Danas je svjetski dan voda
[ # ]

Pogledajte ovaj filmic...

22.03.2010. ...17:55 [ Komentari (1) ] Isprintaj

Pushing the limit
[ # ]

Skoro će proljeće. Da vidimo kako se zabavljaju divljevodaši van "classs II is extreme", zemalja

15.03.2010. ...15:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Cool bicikl, za cool face
[ # ]



U zadnje vrijeme, među dizajnerima postalo je moderno istraaživati putove razvoja bicikla kao takvog. Tako je John Villearel izašao u javnost sa ovom crvenom pilom. Mogu reći da je koncept, stvarno pun pogodak.

Bicikl nije samo pusto slovo na papiru (ili u nekom programu za 3D crtanje). Ovo je u pricipu budućnost biciklizma. Naime sa ovim konceptom smanjuje se trenje na minimum i bicikli time postaju izuzetno efikasni. To. uz korištenje novih, lakih i čvrstih materijala ugođaj biciklizma vodi na neku novu, višu razinu.

Da, John nije usamljen potvrđuje i Gizmodo sa predstavljanjem BMX koncepta, koji je vrlo sličan ovom crvenom predmetu želja (bar onih biciklističkih).

10.03.2010. ...11:30 [ Komentari (3) ] Isprintaj

Austrija - skijanje na glečerima
[ # ]



Nastavljamo naš serijal o proljetnom skijanju. Kako smo se već dogovorili, što se više popnemo, to je skijanje bolje. Dakle stigli smo do glečera.

Najdostupniji glečeri našim krajevima nalaze se u prijateljskoj nam i Europskoj, Austriji (pod uvjetom da ne čitate hokej forume i komentare na članke o istom). Ista nam nudi sedam glečera za našu proljetnu i ljetnu ski avanturu.

pogled na staze - Moltaler glečer

Najbliži našoj granici je Moltaler glečer. Nakon tristotinjak kilometara vožnje dolazimo do skijaškog raja. Pedesetak kilometara staza za sve vrste skijaša. Od onih laganih pa sve do izrazito teških.
Službeno glečer će ove godine raditi do 16.05. Dakle biti će prilike dobiti pravu skijašku bojicu prije nego krenete na more.

Pogled na Kaprun

Nastavimo li vožnju po Austriji još stotinjak kilometara dolazimo do Kapruna.Glečer koji se smjestio u stvarno divnom dijelu svijeta tako da ćete boravak tamo moći kombinirati sa razgledavanjem prirode i aktivnostima koje su ograničene samo vašom maštom.

Ovo visoko skijalište nam nudi četrdesetak kilometara staza prilagođenih svim skijašima. Na samom vrhu je ludi i nezaboravni snow park. Sezona mu traje do 30.05 a opet se otvara 20.06 kada tzv. ljetna sezona traje sve do devetog mjeseca, onda počinje zimska :-). I tako cijele godine.

Hintertuxer - pogled na stazu

Krenemo li od granice u pravcu Insbruka i vozimo se oko 560 kilometara dolazimo do Hintertux-a. Glečera koji nakon zimske sezone koja završava 07.05 pričeka par sati i 08.05 otvara ljetnu sezonu. Dakle ukoliko su vremenske prilike normalne radi svih 12 mjeseci u godini. A najbolja sezona mu je svibanj mjesec. Uz skijanje ovaj glečer poznat je po prelijepim vidicima i terasi za sunčanje koja zaustavlja dah. Preko ljeta moći ćete tamo upoznati hrpu profesionalnih skijaša. Naime tamo dolaze trenirati gotovo svi. Snowboarderi će tamo naći half pipe koji se nalazi gotovo na samom vrhu. Najniže skijalište ovog glečera je na 1500 metara a najviše počinje na 3250 metara nad morem.

Sky walk - cool fora Dachstein-a

Blizu ušminkana Schladminga, četristotinjak kilometara od Hrvatske granice nalazi se glečer Dachstein. Zarobiti će naše osjećaje ljepotom, predivnim spiljama od leda i Sky walk – om, šetnjicom ponad duboke provalije. Usprkos svega 4 kilometara skijaških staza moto ovog resorta je "Možete raditi što želite". I ne lažu kada to kažu. Ovdje sezonu zatvaraju 11.04 ali ljetna sezona počinje 29.05 i traje sve do Božića.




Krenimo dalje. Gotovo sedamsto kilometara od naše granice ski resort Solden nudi nam 150 kilometara svojih staza. Naravno da svi nisu na glečeru. Sezona ovdje završava 02.05 i seli se u visine, točnije do 3340 metara nad morem. Tamo ljetna sezona počinje 20.06 i traje do 27.09. No Schwarze Schneide, prvo spomenuti vrh nije jedini u Soldenu tu su Tiefenbachkog 3250 metara visok i nešto "niži" Gaislachkogl na 3058.

Sva tri imaju u ponudi nešto prelijepo i posebno tako da ih morate sve posjetiti..



Dvadesetak kilometara od Soldena dolazimo Pitztaler glečera. Njegovih 45 kilometara staza veru se do 3440 metara nad morem. Sredinom svibnja zatvara se zimska sezona dok ljetna počinje, 04.07.. Staza ima za sve vrste skijaša a pogledi sa istih su prelijepi.

Kauntarel glečer

Kaunertal glečer je nama i najudaljeniji. Sedamstoosamdeset kilometara dijeli nas od istog. Jedini od nabrojanih na kojem i nisam osobno bio. No surfanjem po netu saznao sam da imaju najveće iglu selo na svijetu, ledenu crkvu i prelijepi pogled. Sve to, u kombinaciji sa četrdesetak kilometara staza i dugom zimskom te ljetnom sezonom koja počinje 14.06 čini ga zanimljim za posjetiti.

Skijanje na glečeru nudi nam poseban gušt. Čak može biti i bolje nego zimi. A ako sunce malo pretjera, Austrijanci su se potrudili tako da svaki glečer u suradnji sa okolicom nudi aktivnosti i zabave, pa da ne pretjerujemo kao cijela Jadranska obala zajedno.. No more koje ljeska, miris Dalmacije, sunce.. Ko to može platiti?

08.03.2010. ...15:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Proljetno skijanje u Austriji - kamo krenuti..
[ # ]

Ukoliko želite iskoristiti zadnje trzaje zime za super proljetna skijanja, nama najbliža snježna igrališta su u Austriji.

Svoje snježne staze razbacala je po tri planinska lanca, sjeverne vapnenačke Alpe, Visoke Alpe i južne vapnenačke Alpe.

U principu nema skijališta u Austriji (bar ne onih važnijih) koji u rano proljeće ne nude sjajno skijanje. No početkom svibnja sva tehnologija i trud ljudi ne može savladati proljetno sunce. A skijaši moraju krenuti u visine. Što više idete to je veća mogućnost da ste našli jedno od skijališta koja rade čak i cijelu godine.



Našim skijašima najbliže "pravo" skijalište je Nassfeld - Hermagor. Nudi nam hrpu hotela, staza, apartmana a sve to na dva sata vožnje od granice. Iako se ponekada dogodi da "Milenium", najduža staza na skijalištu ne radi do samoga kraja, staze na višim dijelovima u pravilu rade do početka svibnja. Na kraju svake sezone Nassfeld organizira party koji cijelu dolinu pretvara u Kubu u malom. Tu su plesačice, Kuba Libre i Caipirinha kokteli te ludi ritmovi. Ove godine je tulum 21.03. Nemojte ga propustiti. A za sam kraj Nassfeld nas zove na Yeti festival, divlju kombinaciju skijanja, snowboarda i muzike. Nassfeld ima i stranicu na Hrvatskom ali na njoj ljude pozivaju na nelegalnu nagradnu igru, tzv. VIP navlakušu pa nema razloga spominjati istu..

Onima koju vole tulumarenje gotovo jednako kao i skijanje, Saalbach - Hinterglemm je cilj koji ih neće razočarati. Nalazi se u dolini Glemtall, oko 90 kilometara od Salzburga. Svojim sjajnim stazama i drugim sadržajima jedno je od najpopularnijih skijališta u Austriji. Staze su u principu odlične za srednje (dakle amaterske) skijaše, no oni željni izazova također će naći ponešto za sebe. Kao što sam rekao na početku u Saalbach se ide zbog cijelog paketa, skijanje i zabava. Staze rade do početka svibnja, a ponekada i duže.



Vjerojatno najpoznatiji i najpopularniji glečer u austriji je Hintertux. Broj od 79 kilometara staza se smanjuje kako nastupaju topla vremena. Sve dok ne postanemo ograničeni na staze koje se nalaze na visinama do 3250 metara nad morem. Ukoliko želite proljetno skijanje bez mogućih iznenađenja Hintertux je za vas pravi odabir. A ukoliko želite na skijanje i po ljeti, vjerojatno i tu želju ovdje možete ostvariti.

Slijedeći skijaški resort koji možemo preporučiti za proljetno skijanje je Zell am See. Ukoliko sunce otopi staze u dolini, zasigurno neće na Kaprunu, obližnjem glečeru koji se ugnijezdio na 3203 metara nadmorske visine. Zell am see je selo koje se kako mu i ime kazuje smjestilo na jezeru tako da je vrlo romantično i lijepo. A tijekom proljeća i ljeta nakon uzbudljivog skijanja na Kaprunu moći ćete se bučnuti u tople jezerske vode.. Nije slana voda kao npr u Opatiji, ali je gušt.



Ski pass koji pokriva 255 kilometara staza možete kupiti u Obergurgl/Hochgurgl ski areni. Ista okružuje Otzall dolinu koja je prekrasna i nalazi se u nacionalnom parku (a da ne pričamo o mrak rafting rijekama :-) . Sela iz kojih se kreće na ski pustolovinu smještena su na oko 1800 metara nadmorske visine i time su među višim u Austriji. Dakle sva skijališta su visoko tako da sezona traje dugo. A dolina skriva tolike ljepote tako da usprkos tome što je dosta daleko (oko 800 km od granice) ukoliko jednom odete zasigurno ćete se vratiti. Od dodatnih sadržaja možete naći baš sve, Jazz klubove, party-e svih mogućih žanrova i boja..

Tliko o skijalištima. Vrlo je važno pri planiranju "toplih" skijanja u Austriji proučiti vremenske prognoze. Predmet mržnje svih managera skijalište je Fen, topli vjetar koji se u Austriju šulja sa juga i može otopiti snijeg u tren oka (stvarno, baš u tren oka ).

No u čemu je problem. Naime sumnjam da kašasti snijeg na glečeru može napraviti više problema od recimo snježne oluje tijekom zime. Rezultat je isti. Ne može se skijati. No uz pravilno planiranje oba problema se mogu izbjeći.

Ukoliko, sunce baš otopi sav snijeg, nađite neku fleku koja je još ostala, skije u križ, naslonite se i uživajte u suncu...

U sljedećem nastavku bacamo se na sve Austrijske glečere koje nam nude ljetno i proljetno skijanje...

www.pustolovine.net

06.03.2010. ...18:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

 

< ožujak, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (6)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (3)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (8)
Svibanj 2010 (6)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (5)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (8)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (6)
Travanj 2009 (11)
Ožujak 2009 (6)
Veljača 2009 (8)
Siječanj 2009 (9)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (10)
Listopad 2008 (7)
Rujan 2008 (6)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (3)

O čemu pišemo..

Linkovi