno i tako prezentirati vašu obitelj kao obitelj koja drži do tih vrijednosti.
Pronađi koje vrline jačaš kroz to čime se baviš. Neki poslovi nemaju toliku vrijednost u samom rezultatu, koliko u onome što u nama budi, koje vrline u nama pobuđuje. Recimo, ako se baviš peglanjem, a nije ti pretjerano stalo do ispeglanog i urednog izgleda, pronađi onda koje vrline time jačaš, pa ubuduće gledaj na peglanje kao na priliku da ojačaš te svoje vrline koje ti trebaju za ostvarenje uspjeha u nečem drugom. Npr. peglanjem se jačaju vrline pedantnosti, strpljivosti, koncentracije, snalažljivosti itd.
Budi kreativan/na i stvori uvjete u kojima možeš zavoljeti ono čime se baviš. Uredi i uljepšaj prostor u kome obavljaš to čime se baviš, stavi omiljenu glazbu, akvarij, koju biljku s prekrasnim cvjetovima...
Pojednostavi što se da u okolnostima vezanim za ono čim se baviš. Mi, ljudi, znamo previše komplicirati i unijeti stres tamo i gdje ne treba. Što je nešto jednostavnije, to je lakše voljeti.
Probaj vidjeti možeš li neke nepoželjne dijelove onoga čim se baviš delegirati nekom drugome. Recimo, ako se baviš peglanjem i mrziš peglati košulje, dok ti peglanje drugih stvari nije toliko mrsko, otpeglaj to sve, a za košulje probaj naći nekog drugog da to odradi.
Vidi možeš li prilikom bavljenja svojim poslom istovremeno nešto činiti što ti pruža ugodu - slušati glazbu ili audio knjige, sanjariti, planirati u glavi, upoznati zanimljive ljude, naučiti nešto korisno...
Izbjegavaj zadržavati se u negativnim mislima i emocijama vezanim za ono čim se baviš. Uvijek će biti razloga za nezadovoljstvo u svemu čime se bavimo, pojavit će se pokoja negativna situacija, misao i emocija, što ne možemo izbjeći. Ali možemo izbjeći dugo zadržavanje u tome. Pomoću svoje slobodne volje i pokoje vrline oslobodi se tih misli i emocija - prebaci se na drugi kanal, preneseno rečeno. Čim primijetiš da si ušao/ušla u neko negativno stanje, odmah odluči to promijeniti i prebaciti se u neko drugo poželjno stanje. Ti imaš moć utjecati na sebe i svoje reakcije. Prisjeti se nečeg pozitivnog, nečeg što voliš i nastoj se zadržati u tome što duže, sve dok ne prođe okolnost koja je izazvala prethodne negativne misli i emocije.

"Jadna je ona ljubav kojoj mašta prestaje biti prijateljica."
- Arturo Graf

"Mašta je izvor svega stvorenog"
- G. B. Shaw

Ljubav je produktivna sila. S ljubavlju je sve moguće.

Ljubav ima moć da generira željenu stvarnost.

Ljubav ima kreativnu moć - kreativnost izvire iz ljubavi.

Ljubav i mašta su najmoćniji par na svijetu. Oni kreiraju sve ostalo dobro.

Zamisli. Osjećaj. Primi.

Sve što želimo ostvariti ili manifestirati u životu, možemo postići pomoću mašte i konstruktivnih emocija. One će nas ponukati da bez napora poduzmemo poteze potrebne za ostvarenje. Bez mašte popraćene ljubavlju nema ostvarenja snova. Uz maštu i ljubav nemoguće postaje moguće.

"Sudbina nije stvar sreće. Ona je stvar izbora." (hm, ????????)
- W.J. Bryan
Biraj što voliš.
Sve što možeš zamisliti, možeš i ostvariti i voljeti punom snagom. Sve ostalo - znanja, novac, podrška, vrijeme, trud - sve će se to stvoriti ako su mašta/misli i ljubav/osjećaji usklađeni i u punoj snazi.

Oznake: ljubav, posao, uspjeh, negativne misli, introspekcija, samokontrola

09.03.2015. u 11:41 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



Veljača 2019 (1)
Kolovoz 2018 (2)
Srpanj 2018 (1)
Lipanj 2018 (1)
Svibanj 2018 (1)
Veljača 2018 (1)
Studeni 2017 (2)
Rujan 2017 (1)
Srpanj 2017 (16)
Svibanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Veljača 2017 (2)
Siječanj 2017 (1)
Ožujak 2016 (3)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (3)
Studeni 2015 (1)
Listopad 2015 (3)
Kolovoz 2015 (1)
Srpanj 2015 (1)
Svibanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (22)
Veljača 2015 (13)
Siječanj 2015 (11)
Prosinac 2014 (6)
Studeni 2014 (1)
Kolovoz 2014 (3)
Veljača 2014 (4)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Studeni 2013 (2)
Rujan 2013 (5)
Kolovoz 2013 (8)
Srpanj 2013 (4)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (2)
Travanj 2013 (5)
Ožujak 2013 (21)
Veljača 2013 (9)
Siječanj 2013 (4)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (5)
Listopad 2012 (8)
Kolovoz 2012 (14)
Srpanj 2012 (7)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)

Moj Pinterest

Visit Davor's profile on Pinterest.



View Davor Gasparac's profile on LinkedIn