Seakayaking na Dugom otoku
[ # ]

Seakayaking

Kraj je srpnja. Autoputom smo začas došli do Zadra. Stali smo u red za trajekt. Naš cilj je mjesto Zaglav na Dugom otoku. No trajekt staje u Božavi, a to je četrdesetak kilometara udaljeno do Zaglava. Očito je otok zaslužio svoje ime.

Trajekt se uru i po tandrkao do Dugog otoka, još oko četrdesetak minuta vožnje po cesti sa tako prelijepim pogledima da ti dah zastane svako malo. Da se ova cesta nalazi u Americi, vjerojatno bi bila opjevana. I evo nas u bazi, kuća nedaleko mora u hladu maslina. Prelijepo! Upoznajemo se sa ostatkom ekipe, dva Slovenca i talijanski par. Društvo uskoro uzbuđeno čavrlja na nekoliko svjetskih jezika o predstojećoj avanturi…

Seakayaking

Nakon lake marende vodiči su nas poveli do plovila koja će nas zabavljati slijedećih nekoliko dana. Hm, sandoline??? Nisu sandoline, razuvjerava nas Boris, seakayaci su plovila koja su specijalno konstruirana za more. Dugi su i uski tako da razviju veliku brzinu za tren i lako ih je održavati sa svega nekoliko zaveslaja u minuti. Uz to imaju kormilo sa kojim lakše skrećemo. Naime, dužina je kayaka plus za brzinu ali mana za skretanje. Uz to imate i 300 litara prtljažnog prostora, ukoliko se odlučite za duži put. Kada smo nakrcali plovila, pokazalo se da su kao iz reklame za neki mali auto – "veći iznutra nego izvana".

Seakayaking

Nakon vježbe - linčarnica
Naši kayaci su bili K2, dakle dvosjedi. Vodiči su imali svaki svoj kayak – K1. Prvi dan je proveden u vježbanju tehnike veslanja. Nakon sat vremena borbe sa veslima i kormilom kayaci su u pravilnoj formaciji rezali more. Taj dio smo savladali. Kreće mokri dio. Ulaz i izlaz iz kayaka na otvorenom moru, pumpanje vode, asistencija drugom kayaku. Nije baš lako, ali nije ni nesavladivo. Eskimo rol - vraćanje prevrnutog kayaka na pravu stranu bez izlaza - Cure to rade sa lakoćom. "Bokovima, bokovima" – viče Josip. Ma da!! Nama ne ide. Ipak nam eskimo rol ostaje misaona imenica. Drugom prilikom bit će bolje. Slijedi kratki odmor za ručak i kupanje, i malo ćemo se odmoriti na plaži dok sunce smanji svoju snagu.

Seakayaking

U večernjim satima krećemo na prvo "putovanje". Idemo na sladoled u Sale, pitureskno ribarsko mjesto. Jurimo kao metak, uveslali smo direktno u samo srce mjesta, parkirali kayake i direkt u slastičarnicu, koja se nalazi na samoj rivi. Ljudi nas gledaju kao da smo pali s neba. Valjda nisu navikli na furešte u ovakvim plovilima. Sali imaju "linčarnicu", mjesto koje je označeno i na njemu svi imaju pravo ljenčariti bez ometanja. Iskoristili smo tu privilegiju. U povratku smo posjetili uzgajivačnicu orada. Fora za vidjeti. Nakon večere zavalili smo se u udobne stolice na terasi i razglabali o smislu života do kasno u noć…

Telaščica i Kornati - "Che bello"
Kako bi izbjegli dugo veslanje do ulaza u Kornate, do tamo, preciznije do rta Proversa prebacuje nas kombi. Kornati kao Kornati. Prelijepi su. Vidjeli smo za početak na obali rimske iskopine, odveslali do Telaščice. Uživali u pogledu ispod Kornatskih stijena. Popeli se na otok Tanjurić, koji i izgleda kao tanjur. Dobro se najeli u finom restoranu u "Mala Proversa".

Seakayaking

Cijeli dan je bio ispunjen prelijepim krajolicima, ribama koje se uopće ne boje kayaka i pokazuju nam sve svoje ljepote, maloj hobotnici koja se poigrala sa veslom Elene, naše talijanske prijateljice. Vraćamo se uz mali hiking do vrha Kornatskih stijena da bi uživali u pogledu na zalaz sunca. Tišina. Jedino se Eleni tiho omaklo "Che bello" (kako lijepo).

Tijekom večeri razmjenjivali smo međusobne duboke dojmove..

Hotel sa milijun zvjezdica
Naša ekspedicija se kompletna seli na jug. Vozimo se prema Božavi i onda se spuštamo nevjerojatno strmom cestom do male uvalice. Na karti južna strana otoka izgleda dosadno. Iz kayaka je to sasvim druga priča. Male šljunčane uvalice. Tisuće malih ljubičastih ribica koje kao da se igraju oko nas. Nevjerojatni oblici kamene obale. Prelijepo. U jednoj vali dočekuje nas Erik. On je Kanađanin našeg porijekla koji govori mješavinu engleskog, hrvatskog i otočnog jezika. U principu, nitko ga ne razumije. Nije ni bitno, vrlo je strpljiv instruktor ronjenja koji nas je poveo u Discovery scuba avanturu. Mjesto koje je odabrao za nas je nevjerojatno. Obala je izbušena kao sir, prepuna spilja i rupa. Naravno, mi kao početnici smijemo zaroniti metar, dva i sve to promatrati. Ali i ono što smo vidjeli zaustavlja dah. Nakon ručka na plaži svi se brčkamo sa perajama i maskama koje su sastavni dio opreme kayaka. Talijani su oduševljeni, vidjeli su morsku zvijezdu. U predvečer krećemo ka Mežnju, otočiću na kojem ćemo noćiti u hotelu sa 1 000 000 zvjezdica. Lagano se diglo jugo. Zabavno je veslati po valovima. Kažu vodiči da kod jačih valova to sve postaje slično divljim vodama na rijekama…

Seakayaking

Digli smo šatore, no nakon dobrog rižota niko ne spava u njima. Stavili smo vreće na šljunčani žal i uživamo. Pala je zvijezda… Che bello…

Kraj je najljepši...
Doručak je uz more i jako prija. Krećemo dalje. Odjednom prvi kayak nestaje u obali. Svi lagano krećemo za njim. Spilja tek nešto šira od kayaka, ispod nas efekt plavetnila kao u Modroj spilji. Odjednom se sve širi. Puknuo je strop spilje te nešto svjetlosti obasjava prekrasnu plažu od raznobojnih oblutaka. Nevjerojatan doživljaj..

Seakayaking

Još nam ostaje uvala Sakarun gdje je i kraj naše avanture. To je mjesto nevjerojatne tirkizne boje vode i prelijepe pješčane plaže. Totalno tropski osjećaj. Kayaci se jedan po jedan nasukavaju u pijesku. Već je gotovo…

Seakayaking

Za kraj sjedimo u restoranu u Božavi i čekamo trajekt. Jednom sam negdje pročitao da Eskimi imaju preko 1 000 riječi za snijeg. Pa sve te riječi ne bi bile dovoljne da opišu sva raspoloženja mora koja smo vidjeli u svega četiri dana. Stoga, slijedeći puta kada brodom prođete na 100 metara od obale i čini vam se da je lijepo, zamislite kako bi bilo da ste svega nekoliko centimetara od mora i da plovite tik uz stijene dok male ribice skaču oko vašeg kayaka. Vjerujte na riječ – vrijedi isprobati..

www.rafting.com.hr

30.08.2009. ...11:03 [ Komentari (8) ] Isprintaj

Snowboarding - respect!!!!!
[ # ]

Naletio sam na ovaj video na netu. Sjajan je ako vas neko zapili o opasnom raftingu na Mrežnici ili o raznoraznim "opasnim" turističkim pustolovinama. Ovaj lik je pustolov!!!!


Insane Snowboarding Run - Watch more Funny Videos

27.08.2009. ...21:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Van utabanih staza – Izvor rijeke Kupice
[ # ]

Za Gorski Kotar svi kažu se da je prelijepi dio ove naše male državice. Lako je uz malo raspitivanja i guglanja pronaći glavna mjesta vrijedna posjete. No guste šume skrivaju mnoštvo pravih malih dragulja vrijednih vaše pažnje.

rijeka Kupica

Rijeka Kupa i njena dolina su posebno vješti u skrivanju ljepota svojih pokrajnjih kanjona. Na relativno kratkom potezu nalazi se pregršt istih. Potok Belicu ste već upoznali.

rijeka Kupica

Vrijeme je da se upoznamo sa rječicom Kupicom i njenim izvorom. Ova kristalno čista, živahna ljepotica svoj kratki, ali aktivni život započinje nedaleko ceste koja vodi od Delnica do Broda na Kupi. Točnije kada se spustite u samu dolinu, u selu Homer se skrene lijevo na makadam. Nakon dvadesetak metara opet lijevo (ako dođete do mosta, fulali ste). Parkirajte se kod lovačkog kontejnera i dalje se ide pješice.

rijeka Kupica

Makadam cesta je široka i lagano se uspinje i spušta. Ništa preteško. A gusta šuma koja je okružuje stvara super hlad i tijekom najžešćih ljetnih vrućina. Kupica je cijelo vrijeme uz cesticu a pogledi na njene kristalno čiste vode i kanjon su stvarno prelijepi. Nakon dvadesetak minuta pješačenja, dolazimo do Izvora. Isti je ograđen od strane Hrvatskih voda, no ogradu možete elegantno obići uz brdo.

rijeka Kupica

Tirkizno jezero iz koje izvire Kupica je pravi mali dragulj. Stvarno smirujuće i prekrasno mjesto. Drveće se spušta gotovo do vode, lišće treperi, u izvoru u pravilu uvijek pliva jato pastrva. Tišina koja smiruje. Čisti zrak koji pročišćava naša pluća. Uzmite si vremena i sjednite, stopite se sa prirodom i odmorite. Ukoliko budete tihi, možda se pojave i srne na putu ka vodi. To stvarno nije rijetkost u ovom kraju.

rijeka Kupica

Baterije pune? Spremni za povratak.

rijeka Kupica

Možete se vratiti po istoj stazi ili po betoniranoj stazi koja prati drugu obalu Kupice. Mi vam preporučujemo taj put. Kada vas isti nakon mnoštva prelijepih krajolika dovede na cestu, pređite most i vaš auto je pedesetak metara udaljen.

rijeka Kupica

Izvor Kupice je idealan za lagani biciklistički izlet. Možete krenuti od Broda na Kupi, ili se spustiti iz Delnica. Oba puta gotovo da ne slijede asfalt, ali onaj iz Delnica zahtjeva malo znanja i mrvicu bolje bicikle. Ako vas zanima pošaljite mail i mi ćemo vam poslati karte…

Ispunjeno je pola dana… Baterije su napunjeno. A jedno prelijepo mjesto se ugnijezdilo u vašim sjećanjima. Često nije potrebno lutati daleko kako bi se izgubili. Bitno je da se nakon lutanja uvijek nađemo….

Pogledajte galeriju slika.

Goran Ožanić
www.pustolovine.net

23.08.2009. ...10:48 [ Komentari (7) ] Isprintaj

Prozirni kayak
[ # ]

paddle_6

Konačno je moguće uživati u moru gotovo ultimativno. Krajolici, plaže, sunce, brodovi i podvodni svijet su na dohvat ruke.

molokini1

Kayak napravljen od specijalnog prozirnog polimera, idealno je plovilo da vas i vašeg partnera ponese u kristalno čistu avanturu vode, riba i igre svijetla i sjene...

molokini2

Kayak je izradila američka kompanija Clear blue Hawaii i nazvala ga Molokini (Molokini je potopljeni vulkanski krater pored Havaja).

kayak_coral

Isti je priskrbio companiji pregršt nagrada za naiventivniji proizvod. Kažu da je to revolucija u seakayakingu. Tako da CBH nije tu stao. Upravo su izbacili i Napali , pravi seakayak, jednosjed koji je u potpunosti proziran.

molokini12

Cijena kayaka, Molokini je oko 1.600,00 USD, što bi u našem novcu bilo oko 8.000,00 kn. Na žalost kod nas ga nema za kupiti. Tako da možemo samo sanjariti o istom. Za sada :-)

14.08.2009. ...13:43 [ Komentari (4) ] Isprintaj

Inovativni gadgeti za kampiranje
[ # ]

Tehnologija outdoor opreme ide naprijed brzinom munje. Mnoga dostignuća kojima smo svjedoci u zadnje vrijeme djelomično se mogu zahvaliti i razvoju opreme za pustolove. Pa pogledajmo pet tehnološki naprednih i inovativnih proizvoda koji će vaš boravak u prirodi učiniti udobnijim.

Eureka solarni šator.

solar-tent1

Ovaj šator će vrijedno sa svojim panelima tijekom dana skupljati sunce, a naveće će ugrađena led rasvjeta osam sati razbijati mrkli mrak. Dovoljno za čitanje prije spavanja, kuhanje, tretiranje žuljeva ili jednostavno uživanje u svijetlu. Šator je za četvoro i napravljen je tako da bude vrlo lagan za nošenje i za postavljanje… Evo link na proizvođača.

Katadyn bočica,

katadyn1

Švicarci su smislili bočicu za vodu koja će uz svoj osnovnu funkciju vodu i pročistiti. Jednostavno genijalan koncept. Svi mikrobi i ostali „nestašni“ organizmi biti će pročišćeni. Napuni i popij… Link na proizvođača

Brunton Helios

helios

Ako poželite usred uragana, snježne oluje, Katarine ili orkanske bure na vrhu Velebita zapaliti cigaretu za vas je Burton Helios. Nevjerojatan upaljač koji će raditi u svim vremenskim uvjetima. Naravno uz cigaretu pali i sve ostale vrste vatre… Link na proizvođača

Solarna naprtnjača.

solar-backpack2

Kada ste u prirodi više ne morate biti i odsječeni od civilizacije. A i sva tehnologija koju vučete sa sobom (GPS, mobitel, laptop i slični gadgeti) troši struju. Zato će ova naprtnjača vrijedno skupljati sunčane zrake tijekom dana i skladištiti ih u ugrađene akumulatore. I problem punjenja baterija je jednostavno riješen… Link na proizvođača

Jetboil kuhalo

jetboil

Ovo malo kuhalo može u minuti zakipiti dvije čaše vode, skuhati juhu, čaj i kavu. Kako su kuhalo i posuda u jednom komadu super je praktično, vrlo štedljivo u potrošnji goriva i jako lagano. Dakle imate li jetboil kavica u jutro razbuditi će vas u tren… Link na proizvođača

03.08.2009. ...09:48 [ Komentari (2) ] Isprintaj

Panasonic SW-20, video kamera za u vodu
[ # ]

Nakon što smo se virkali, tajno, danima, tjednima, mjesecima, konačno je u mojim rukama. Doduše nije crvena kakvu sam potiho želio. Siva je, pomalo kutijasta i priznajmo izgleda ko neki radio iz osamdesetih godina prošlog stoljeća.

P1010001

Panasonic-ova video kamera SW-20 je jedna od rijetkih, ako ne i jedina na tržištu koja može uroniti do metar i pol vode, pasti sa dva metra i nakon toga nastaviti snimanje ko da joj se nije ništa dogodilo. Zato je i bila predmet mojih skrivenih želja.

Naš prvi susret bio je totalno emocionalan. Stane u ruku, lagana je. Nakon što si snimio svoje možeš je strpati u džep life jacketa i skoro da je ne osjetiš. Podosta je jednostavna za rukovanje i sve njene funkcije možeš savladati za deset minuta.

P1010002

Ova kamera nema kazetu. Snima na SD kartice (tipa 2). Priručnik na Hrvatskom, koji je prevodio netko sa osnovnim znanjem Engleskom i potpunim neznanjem pravopisa Hrvatskog kaže da je najveća kartica koju ova kamera može progutati ona od 4 gb. U mojoj se ugnijezdila ona od 16 gb i kamera se ne buni. Uredno ju je prepoznala i kaže da sada može snimati 17 sati.

To bi bilo super. No tu smo kod prve mane ove kamere. BATERIJA!!!! Naime baterija može odlično poslužiti za slijedeće. Pronađete nekog srednjeg ili višeg menađera Panasonica, uzmete bateriju, nanišanite mu u čelo. Snažno je bacite i nadate se da ste mu prouzročili isti osjet neugode kao što je bio vaš kada ste shvatili da od specificiranih sati i deset minuta - nula bodova. Naime baterija traje jedva pola sata. Užas. Navodno ima za kupiti jače baterije, pa ako netko zna gdje, javite..

P1010003

Druga mana je da se kod snimanja, kod bržih pokreta pojavljuju kockice od MPEG kodiranja. No ta mana nije ništa strašno i možemo zažmiriti na nju. Naravno dan ne možeš spojiti kameru na PC i skinuti video clipove. Naime za to morate koristiti software od kamere. Ništa strašno, ali bezveze kompliciranje. Uz kameru dobijete i osnovni program za editiranje vide. Skroz upotrebljiv i jednostavan.

Uz te mane prigovorio bi i samom software-u u kameri. Nekako je prilagođen snimanju dječjih rođendana. Ovo je ipak prava pustolovka i trebala bi imati takvo srce.

Sve u svemu ako isključimo bateriju jako sam zadovoljan. Kamera, koju možeš ponijeti u, i pod vodu, rijeku, more, na planinu, pod slap, u bazen ili kadu (hm dali je neko rekao private home video). Može vam pasti i neće joj biti ništa

Snimke koje radi su kvalitetne i skroz upotrebljive. Dakle ako ste pustolov u srcu, ovo je prava kamera za vas.

Pogledajte recenziju ove kamere.

I jedan mali uradak, sa Kupe, prošli vikend... Stojim usred vode i baš me briga oću past ili ne :-)



Goran Ožanić

www.pustolovine.net

01.08.2009. ...10:12 [ Komentari (5) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

 

< kolovoz, 2009 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (6)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (3)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (8)
Svibanj 2010 (6)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (5)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (8)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (6)
Travanj 2009 (11)
Ožujak 2009 (6)
Veljača 2009 (8)
Siječanj 2009 (9)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (10)
Listopad 2008 (7)
Rujan 2008 (6)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (3)

O čemu pišemo..

Linkovi