Red Moon D Watch

nedjelja, 15.07.2007.

Majkrosoft nudi zastitu

Nekada su se svi Majkrosoft programi dali lako kopirati jer nije bilo zastite ili je bila vrlo jednostavna. Njihova politika je bila da ako juzeri i piratiziraju programe neka radije piratiziraju njihove nego programe od konkurencije. Ta nepodnosljiva lakoca kopiranja jedan je od razloga za uspjeh Majkrosofta.

Ali nakon sto je zavladao svijetom Majkrosoft je odlucio da juzere oduci od piratstva. Internet i potreba za stalnim updateovima im je olaksala taj posao pa je juzerima postalo nuzno da imaju Genuine programe. Sad kad ima monopol (skoro) moze se tako ponasati. Ali ta zastita i nije bas neka i pirati su je zaobisli.

Nakon sto je tu tehnologiju razradio Majkrosoft je nudi i ostalima. O tome pise Marica. Microsoft to offer code protection, validation to other software developers. Zasto bi netko zelio to koristiti? Nije se bas pokazalo neprobojnim, a male firmice kojima je to namijenjeno bas i nisu monopolisti da bi se mogli dozvoliti da gnjave korisnike.

Ta zastita bi mogla postati vrlo popularna u nasih firmi koje proizvode poslovne aplikacije jer one vole stititi svoje radove. Osobito ce ih oduseviti feature A toolkit to allow developers to obfuscate their code to prevent it from being reverse-engineered. Treba sakriti cinjenicu da se naplacuje silni novac korisnicima za male izmjene koda te za ispravljanje vlastitih gresaka.

Mi smo na trzistu i svaka firma moze odabrati kako ce stititi svoj proizvod, ali poznavajuci zaljubljenost nasih struktura u Majkrosoft proizvode ne bih se zacudio da se u javnim natjecajima pojavi stavka da programi moraju biti zasticeni uz pomoc MSLPSa (site).

Ovo nije nista novo, starim korisnicima orginalnih programa su vec poznati donglovi i druge razne zastite. Postoje firme koje se bave samo time i to rade vec dugi niz godina. Ovo je direktni udar na njih jer ce uskoro poceti gubiti korisnike i bolje im je da razmisljaju o promjeni djelatnosti. Majkrosoftova zastita ne mora biti bolja, ali to je Majkrosoft, a nitko nije dobio otkaz ako je odabrao Majkrosoft...a slijepi sljedbenici svega sto dolazi iz Majkrosoftove tvornice ce odmah bez razmisljanja odbaciti staro rjesenje i s odusevljenjem prigrliti ovo.


- 14:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #