Red Moon D Watch

petak, 30.05.2008.

Sikvelajt

Imam u firmi jednog višestruko odlikovanog MS profesionalnog certifikatora (neki ljudi sakupljaju markice, neki sličice, a on certifikate - živio Test King) koji je jednog dana odlučio ispravno govoriti i koristiti samo MS blagoslovljene fraze. Tako je iznenada počeo govoriti sikvel umjesto eskjuel. Isprva je to bilo vrlo smiješno jer se on svim silama trudio govoriti ispravno i pazio je da slučajno ne izgovori boguhulnu riječ eskjuel. Tijekom vremena ispraksirao se i taj sikvel mu je išao sve tečnije i tečnije, kao da se rodio s njim.

A onda je počelo. Čak je i one baze kod kojih se može skinuti .wav s točnim izgovorom počeo nazivati na svoj pravilan način. Majsikvel, Postgresikvel...To mi je već bilo smiješno. Oracle i DB2 su pametnim odabirom naziva izbjegli nedoumicu. Mada....o tome kasnije.

I onda danas čujem. Sikvelajt. Najprije sam mislio da spominje Silverlight, ali mi nije jasno zašto to spominje jer je to daleko od njegovog područja interesa. A onda sam skužio. On zapravo spominje SQLite.

A stalno se suzdržavam da mu kažem kako nije Microsoft izmislio taj izgovor i da sikvel nije Microsoftski već IBMovski. Stari čičica E.F.Codd je iznio svoju ideju o relacijskim bazama, a dio njegovog istraživanja bio je i sturkturirani jezik za upite na bazi koji se zvao SEQUEL. Sikvel. Kasnije su ga preimenovali u SQL zbog trla-baba-lan-odvjetničkih razloga.

Microsoft je započeo svoju marketinšku kampanju u kojoj je upotrebljavao sikvel izgovor i to je bio početak prilagodbe izgovora svih visokoodlikovanih certifikanata.

Nemam ništa protiv da svojeg ljubimca zovu kako hoće, ali ne moraju mi zato silovati SQLite. Sikvelajt. Debilana.

- 11:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #