Što i kako obući na rafting izletu
[ # ]

Image and video hosting by TinyPic Rafteri pod punom borbenom spremom (bar onaj desni :-)

Sada dolazi vrijeme kada će kiše napuniti riječna korita. Vrijeme adrenalina i ludovanja po rijekama. Nemojte izgubiti sjajne doživljaje koje Vam Kupa, Zrmanja, Cetina pa i Mrežnica mogu ponuditi kada im je vodostaj značajno viši nego što je normalno.

Mislite da će Vam biti hladno?! Naravno, sada je vrijeme kada se nije pametno niti približiti rijeci bez adekvatne opreme koja će Vas grijati i naravno bez sigurnosne opreme..

Ukoliko nemate svoju opremu sve ovo bi Vam trebali osigurati organizatori Vašeg izlet i u svijetu je više manje normalno da je sve to u cijeni. Dakle ukoliko vam posebno naplaćuju iznajmljivanje opreme morate biti svijesni da ti obićaji nisu sukladni nekakvim noramlni regulama u ovom sportu.

Ukratko što ćete sve imati na sebi ako je hladno vrijeme:

- kupaći kostim
- neoprensko odjelo (long john), 3 milimetra
- vunenu vestu
- vunenu kapu i rukavice (ako je baš jako hladno)
- nepropusni šuškavac
- sigurnosni pojas
- kaciga
- neoprenske cipele ili čarape

Što biste još dodatno trebali ponijeti;
- rezervnu odjeću
- rezervnu obuću
- sunčane naoćale
- vjetrovku ili kišnu kabanicu

Sada znate ugrubo što ponijeti. Evo kako savjeti idu dalje:

1: SLOJEVI!!!! Kada se želite utopliti važni su slojevi odjeće. Dakle kupaći kostim, neoprensko odjelo, vunena vesta, šuškavac su slojevi. Ukoliko Vam postane prevruće rješavate se jednog po jednog. U ovom slućaju prvo odlazi vunena vesta. Zašto upoće koristimo istu. Naime, vuna je materijal koji svoja izolacijska svojstva zadržava i kada je mokra, za razliku od pamuka i sintetičke odjeće. Vuna nije usamljena u svojoj izolacijskoj izvrsnosti. Tu su i razni drugi umjetni materijali kao što je flis. No vuna je i dalje kraljica izolacije.

Šuškavac ostavljamo zato jer on tako i tako nije pretjerano nepropusan za vodu. Njegov primarni zadatak je da vas štiti od prskanja brzica i od vjetra. Za to je nepropusan. Ukoliko padnete u zapjenjeni brzak zasigurno će pustiti malo vode. Ali do jakog vjetra će vas efikasno zaštitii.

Ovdje dajem jednu primjedu. Naime ovo ljeto negdje u Srpnju obukli smo se u kupaće gaće, pojas i kacigu. Bilo je 30 stupnjeva vani a i Kupa je bila ugodno topla. Tada se pojavila sa ekipom iz Osjeka jedna od novokomponiranih tvrtki. Obućeni ko za zimu. Komentar je bio; "gledajte kako izgleda neporfesionalna firma". Mislim, to je išlo na naš račun. No svako pametan zna da je jednako opasno pothlađivanje organizma kao i pregrijavanje istog. Nama je bilo super. Zajapurene face ekipe iz Osjeka sve su govorile o njihovom doživljaju. Dakle morate znati kada se utopljavati ili kada se skidati sloj po sloj. Ili bar odabrati organizatora koji to zna.

2:Utoplite se ćim prestanite biti aktivni. Bez obzira dali je to odmor ili ste gotovi ćim prestanete sa aktivnostima presvucite se u suhu odjeću!

3: Zaštitite glavu! Vunena kapa će zadovoljavajuće grijati glavu ispod kacige. Ukoliko pak stavite bejzbol kapu ona će raditi upravo suprotno. Na ruke je također zgodno staviti rukavice, naravno vunene!
Kad smo već kod glave tu su i oći. Odsjaj sunca od vode zna biti neugodan. Dakle ponesite sunačane naoćale i kvalitetnu vezicu koja će sprećiti da nakon raftinga ne morate kupovati nove.

4.Uvijek sa sobom ponesite vjetrovku ili kabanicu. Nema veze dali je lijepo vrijeme. U planinama i riječnim dolinama vremenske prilike tijekom jeseni i zime su vrlo nepredvidljiv faktor. Dosta je zgodno uz kabanicu nabaviti i nepropusne hlaće. Na primjer kao one za jedrenje...

5: VJETAR!!!! Zapamtite; zimsko sunce + brzaci + mokra opreme + vjetra = jako jako jako jako jako hllllaaaadddnnnoooooo..... Često je kod ovakvog vremena opasnost od pothlađivanja veća nego kada pada kiša i hladniji je zrak ali nema vjetra. Dakle nikuda bez šuškavca!

6:Cipele?! Zgodne su one neoprenske. No puno bolje će Vas grijati neoprenske čarape na koje obućete tenisice ili što vam ja preporućam sandale tipa Tewa.

Eto toliko za sada. I nemojte da Vas malo hladnije vrijeme sprijeći da uživate u bujicama. Jer doživljaj je suuuupeeeerrrr....

www.rafting.com.hr



26.03.2009. ...07:24 [ Komentari (1) ] Isprintaj

Kako i kamo na proljetni rafting…
[ # ]

„Proljeće je a u meni nemir!!“ Odtulio bi jedan naš mali selebriti. I ima pravo. Tako se svi osjećamo nakon zime . Prepuni energije koju treba ispucati. Odmah vam kažem, otiđite na rafting!!!

prevrtanje

Nije pretjerano ekstreman što se hladnoće tiče kao zimi, a kiše i eventualno topljenje snijega napuniti će riječna korita i adrenalina će biti dovoljno da vam smiri „nemir“ na neko vrijeme!

No da bi se dobro zabavili potrebno je pažljivije birati nego za ljetne izlete. Naime loše odabrani izlet može se pokazati kao totalna katastrofa koja nije vrijedna vašeg novca.

Huti i Bonzo na DobriDobra, Veliki buk

Dakle prvi preduvjet za odlazak na rafting izlet u rano proljeće je, naravno vodostaj. I to visoki! Jer niski vodostaj možete pohoditi mirne duše i usred ljeta a tada ćete se moći kupati, roštiljati i sunčati! Ukoliko je vodostaj ekstreman, nemojte se bojati lošeg vremena i kiše. Od adrenalina nećete takve sitnice ni primijetiti.

Druga bitna stvar je naravno rijeka. Ima rijeka koje su super za vrijeme bujica. A opet neke su „pain int he ass“ te ih treba izbjegavati u velikom luku. Većinom su takve rijeke sa slapovima. Isti samo postaju opasni tijekom bujice a zabava i nije neka. Tražimo tehničke brzice i valove. Naravno i brzinu!!

Tu je i odabir izvođača. Dakle neki likovi, konobari i hotelijeri organizatori, otpadaju kod bujica. Vaš vodič i organizator izleta bi treba znati bar držati veslo.

Najjednostavniji test je da malo popričate sa njim. Na kojim rijekama je bio, kako pristupa organizaciji, ima li licencu (nema takve u Hrvatskoj još ali bi bar to trebao znati) i pronađite neku tehničku informaciju o rijekama (možete i na ovom blogu) te ga pitajte. Ako ne zna bilo što od ovog, nula bodova! Bježite od takvog organizatora. Ultimativni test je da ga pitate da li ste osigurani, ako kaže da, pitajte ga da li možete vidjeti policu osiguranja!

Još ga pitajte da li ćete dobiti neoprenska odjela! To je neophodan komad opreme u proljeće. I mora biti u cijeni izleta. Sve ostalo je skoro pa prijevara. E da ako počne dipliti da je vodostaj previsok. Ili nema rafting čamce nego kanue pa vam je u startu lagao ili nema pojma o svom poslu pa se boji divlje vode. Iako postoji neka mala mogućnost da je to istina. Ali onda se vjerojatno na sva zvona najavljuju poplave!

Rafting na KupiKupa visoki vodostaj

I kao finale bilo bi zgodno da vas na kraju izleta čeka neki čvrsti objekt u kojem se možete presvući, zagrijati i ne daj bože tuširati!

Dakle sada znate kako! Još da prođemo rijeke u okolici koje se isplati raftati kada je bujica!!

Na prvom mjestu tu je kraljica nabujalih voda u Hrvata. Popularna ljepotica, postaje zvijer kada se njen stotinjak metara duboki kanjon napuni vodom. Naravno to je Zrmanja. Mali slapići postaju divlje i brze vode. Prijelaz preko „Velikog buka“ je težak i naporan. A sam pogled na isti zastršujuć. Muškovci I (Ogarov buk) su mrkli mrak brzak. Posebna poslastica Zrmanje je tura od Ervenika do Žegara. Jurilica sa jednim neprolaznim mjesto. Totalna jurilica!. Dakle ulovite Zrmanju u zvjerskom raspoloženju i nećete požaliti.

zrmanjaZrmanja

Drugo mjesto nosi rijeka Kupa. Ljenjava šumska rijeka koju možete upoznati ljeti postaje bujica prepuna valova. Ruta koja ljeti ne prelazi 9 upotrebljivih kilometara postaje 27 kilometara adrenalina. Na Kupi su poslastice pokrajnji kanjoni i pritoke. Curak, Belca i još pokoji potočić postaje skroz upotrebljiv za ozbiljno veslanje.

Cetina je rijeka kontrolirana branom. No ni ona nije imuna na visoke vode. Postaje brza i izazovna. A brzica „Studenci“ se i dalje zaobilazi u velikom luku. No pogled na nju budi strahopoštovanje. Poslastica je gornji tok gdje se kod većeg protoka adrenalin ustostručuje. Taj dio zna postati neprolazan.

Dobra ukoliko još postoji (gradi se brana) je vrlo nezanimljiva rijeka tijekom bujica. Naime Buk postaje ili neprolazan ili teško prolazan, role su jako opasne a nekih drugih uzbuđenja nema. Dobra je dobra kod svoji 50 kubika. Također tu je i Una. Svojih 300 metara brzica uvijek nudi svima. Dakle bolje je doći ili kod malo povišenog ili kod manjeg vodostaja.

2761572647_374710fe63_orijeka Una

Mrežnica je rijeka samo sa slapovima. Dakle opasna kada nabuja a ništa posebno. Roštilj, kupanje, sunčanje… Nema bolje. Dakle ljeti.

Korana ima super brzicu na Rastokama. I to bi nekako bilo to. Ali ako ste u prilici proći Rastoke kada je visoki vodostaj. Nećete požaliti a i doći čete opet.

Soča je poznata Slovenska ljepotica. Na istoj postoji autoriteti koji stavljaju znak zaprto (zatvoreno) kada je vodostaj previsok. Ali tik prije postavljanja znaka, Za tu avanturu vaš adrenalin će vam zauvijek biti zahvalan za doživljaj.

socaSoča u akciji

Rijeke kao što su Krka, Čikola ili neka druga koja se uobičajeno ne koristi za rafting mogu puno pružiti tijekom bujica. No za to je potrebna vrlo ozbiljna priprema i pristup izletu što ostavljam za neki drugi post.

Dakle „proljeće je a u meni nemir… Idem na rafting!!!“

www.rafting.com.hr

Još bi vas moglo zanimati:

Kako se obući za rafting?

Kako ocijenjujemo rijeke?

23.03.2009. ...11:44 [ Komentari (5) ] Isprintaj

Luda staza za "lagano" pješaćenje
[ # ]

Malo surfanja po netu i naletih na ovaj video jedne male pješačke turice. Na žalost nemam pojma di je to?? Volio bi saznati?? Netko zna??

Nakon odgledanog videa iskoćilo mi je mnoštvo pitanja. Tko je to i kako sagradio??? Od kuda toliko ljudi koji se po takvoj stazi šetkaju (nije da se i ja ne bi prošetao).

Najbolji su dijelovi kojima bi dobro došlo malo održavanja. Ajde dobro bar bi pali u vodu (no mislim da ne bi puno pomoglo).

Dali bi se vi prošetali ovakvom stazom??

22.03.2009. ...08:46 [ Komentari (3) ] Isprintaj

Urbana freeclimbing stijena
[ # ]

Lijep je pogled na stijenu visoku 30 metara, sa ukupno 2500 gripova. I to usred studentskog kampusa na zgradi za mlade ljude okružena mladim ljudima.

3195638487_21130d4f40_o

Mladi Nizozemski arhitekti ovaj projekt nisu napravili slučajno. Od samog početka, kako oni sami kažu stijena se naslanja na zgradu a zgrada na stijenu.

arons-3

Genijalno rješenje koje je uz gotovo nikakvu investiciju omogućilo mnoštvu ljudi da se kada je god moguće bave ovim atraktivnim sportom, praktički usred grada.

arons-4

Nadam se da ćemo takva riješenja u našoj okolici vidjeti u skoroj budućnosti. Ovako je broj boljih stijena za penjanje u našoj zemlji i dalje čvrsto na nuli. A sjetimo se da je u našem vlasništvu Paklenica i još mnoštvo penjališta...

arons-2 (1)

Ovaj genijalni urbani kompleks projektirao je Aronsengelauff arhitektonski studio a njihov web je http://www.aronsengelauff.nl

21.03.2009. ...17:10 [ Komentari (7) ] Isprintaj

Masakr na Mrežnici i extreme kayak u Francuskoj
[ # ]

Odgledao sam nešto što sam i preporućio u jednom od prijašnjih postova svima. Stipe Božić i njegova serija o rijekama Hrvatske.

Osobno stvarno cijenim gospodina Božića, njegov entuzijazam, rad za GSS i njegove dokumentarce. No ovo na Mrežnici mu nije baš trebalo u životpisu.

Totalni masakr jedne prelijepe rijeke i jednog vrlo atraktivnog sporta kao što je rafting. Stvarno ne mogu naći niti jednu jedinu pozitivnu o dokumentarcu. Posebno u dijelu filma o divljim turistima te pohlepnim ljudima koji Mrežnicu žele uništiti komercijalizacijom.

Ja sam prvi da se ne uništavaju slapovi od sedre. No pravilnom edukacijom izvođaća i turista uživati se može i u krhkim i nježnim rijekama kao što su Mrežnica, Zrmanja i Krka bez neke veće štete na okolinu.

No to tako ne ide u ovim krajevima. Ne treba se razmišljati!!! Ili može sve ili ne može ništa!

A tekst o Mrežnici i raftingu?? Nije bio baš najbolje sročen. Neinformativan i čudan. Doduše nije čudno da se Stipe bojao, kada mu se vodić baca panično u čamac na pola metra visokom slapiću. I ja bi se bojao na njegovom mjestu.

Nadam se da će dalje dokumentarac biti bolji i da će Stipe ipak rijeke opisati sa strane koje mu bolje leže, a to je planinarenje...

Eto morao sam se izjadati. A da sve ne bude tako crno evo jedan lijepi filmić o kayakingu u Francuskoj. Dakle kada uzmeš u jedndžbu nekoliko vrhunskih kayakaša, dodaš mrvicu dobrog snimatelja i sve to začiniš mrak montažom te na kraju dodaš kap dobre muzike, dobiješ hranu koja pljeni sva ljudska ćula.

Ako imate dobru vezu kliknite na HD, nećete požaliti..


French Tour 2008 from pion stephane on Vimeo.

19.03.2009. ...20:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Kako izgleda jedna Mountain biking utrka
[ # ]

Zašto ja uvijek govorim da su mountainbiking utrke vrijedne svačijeg vremena, i da ih se treba otići pogledati.
Započetak mali vido o jednoj u Americi a uskoro i kalendar utrka u blizini koje valja pogledati..


"BOOTLEG" Preview HD from Andrew Waldron on Vimeo.

14.03.2009. ...09:14 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

 

< ožujak, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (6)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (3)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (8)
Svibanj 2010 (6)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (5)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (8)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (6)
Travanj 2009 (11)
Ožujak 2009 (6)
Veljača 2009 (8)
Siječanj 2009 (9)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (10)
Listopad 2008 (7)
Rujan 2008 (6)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (3)

O čemu pišemo..

Linkovi