Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/raftmania

Marketing

Austrija - skijanje na glečerima



Nastavljamo naš serijal o proljetnom skijanju. Kako smo se već dogovorili, što se više popnemo, to je skijanje bolje. Dakle stigli smo do glečera.

Najdostupniji glečeri našim krajevima nalaze se u prijateljskoj nam i Europskoj, Austriji (pod uvjetom da ne čitate hokej forume i komentare na članke o istom). Ista nam nudi sedam glečera za našu proljetnu i ljetnu ski avanturu.

pogled na staze - Moltaler glečer

Najbliži našoj granici je Moltaler glečer. Nakon tristotinjak kilometara vožnje dolazimo do skijaškog raja. Pedesetak kilometara staza za sve vrste skijaša. Od onih laganih pa sve do izrazito teških.
Službeno glečer će ove godine raditi do 16.05. Dakle biti će prilike dobiti pravu skijašku bojicu prije nego krenete na more.

Pogled na Kaprun

Nastavimo li vožnju po Austriji još stotinjak kilometara dolazimo do Kapruna.Glečer koji se smjestio u stvarno divnom dijelu svijeta tako da ćete boravak tamo moći kombinirati sa razgledavanjem prirode i aktivnostima koje su ograničene samo vašom maštom.

Ovo visoko skijalište nam nudi četrdesetak kilometara staza prilagođenih svim skijašima. Na samom vrhu je ludi i nezaboravni snow park. Sezona mu traje do 30.05 a opet se otvara 20.06 kada tzv. ljetna sezona traje sve do devetog mjeseca, onda počinje zimska :-). I tako cijele godine.

Hintertuxer - pogled na stazu

Krenemo li od granice u pravcu Insbruka i vozimo se oko 560 kilometara dolazimo do Hintertux-a. Glečera koji nakon zimske sezone koja završava 07.05 pričeka par sati i 08.05 otvara ljetnu sezonu. Dakle ukoliko su vremenske prilike normalne radi svih 12 mjeseci u godini. A najbolja sezona mu je svibanj mjesec. Uz skijanje ovaj glečer poznat je po prelijepim vidicima i terasi za sunčanje koja zaustavlja dah. Preko ljeta moći ćete tamo upoznati hrpu profesionalnih skijaša. Naime tamo dolaze trenirati gotovo svi. Snowboarderi će tamo naći half pipe koji se nalazi gotovo na samom vrhu. Najniže skijalište ovog glečera je na 1500 metara a najviše počinje na 3250 metara nad morem.

Sky walk - cool fora Dachstein-a

Blizu ušminkana Schladminga, četristotinjak kilometara od Hrvatske granice nalazi se glečer Dachstein. Zarobiti će naše osjećaje ljepotom, predivnim spiljama od leda i Sky walk – om, šetnjicom ponad duboke provalije. Usprkos svega 4 kilometara skijaških staza moto ovog resorta je "Možete raditi što želite". I ne lažu kada to kažu. Ovdje sezonu zatvaraju 11.04 ali ljetna sezona počinje 29.05 i traje sve do Božića.




Krenimo dalje. Gotovo sedamsto kilometara od naše granice ski resort Solden nudi nam 150 kilometara svojih staza. Naravno da svi nisu na glečeru. Sezona ovdje završava 02.05 i seli se u visine, točnije do 3340 metara nad morem. Tamo ljetna sezona počinje 20.06 i traje do 27.09. No Schwarze Schneide, prvo spomenuti vrh nije jedini u Soldenu tu su Tiefenbachkog 3250 metara visok i nešto "niži" Gaislachkogl na 3058.

Sva tri imaju u ponudi nešto prelijepo i posebno tako da ih morate sve posjetiti..



Dvadesetak kilometara od Soldena dolazimo Pitztaler glečera. Njegovih 45 kilometara staza veru se do 3440 metara nad morem. Sredinom svibnja zatvara se zimska sezona dok ljetna počinje, 04.07.. Staza ima za sve vrste skijaša a pogledi sa istih su prelijepi.

Kauntarel glečer

Kaunertal glečer je nama i najudaljeniji. Sedamstoosamdeset kilometara dijeli nas od istog. Jedini od nabrojanih na kojem i nisam osobno bio. No surfanjem po netu saznao sam da imaju najveće iglu selo na svijetu, ledenu crkvu i prelijepi pogled. Sve to, u kombinaciji sa četrdesetak kilometara staza i dugom zimskom te ljetnom sezonom koja počinje 14.06 čini ga zanimljim za posjetiti.

Skijanje na glečeru nudi nam poseban gušt. Čak može biti i bolje nego zimi. A ako sunce malo pretjera, Austrijanci su se potrudili tako da svaki glečer u suradnji sa okolicom nudi aktivnosti i zabave, pa da ne pretjerujemo kao cijela Jadranska obala zajedno.. No more koje ljeska, miris Dalmacije, sunce.. Ko to može platiti?

Post je objavljen 08.03.2010. u 15:30 sati.