Rafting i kayaking na rijeci Kupi
[ # ]


Rijeka Kupa je najkontroverzniji od svih naših vodotokova koji se koriste za rafting izlete. Naime, postoje dva problema sa istom. Jedan je da ukoliko ne odaberete pravi vodostaj, rafting izlet se može pretvoriti u veslanje i guranje po kamenju, što zna biti zamorno ukoliko niste došli upravo zbog toga. A drugi je da se na obalama rijeke Kupe nagomilalo agencija koje izlete u indijanskim tvrdim kanuima i plastičnim "sit on the top" plovilima proglašavaju raftingom. Ovo drugo u kombinaciji sa mirnim dijelom zna biti ubi bože dosadno. Kanu izlet je super zabava za ekipu. U pravilu ne bi smio biti skup, i roštiljanje na kraju je završetak jednog lijepog dana. Ali to nije rafting.
Image Hosted by ImageShack.us


O Kupi općenitije…
Rijeka Kupa je Hrvatska najduža rijeka. Izvire u srcu Gorskog Kotara ispod malog mjestašca Razloge i nalazi se na granici nacionalnog parka Risnjak (). Sam izvor je prelijepo tirkizno zeleno gorsko jezero istraženo do dubine od 84 metra. Naš prijedlog je da ukoliko niste posjetili izvor Kupe, trebate ga staviti u listu stvari koje morate napraviti. Kupa je dobrim dijelom svog toka granica sa republikom Slovenijom. Ona utječe u Savu malo iza Siska. U gornjem toku rijeka je čista, a do mjesta Brod na Kupi i pitka.

Kanjon Kupe je prelijep. Šume se spuštaju sve do same rijeke. Obale su divlje. Krajolici zaustavljaju dah. Ja se osobno dvoumim je li kanjon ljepši u proljeće ili u jesen. Svježe proljetne boje ili šarene jesenje… Hm i dalje se dvoumim.

Rafting nas zanima…
Prosječni tok rijeke Kupe je 22 m/3 u sekundi, dok u ljetu isti pada na oko 8 m/3 u sekundi. Što to znači prosječnom lovcu na adrenalin. Dakle, sve iznad 22 m/3 je super rafting. Prevedeno u obični jezik, pogledajte vodostaje na www.voda.hr i kada je Kupa Radenci viša od 80 cm -pravac Brod na Kupi.
Image Hosted by ImageShack.us


Koja tura..
Netko je negdje napisao da je Kupa najbolja za rafting od Izvora do Osilnice. I ocijenio ga 554. Svi su to prepisali. No napisano nema veze sa istinom. Spominjani dio je stvarno prelijep no nema nekih rafting kvaliteta. Jedina rafting dionica na Kupi je od mjesta Osilnica do mjesta Kuželj. Kod većih vodostaja ona se produžava do mjesta Brod na Kupi. Slijedeća dionica je od mjesta Kuželj do mjesta Kupa i potpuno je ravna te pogodna za obiteljski rafting ili kanue, s tim da je moja preporuka da krenete od Broda na Kupi do mjesta Kupa. Sve uzvodno od Broda do Kuželja je za nižih vodostaja poprilično dosadno i ravno te jako plitko. Slijedeća dionica je od Kupe do Severina. Super za kanue. Prelijepi kanjon, romantična sela, ludo lijepa priroda. Ima par brzaka, ali većinom je ravna i mirna. No svejedno, ukoliko želite dvodnevni kanu izlet, nema ljepše ture u Hrvata (dobro, dobro nije ni Mrežnica tako loša).

Brzice na rafting dionici Osilnica – Kuželj
(visinska razlika 287 m – 222 m = 65 m, pad 4,4%)
Dakle, na klasičnoj rafting dionici imamo sedam lijepih i uzbudljivih brzica. Kao prva je kajakaška staza Osilnica. To je djelomično umjetna staza koju je ako se ne varam Kula (Kula je legendarni hrvatski kajakaš i rafting vodič) dizajnirao. Za visoka vodostaja brzica je kategorije IV+, a za srednja vodostaja pada na III. Kada vodostaj dodatno padne postaje neprohodna za rafting čamce, no i dalje je odlično igralište za kayakaše…
Image Hosted by ImageShack.us


Slijedeća brzica naziva se Kuhinja. Za višeg vodostaja je kategorije III, a kod nižeg padne na II. Vrlo je zabavna i potrebno je paziti da Vas voda ne odnese na stijene sa desne strane jer bi moglo biti kupanja. Dva kilometra nakon Kuhinje čeka nas brzica Lenon. Ulaz u samu brzicu je prelijep. Na slovenskoj strani rijeke nalazi se stijena u obliku muške glave, popularni "Franjo" i drvena crkvica sv. Ane. Brzica Lenon je kategorije III u svim vodostajima. S tim da je plivanje po istoj vrlo neugodno i bolno. Naime, brzica je puna kamenja. Odmah iza Lenona je brzica bez imena koja ima vrlo nestašnog kamenja u sredini. Taj kamen upoznale su posade mnoštva kayaka na napuhavanje. Naime, pogodite li isti slijedi Vam kupanje po brzici kategorije II.

Petsto metara nakon ove brzice je Grotlo. Ovo je najuzbudljivija brzica na Kupi. Mali slapić koji vrlo lako može prevrnuti rafting čamac sa neopreznim vodičem, a posade kayaka u pravilu su osuđene na kupanje. No, voda nakon iste je duboka i vrlo lako možete odvući svoj kayak uzvodno i pokušati ponovo, i ponovo, sve dok ne uspijete... Nakon Grotla slijede "Veliki valovi", brzica koja zna biti vrlo neugodna za velika vodostaja. Naime, negdje u sredini iste nalazi se rupa (pojava na rijeci u kojoj voda iza zapreke čini rupu), dovoljno velika da zaustavi i prevrne rafting čamac. To joj daje težinsku kategoriji IV. Za nižih vodostaja je II ili III, i najduža (600m) je brzica na Kupi. Vrlo je zabavna. Postoji još jedna brzica rezervirana za visoki vodostaj – Brana, kod Broda na Kupi. Jaka hidraulika s lijeve strane neće prevrnuti čamac, ali će izazvati navalu adrenalina kod posade i vodiča…
Image Hosted by ImageShack.us


Kako odabrati vrijeme za posjet Kupi?
Jednostavno. Ukoliko ste lovac na adrenalin čekajte kišu i visoki vodostaj. Brzice Vas neće razočarati. Za sve ostale preporučam srednji vodostaj. Prelijepi krajolici, zabavne brzice i dobro društvo. Ako želite više uzbuđenja, umjesto rafting čamca odaberite kayak na napuhavanje. I adrenalin je tu. Što sa ljetom??? Pa kupanje na Grotlu, skakanje u vodu, plivanje niz brzice u sigurnosnom pojasu, osvježenje i lijep dan u prirodi su ono što Kupa nudi. Na žalost, tijekom ljeta rafting nije toliko atraktivan, no tu su kayaci na napuhavanje.

Dakle, kada Vam slijedeći put netko kaže da Kupa ne valja, nasmijte mu se. Kupa je super rijeka koja nudi za svakog ponešto, samo morate znati odabrati pravi vodostaj. Nadam se da sam Vam pomogao u tome.

Iako nema veze na koju rijeku krenete. Važno je biti u prirodi, sa dobrim i veselim društvom raftera daleko do smoga, mobitela i stresa.

Vidimo se na rijeci…
Image Hosted by ImageShack.us


p.s: I, II, III Što je to?? Kako se ocjenjuju rijeke??

Težinski razredi divljih voda (za vašu informaciju što Vas čeka),

I. Takvu rijeku bi preporučila svaka brižna majka. Jezero je najbliži opis. Pogodno za kupanje i kanu ture.

II. Brižna majka sumnjičavo vrti očima. Pojavljuju se valovi i potreba za manevriranjem.

III. Brižna majka je opasno zabrinuta. Skoro divlje vode. Potrebna je veća vještina manevriranja i donekle izviđanje brzica. Odlične divlje vode za Vaš prvi "rafting" izlet.

IV. Prava stvar. Brižnoj majci niste rekli gdje idete. Brzice su zahtjevne, potrebna je koordinacija posade. A i mogućnost da se nađete u zapjenjenoj vodi daleko od čamca je velika.

V. Ozbiljne vode. Prijašnje iskustvo je poželjno. Trebat ćete dosta veslati. Valovi i zapreke su velike.

VI. Metež stijenja, vode, hidraulika, vode i stijenja i opet vode. Prolazno! Samo jednom! Zaobići!!!!

VAŽNO: Težina rijeke ovisi o vodostaju. Rijeka koju ste tijekom ljeta upoznali kao odličnu rječicu za gacanje i kupanje u proljeće se može iz ljepotice preobratiti u zvijer.
Image Hosted by ImageShack.us

30.07.2008. ...12:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

 

  srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (5)
Studeni 2010 (6)
Listopad 2010 (3)
Rujan 2010 (3)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (8)
Svibanj 2010 (6)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (5)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (4)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (8)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (4)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (6)
Travanj 2009 (11)
Ožujak 2009 (6)
Veljača 2009 (8)
Siječanj 2009 (9)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (10)
Listopad 2008 (7)
Rujan 2008 (6)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (3)

O čemu pišemo..

Linkovi