Ručni aparat za ekspreso
[ # ]

Rucni aparta za ekspreso

Samo zato što se nalazite u riječnom kanjonu, pustinji ili na vrhu planine ne morate se više odreći dobre kavice.

Ovaj lagani i portabl super izum za vas će napraviti topli kremasti i ukusni espresso uz vrlo malo napora. Potrebno je samo napumpati ručnom pumpicom 16 bara. Kako bi uvijek bili točni ugrađen je sigurnosni ventil. Zatim u spremnik ulijete toplu vodu. Umetnete kavu u za to predviđeno mjesto i za trenutak u šalici je topli napitak.

Stvarno genijalan izum za sve one koje vole prirodu a ne žele se odreći fne kavice...

Evo i link gdje se aparat može naručiti i kupiti. No to i baš nije jednostavno. Naime ovaj aparatić se rasproda za trenutak.

www.rafting.com.hr

27.12.2008. ...10:00 [ Komentari (3) ] Isprintaj

Sretan vam Božić
[ # ]

Image and video hosting by TinyPic

Primite najljepše želje za Božić i predstojeće praznike od našega malog tima. Neka vam se ostvare sve želje one velike i skroz majušne...

Uživajte u kolačima, obitelji i prijateljima. A kada praznici prođu svi na snijeg.

Pusaaaaaa....


www.rafting.com.hr

24.12.2008. ...08:27 [ Komentari (2) ] Isprintaj

Posljednja vodena avantura u godini - Curak Plunge 2008
[ # ]

Karta potoka Curka iz google earth-a

Evo nakon subotnjeg raftinga na Kupi koji je bio sve samo ne jednostavan i dosadan, drugi dan nakon što smo zaključili da je vrlo niska (čovjek se jako brzo razmazi :-) sjeli smo u kombi i krenuli u izviđanje na potok Curak.

Za one koji ne znaju to je potok koji izvire na Zelenom Viru pored Skrada i tijekom ljeta je mali potočić sa romantičnom šetnicom koja nas vodi do planinarskog doma, Vražjeg prolaza i ostalih ljepota. Super je za vozati se biciklom pored njegovih tihih obala.

Mrak slap na potoku Curku Bujica

Kako su ga kišurine napunile do vrha priča se skroz promijenila. Iz Zelenog Vira huči još do sada neosvojena bujica, nakon munjare potok Jasle ulijeva se u Curak nakon što je tutnjio kroz Vražji prolaz. I nakon toga kreće rodeo. Bujica ne previše duboka ali munjevita preljeve se kroz seriju kamenja i stijenja. To čini prvi brzak koji je kako precizna mjerenja na google earthu kazuju dug oko 1250 metara.

EkipicaDio ekipe

Mi smo koristili kayake na napuhavanje iz jednostavnog razloga smatram da bi raft čamac bio možda malo pretrom u manevriranjima. A za izviđanje smo se odlučili iz nekoliko razloga; curak se ne koristiti za komercijalne spustove tako da nitko od nas ne pozna baš dobro trenutno stanje potoka, dugotrajne kiše mogu a bogme i jesu iščupati drveće tako da padne preko potoka, to tvori streinere (cjediljke) koje su potencijalno smrtonosna zamka na rijeci, tako da je dobro znati gdje se takve zamke nalaze. Na jednom djelu potoka nalazi se umjetna brana koja je napravljena od trupaca i postoji mogućnost da je bujica uništi te napravi također smrtonosnu prijetnju potencijalnim plivačima.

Potok JaslePotok Jasle

Nakon detaljne inspekcije zaključili smo da je potok prohodan, memorirali potencijalne opasnosti, istima dodali vrtoglavu brzinu te malo mjesta za pristajanje u prvoj polovici potoka te Curak ocjenili sa IV-.

Naša posada sastojala se od šest članova, dakle tri kayaka. Dobro je znati da je neki sigurnosni minimum za ovakve izlete, dva čamca. Mislim da ovo nije potrebno komentirati.

Huti, jedan od članova posade na svoju kacigu montirao je video kameru tako da ćemo iz prvog lica moči zabilježiti sve događaje Slijedi standardna priprema opreme i krećemo. Toni i Dino nisu izdržali, oni su počeli iz Vražjeg prolaza. Hutiju i meni se nije dalo vuči čamac tako da ih čekamo na ušću i čeznutljivo gledamo bujicu koja se ruši iz Zelenog vira. No to ćemo ostaviti za neki drugi put.

čamci su se okupili i krećemo. Struja nas lagano prima, vrtoglavo ubrzavamo i uskoro smo u srcu brzice. Čamac nije lako kontrolirati, struje su nevjerojatno moćne i vuku nas čas lijevo čas desno, čas na obalu i drveće koje vreba na istoj. Brzina je sve veće i veća. Nije ni čudo, ukupni pad potoka je velik, naime planinarski dom se nalazi na 302 metra nad morem a naš cilj točno na 222 metra a potok je dug oko šest kilometara. Na istom ima samo jedan slap od oko jedan metar. Sve ostalo je kontinuirana strmina.

Curak Početak naše trase (vidi snjeg na lijevoj strani)

Nekoliko puta smo se zaustavljali. Moram priznati da to i nije najjednostavniji posao. Ugledaš eddie, usmjeriš kayak prema njemu i pokušaš ne uletite prebrzo jer će te udarac u obalu odbiti natrag. A eddiji su tako mali i nema ih puno.

Izlazimo iz kanjona. Tu se strmina malo smanjuje a manje je i kamenja. Prilika za odmor. Ne zadugo jer u prvom selu nalazi se umjetna brana. Iza nje je jaka rola no uz lijevu obalu je siguran put za prolazak čamaca. Fora je osjećaj, približavaš se slapu vrtoglavom brzinom i odjednom kao da letiš, zapravo i letiš, pljus i juriš dalje.

Odmah nakon brane potok Curak se uljeva u rječicu Kupicu. Kupica je nešto većeg volumena i samo ušće izaziva golemu navalu adrenalina kada vidiš kako ti sa lijeve stranu dolječe nešto veliko i još mutnije. Na ušću se stvaraju virovi i povelike "ruže" tako da treba paziti inače ne gine Kupanje.

Kupica nas vuče direktno u sredinu mosta koji se nalazi stotinjak metara iz ušća. Nije dobro! Naime na mostu se zaglavilo goveče drvo i jedini sigurni put je skroz uz lijevu obalu. Vesla pucketaju od jakih zaveslaja, svi smo se uspjeli osloboditi glavne struje i proći bez većih problema. Ne želim niti mislit što bi se dogodilo da je neki od čamaca završio u sredini..

Dalje nas nosi rjeka Kupica puno večeg volumena. Uhvatili smo dugi niz velikih valova i guštamo. Viseći most i ušće Kupice u Kupu. Pustolovina je gotova.

Helmet cam helmet cam

BIlo je stvarno super. Nema nekih tehničkih dionica no brzina je cijelim putem vrtoglava. Htjeli smo još jednom ali u rječnu dolinu rano pada mrak... Pričekati ćemo nekako do proljeća... Na slijedečem linku nalazi se više fotki sa potoka...

Evo i video koji smo snimili Hutijevim "kaciga kamerom"


Potok Curak from goran on Vimeo.

22.12.2008. ...14:09 [ Komentari (3) ] Isprintaj

Levitation project
[ # ]

Image and video hosting by TinyPic Dok čekamo da se filmić "Curak plunge 2008" konačno izmontira surfa se po netu. I sasvim slučajno naletih na stranicu koja se zove "Levitation Project". Radi se o snowboard magazinu i prodaji raznoraznih modnih dodataka.

U principu mi se strana svidjela jer je nevjerojatno dobar primjer marketinga u pustolovnim sportovim. Kroz informacije i video te privuku na prodajne strane.

Uz markentišku stranu dizajn stranice je na prvi pogled super. Veliki video animirani backgranud je totalno privlačan. No dojam malo pada u trenutku kada dođe dio sa listanjem. Vrlo traljavo.. Nema veze prosurfajte po http://thelevitationproject.com/ i počnite pripreme za zimu ili skupite ideje za reklamiranje pustolovnih događanja...

www.rafting.com.hr

12.12.2008. ...14:09 [ Komentari (1) ] Isprintaj

Bujice i vrijeme visokih voda...
[ # ]

Extrem rafting

Ekstreme rafting na Kupi 06.12.2008

Brod na Kupi - negdje u kolovozu 2008 godine:
Ma bilo je super ali sam da je puno jače. Gdje to ima..... Paaa ima tu kada je veliki vodostaj...... Ma zovi nas!!! Bilo kada!!! Ma ako treba u ponoč!!1

Zagreb 05.12:
Tuuu... tuuuu... Bok znaš u vezi raftinga, rekli ste mi da hoćete probati ekstremni vodostaj, da vam je bilo preslabo. Pa evo zovem.... Jesi normala prehladno je!!!! tu tu tu tu...

Ovakav razgovor vodio sam tisuću puta. Hrvatske rijeke pune se kišom. Ako hočeš ekstrem moraš loviti kišne dane. Ako nečeš mogao si otići na Dobru i donekle utažiti žeđ za adrenalinom. Više ne možeš!

Ni ovi ekstremni vodostaji nisu bili različiti. Od stotinjak pozvanih. U subotu se na Kupi okupila ekipa od nas tri vodiča i osam pustolova željnih avanture.

Vijesti za početak nisu dobre. Kupa se prelila na cestu i može se samo do Kuželja! No nas to ne zaustavlja. Sam pogled na ogromnu masu vode koja uz glasan huk tutnji pored našeg sportskog centra potiće proizvodnju adrenalina. Tovarimo čamce na prikolicu i Pićo naš odvažni šofer kreće.

Na cesti u Kuželju stvarno ima vode, no to naš rafterski kombi sa lakoćom savladava. Uskoro smo na startu. Skidamo čamce sa prikolice i počinje safety talk. Ne onaj osnovi. Ovaj traje i traje. Sudionici avanture moraju znati jako puno informacija. Kako koristiti sigurnosnu špagu (throwing bag), dinamički pristup sigurnosti. Bungy tali, kako odvrnuti čamac na rijeci, kako proči brzice plivajući, što je hipotermija.

Vjerojatno nam neće trebati ali u ovom trenutku je pred nama rijeka kategorije IV sa dodatnim problemom. To je bujica. A bujice nisu predvidljive. Moramo biti spremni na sve.

Dalji tijek raftinga je bio klasičan. Kada smo krenuli rijeka čiji je prosječni tok 20 kubičnih metara u sekundi pokazala je snagu onog od 800 m3/sek. Brzina ogromna, čamac titra i na ravnim dijelovima. A brzice....
Brzice su postali ogromni valovi visine do osam metara. Pristajanja su otežana zbog brzine rijeke. A svaka greška na brzicama se kažnjava sa kupanjem u podosta hladnoj vodi. Sreča ekipi vodiča nije ovo prvi takav rafting, poznajemo ovu rijeku kao svoj džep. Točno znamo gdje su prijateljski eddiji koji nas mogu primiti i odmoriti posadu. Koristimo ih što je više moguće. Na ovom vodostaju nema zabušavanja. Od cijele posade se očekuje angažman i jako veslanje.

Dolazimo do najzahtjevnijeg dijela. "Veliki valovi", to je brzica prije Slovenskog izlaza. Prvo dolazi stravično brzi i uzburkani dio koji nas vuće u ogromnu rupu na sredini rijeke. Čamci jedan po jedan upadaju u istu. No na sreču svi izlaze bez prevrtanja. Zatim niz od tri osam metarskih valova. Zadnji nas baca u krošnju drveta. Nema veze imamo kacige. Prošli smo i to. Super je bilo...

Cijelu turu od 21 kilometar prošli smo točno za 47 minuta, od ulaska do cilja u Brodu na Kupi. A u to vrijeme je uračunato i nekoliko odmora.

Mislite da nam je bilo zima. Pa evo citat jednog razgovora koji smo vodili uz roštilj nakon raftinga: "Pa Ivek jel ti bilo hladno?". "Je točno sekundu nakon što sam sjeo u čamac, nakon toga nisam ni pomislio na hladnoću".

Za nedjelju planiramo nešto još bolje. U subotu je ipak bio previsok vodostaj za tu avanturu. Čim sredimo fotke i video stiže članak o tome..

Extrem rafting

www.rafting.com.hr

07.12.2008. ...23:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

Extreme kayak na Lyn Briann rezervaru
[ # ]

Image and video hosting by TinyPic
Sjuriti se niz 100 metara dugački i vrlo strmi ispust brane nije avantura za one slaba srca. Brzine koje ovi kajakaši dostižu prelaze 70 km/h.

A od betonske podloge i brze vode odvaja ih samo centimetar debeli kayak, 3 milimetra neoprena i kaciga.

Ovaj rezervar napaja vodom gotovo cijeli južni Walesa - UK. A kada je dotok u isti dovoljno veliki suvišna voda se ispušta preko ovog preljeva. Tada nastupaju lovci na adrenalin.

Ne znam da li je uzbudljiviji sam spust ili udar u povratni val na dnu rezervoara ali pogledajte video i pokušajte zaključiti sami. Na samom kraju jedan od sudionika ove extremne avanture poletio je i sletio u vodu nakon 30 tak metara.

Vlasti Walesa pokušale su zabraniti ovu vrstu zabave kao previše riskantnu. Ali nakon razgovora sa kajakaškim savezom došlo se do zaključka da je u kontroliranim uvjetima moguć spust niz branu te da avanturisti imaju mogučnost izbora. Da li će se odvažiti na spust ili če ostati na suhom i sigurnom mjestu pored spusta.

Mogu samo zamisliti količinu adrenalina koju izazove ovaj spust.

Evo i video:

06.12.2008. ...07:44 [ Komentari (4) ] Isprintaj

Kupanac u vražjem bazenu.
[ # ]

Ako se stvarno želite okupati u bazenu. I pri tome doživjeti i nešto mrvicu drugačije, recept je podosta jednostavan. Dakle prvo morate doći do Viktorijinih slapova. A oni se nalaze u Zimbabveu pol, a pol u Zambiji. Eto Zimbabve a bogme i Zambija su u Africi. Ma što je to? Čas posla.

Kada ste već tamo prvo pronađite vrh vodopada i to sa Zimbabvanske strane. To ne bi trebao biti neki problem.

Pronađite Livingstonov otok. Ako ne znate gdje je, dobra stara narodna "kartu čitaj i seljaka pitaj" bi vam mogla pomoći.
Zatim pogledajte kalendar. Ukoliko je datum negdje između kolovoza i studenog možete se početi skidati u kupače gaće.
Ukoliko je neki drugi, vodostaj je previsok i ako baš želite skočiti zgodno je da prije toga pronađete neku bačvu.

Još vam slijedi samo jedan mali skokić sa otoka i nalazite se u bazenčićima pored samog ruba vodopada. A pogled sa ruba, voda koja se ruši sa visine od oko 100 metara. Duga koju ta voda stvara. Doživljaj je za pamćenje.

Ponesite vodonepropusni fotić da se možete hvaliti prijateljima nakon ove avanture...
Evo i par sličica kako to izgleda...

Image and video hosting by TinyPic

Kako to izgleda iz daljine:

Image and video hosting by TinyPic

I Viktorijini vodopadi u svojoj punoj ljepoti..

Image and video hosting by TinyPic

i mali video sa "youtube-a":

02.12.2008. ...13:23 [ Komentari (6) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

 

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (6)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (3)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (8)
Svibanj 2010 (6)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (5)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (8)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (6)
Travanj 2009 (11)
Ožujak 2009 (6)
Veljača 2009 (8)
Siječanj 2009 (9)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (10)
Listopad 2008 (7)
Rujan 2008 (6)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (3)

O čemu pišemo..

Linkovi