Red Moon D Watch

nedjelja, 18.11.2007.

ODF: Umri muški

Sudjelovati i ostvariti nešto u open source zajednici je jako teško. Uvijek će se naći oni kojima nešto nije dovoljno otvoreno i slobodno. Uvijek će se naći oni koji prigovaraju, koji bi mijenjali, koji bi išli dalje. Najgori su oni geekovi koji glorificiraju otvorene standarde, programe i ostalo, ali čim oni dosegnu kritičnu masu korisnika, koja geekovima smeta da se osjećaju ekskluzivno i nadomoćno, oni se okreću opskurnijim i nepoznatijim tehnologijama za koje tvrde da su najbolje, a svoje dotadašnje favorite proglašavaju smećem. Oni su već okrenuli leđa Linuxu jer je zagazio u main stream vode, za njih je Linux smeće. Kako GNU Hurd nikada neće postati stvarnost takvi sada vole Open Solaris...

Nešto slično se sada događa oko ODF-a. OpenDocument fundacija odlučila je da ne podržava ODF i umjesto toga se okreće malo poznatom W3C formatu. ODF nije dovoljno fleksibilan i otvoren, kažu iz fundacije.

Ratko radosno piše o raspadu sustava. Znam da ga vesele takve stvari, ali mislim da si ipak ne bi trebao dozvoliti takvo fudanje. OpenDocument fundacija nema takav značaj da bi se njezin istup mogao protumačiti kao raspad sustava. Njemu se možda čini da su oni značajni jer su radili ODF plugin za MS Office. Da je u pitanju OASIS onda bi se raspad mogao ozbiljnije shvatiti, ali u ovom slučaju je prije riječ o nekoliko povrijeđenih sujeta. Ratko očito ne zna da there are more ODF groups than documents stored in ODF. ;-)

Svima onima koji bi Ratkov tekst mogli doživjeti ozbiljno savjetujem da pročitaju Cracks in the Foundation koji započinje ovako...

You must admire their tenacity. Gary Edwards and the pseudonymous "Marbux". The mythology of Silicon Valley is filled with stories of two guys and a garage founding great enterprises. And here we have two guys, and through blogs, interviews, and constant attendance at conferences, they have become some of the most-heard voices on ODF. Maybe it is partly due to the power of the name? The "OpenDocument Foundation" sounds so official. Although it has no official role in the ODF standard, this name opens doors. The ODF Alliance , the ODF Fellowship, the OASIS ODF TC, ODF Adoption TC (and many other groups without "ODF" in their name) have done far more to promote and improve ODF, yet the OpenDocument Foundation, Inc. seems to score the panel invites. Not bad for two guys without a garage.


IZVORI:
OpenDocument Foundation drops support for ODF, backs obscure W3C format
Compound Document Formats
[ooxml] ODF: raspad sustava ili nešto drugo?
OASIS - Organization for the Advancement of Structured Information Standards
Cracks in the Foundation

- 10:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #