Kako se obući za zimske uvijete.
[ # ]

Odjeća za zimske uvjete

Kvalitetno se obući za zimu nije preteški zadatak. No rezervirati malo vremena za pažljivo planiranje može puno pomoći da vam bude toplo usprkos jakoj hladnoći. Oblačenje u slojevima je pravi recept za toplinu.
.Dodatno, slojevi će vas jednako zaštiti i od pregrijavanja ukoliko zatopli. Jednostavno možete skinuti sloj po sloj odjeće i problem je riješen.

Evo recept za oblačenje za hladnoću, korak po korak;

Prvi korak: Prvi sloj mora biti udobna, laka tkanina koja će upiti znoj sa vašeg tijela. Izbjegavajte čisti pamuk, lan ili slične materijale jer isti zadržavaju vlagu i dodatno će vas hladiti. Kada planirate kako se obući za zimu, ostati suh vam je na vrhu vaših prioriteta. Standardno termo donje rublje (duge gaće, štrample), izvrsno je za prvi sloj. Svila je također jako topla a ujedno je izvrstan osjeća imati je uz kožu. Na žalost svila baš nije izdržljiva te neće trajati jednako dugo kao tradicionalno termo donje rublje.

Drug korak: Drugi sloj mora stati vrlo udobno iznad prvog sloja. Vuna je idealna kao drugi sloj vašeg zimskog ruha. Vuna je vrlo topla, zadržava izolacijska svojstva i ako je vlažna i dovoljno je lagana za vaš drugi sloj. Vunene hlače i lagana vunena vesta idealni su za zaštitu od hladnoće. Ako ste slučajno alergični ili jednostavno ne volite vunu, postoji mnoštvo umjetnih tkanina, sličnih svojstava kao alternativa vuni. Pokušajte sa sintetičkim flisom ili nečim sličnim.

Treći korak: Treći sloj može biti nešto teži od prva dva. Srednje teški flis, košulja, lagana jakna i po mogućnosti vunene hlače će dobro odraditi svoj posao na zimi. Ako se bojite da će vam biti pre toplo za noge, najlonske hlače koje ne propuštaju vjetar (ili iste od bilo kojeg drugog materijala), mogu zamijeniti vunenu inačicu. Treći sloj odjeće morate moći sa lakoćom skinuti ukoliko vam postane prevruće.

Četvrti korak: Ukoliko je ekstremno hladno vrijeme, vanjski sloj se može sastojati od dva dijela. Recimo nešto teža jakna iznad lakše. Jakne sa kapuljačom su najbolje za ove uvijete jer daju dodatnu toplinu za vaš vrat i glavu. Jakne koje vam pokrivaju bedra su puno bolje od onih koje su samo do struka. Vanjski sloj bi također trebao sadržavati neku zaštitu za glavu.
Jako je važno kada se oblačite za hladno vrijeme da imate toplu kapu. Makar imali i kapuljaču na jakni. Idealne su kape koje mogu uz glavu zaštiti i vaše uši.

Peti korak: Vaše uši, obrazi, nos, brada, prsti i nožni prsti posebno su osjetljivi na ozebline. Zaštitite lice toplim šalom uz kapu i kapuljaču. Prste zaštite kvalitetnim rukavicama. One koje imaju samo palac su toplije od onih sa svih pet prstiju, zato jer je toplina generirana od cijele ruke zarobljena u ograničenom području. Na žalost takve rukavice nisu baš praktične. Najbolje je imati normalne rukavice sa pet prstiju i još jedne samo sa placem dovoljno velike da se obuku nad one prve.

Šesti korak: I konačno tople sokne i cipele su vitalni dio odjeće za hladno vrijeme. Kada se tijelo hladi mozak toplinu preusmjerava iz ekstremiteta u vitalne organe kako bi oni ostali topli. To ostavlja noge, posebno tabane i nožne prste izuzetno ranjivim za ozebline.
Prvi sloj čarapa treba biti lagan i od materijala koji upija vlagu. Najbolje je imati dva para čarapa. Izbjegavajte pamučne čarape ili iste od bilo kojeg materijala koji zadržava vlagu.
Zimske cipele nikada ne smiju biti taman, uvijek kupite cipele pola broja veće tako da u njima ostane mjesta za cirkulaciju zraka. Tako će vam noge ostati tople i suhe. Cipele moraju biti vodonepropusne, moraju imati đon koji se ne kliže i toplu mekanu oblogu.

Da podsjetimo:

Vuna je odličan materijal. Grije i može biti laka. Najvažnije svojstvo joj je da i vlažna zadržava svoja svojstva. Ne znači da debela vesta mora biti toplija od kvalitetne, lagane vunene veste.

Zrak je najbolji izolator. I kvalitetna odjeća koja je taman ili premala pa stišće gubi sloj zraka između dva sloja odjeće. Dakle kada kupujete odjeću za zimu razmišljajte na „slojeviti“ način.

Pamuk je loš odabir za zimske uvjete. Jednostavno zato jer navlači vlagu.

Flis, goretex i ostali umjetni materijali mogu biti odličan odabir da vas zaštite od zime. No pažljivo birajte. Svi ti materijali imaju i jeftine (jednoslojni goretex, jeftini flisovi itd.) verzije koje nemaju gotovo nikakva svojstva koja vas zanimaju.

001

Zima i vodeni sportovi: Iako se mnogima ova dva pojma nikako ne poklapaju to ne mora biti istina. Dakle ukoliko se odlučite na neki od vodenih sportova uz pravilan odabir slojevite odjeće možete osjet hladnoće smanjiti na minimum.

Ukoliko idete na jedrenje morate biti svjesni da će vjetar koji je pogonski stroj svake jedrilice osjet hladnoće višestruko povećati. Uz to more će vas zasigurno pošpricati. Dakle iznad već opisane slojevite odjeće oblače se hlača i jakna koja će biti vodonepropusna, a ujedno će vas zaštiti od vjetra.

Za kayak, seakayak ili rafting oblačite se također slojevito. Dakle kao osnova su tu neoprensko odijelo i neoprenske čarape. Debljina od 5 mm je plus, i ono od 3 mm će pomoći. Na njih ide neoprenska jakna. Ukoliko nemate istu ispod šuškavca koji je obvezatan obucite vunenu vestu. Naravno ona će i mokra grijati. Za glavu, ispod kacige ide neoprenska potkapa. Ukoliko je nemate vunena kapa će vas grijati. Prsti vam moraju ostati gibljivi, morate moči reagirati, veslati i biti spremni na akciju. Postoje neoprenske rukavice. Obične ronilačke su skroz u redu. Naravno vunena verzija će pomoči ukoliko nemate neoprenske.

Na neoprensku čarapu možete obući neoprenske cipelice ili obične tenisice (gojzerice). Noga će vam tako ostati topla.

Zašto neopren, pitate se? Pa to je materijal koji se sastoji od mnoštva kuglica zraka sprešanih u tkaninu. A zrak je najbolji izolator. Dakle kada se smočite u neoprenskom odjelu između vašeg tijela i materijla se stvara tanak sloj vode koji će se ugrijati i tako vas dodatno štitit od hladnoće.

Za sve ove sportove postoje i takozvana suha odijela. Ispod njih se oblačite lagano i ona u potpunosti griju uz pomoć zraka i činjenice da voda ne može prodrijet u njih.

Dakle zapamtite, slojevi su ti koji vas štite od hladnoće i hrabro u nove avanture.

www.rafting.com.hr

13.01.2009. ...17:48 [ Komentari (2) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

 

< siječanj, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (6)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (3)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (8)
Svibanj 2010 (6)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (5)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (8)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (6)
Travanj 2009 (11)
Ožujak 2009 (6)
Veljača 2009 (8)
Siječanj 2009 (9)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (10)
Listopad 2008 (7)
Rujan 2008 (6)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (3)

O čemu pišemo..

Linkovi